7 dizaino paslaptys

Kuriant namų interjerą visuomet ieškome harmonijos tarp estetikos ir funkcionalumo. Spalvų derinimas, vietos paieškos įvairiems rakandams, apšvietimo svarba ir kitų aspektų aptarimas padės Jums išvengti didžiausių dizaino klaidų.

Anot gyvenamųjų erdvių projektuotojo Jokūbo Jurgelio, didžiausia klaida tai, jog dauguma lietuvių mano, jog vidaus architektūra yra vien tik užuolaidos, pagalvėlės, prekybinių salonų lankymas, todėl interjeras Lietuvoje dar yra tik besivystantis reiškinys.

Namai ne daiktų kaupimo erdvė

Namuose yra daugybė erdvių, kur galime sukrauti savo daiktus: sandėliukas, garažas, tamsusis kambarėlis ir pan. Bet namai neturi pavirsti didele daiktų skrynia. Kiekvienas daiktas turi savo funkciją. Tuo labiau, kad dabar yra tokių kompaktiškų spintelių bei komodų. Todėl nereikia tempti iš parduotuvės tokių baldų, kurie atrodo gražiai, bet nėra praktiški.

Pasak interjero dizainerės Romos Dainelienės, gremėzdiškos sofos iš interjero salonų ar židiniai su ornamentais nėra tinkamiausios prekės šiuolaikiniam interjerui. Be to, labai svarbu mokėti atsisveikinti su senais daiktais, kurių jau metų metus nenaudojate.

Įvairios servetėlės, žvakidės, nuotraukos ant židinio ar komodos, vazos, pagalvės – visos šios detalės tik apkrauna namų interjerą. Vietoje daiktų, kurie kelia neaiškius ir ne visada malonius prisiminimus, palikite namų erdvei ir sau truputį laisvės ir kūrybiškumo.

Shutterstock nuotr.

Spalvų deriniai

Negalima naudoti daugiau nei trijų skirtingų spalvų tonų. Kai yra derinama daugiau spalvų tiek apranga, tiek interjeras atrodys neskoningai. Nors pasak J. Jurgelio, galima derinti viską, jeigu tik užtenka minčių, kompetencijos ir pajautimo, bet taip sukurti visumą geba ne kiekvienas.

Ne vienas interjere nori naudoti raudoną spalvą. Nors ši spalva ir yra siejama su aistra, ji nėra tinkamiausia skoningo interjero kūrybai. Raudona spalva kelia agresiją, o jos panaudojus per daug namai taps emociškai slegiantys.

Anot specialisto, nėra blogų, netinkamų spalvų. Yra tik netinkami jų deriniai, kontrastai ar akcentai. Ryškus vazonas ar spalvingas lempos gaubtas gali suteikti visai kitokį veidą visam kambariui.

I.Budzeikaitės nuotr.

Langų vieta

Langai neturėtų būti griozdiški, o palangė neužversta nereikalingais daiktais. Žinoma, virtuvė su mažu langu atrodys ne itin jaukiai ir šviesiai. Pagal feng shui teoriją, langai arti grindų nemaloniai veikia žmogų. Todėl reikia nepamiršti, jog namuose langai turi būti į rytus. Kai rytais kambarį užlieja saulės spinduliai, dieną pradedame su gera nuotaika. Mažiausiai langų turėtų būti miegamajame.

I.Budzeikaitės nuotr.

Veidrodžiai

Šiuo metu ypač paplitusi mintis, jog daugybė veidrodžių namuose sukuria erdvės ir laisvės pojūtį. Visgi visur turi būti saikas. Daug veidrodžių miegamajame yra blogas ženklas, nes veidrodžiai turi savybę sugerti visų matytų daiktų energiją, todėl jų gausa kelia įtampą.

Stilių įvairovė

Skirtingi meniniai stiliai diktuoja įvairius vidaus erdvių formavimo principus. Namai neturi priminti tvirtovės su daugybe žvakių ir paveikslų, todėl labai svarbu pasirinkti vientisą stilių. Visuomet reikia pamąstyti, kas jums labiau patinka ar baroko stiliaus ryškaus apšvietimo ir skaidytų linijų juostos, ar angliška klasika dvelkiantys krėslai, o gal jums prie širdies tik Provanso stilius.

Todėl viena pirmųjų taisyklių verčia rinktis: ar tai bus tapetai su ornamentais, ar persikinės spalvos sienos, o tik po to jau bus galima kalbėti apie minkštasuolius ir prabangius baldus. Geriausia, kad tai būtų vientisas stilius ar daugiausiai kelių stilių derinimas.

I.Budzeikaitės nuotr.

Suvenyrų vieta

Visas verbas, kurios dulka vazose vertėtų išnešti, nes jos tikrai nesuteikia prabangos jausmo jūsų namams.

Sausos gėlės ir dekoratyviniai augalai, nuolat byra, dulka ir sukuria neigiamą atmosferą, nes tai negyvos detalės. Daug geriau rinktis kambarines gyvas gėles ar kokį citrinmedį, kuris sukuria atsinaujinimo pojūtį, gyvybės jausmą ir yra tikras gyvos gamtos elementas.

Interjerų dizaino kūrėjai teigia, jog gyvybės ir spalvingumo gali suteikti ir tinkamai parinkti paveikslai. Jeigu paveikslo meninė vertė yra neabejotina, jis neturi būti derinamas nei prie užuolaidų, nei prie sienos spalvos.

Shutterstock nuotr.

Šviestuvais kuriama prieblanda

Labai svarbu namuose pasirinkti tinkamą apšvietimą. Jis sukuria tam tikrą emociją. Viename kambaryje šviesos šaltiniu gali tapti ir žvakė, jei yra prieblandos poreikis, kitur gali tekti ieškoti intensyvios lempos.

Juk svetainės grožio nesimatys, jeigu nebus tinkamo natūralaus apšvietimo, tačiau būtina ir didesnė lempa. Vaikų kambaryje geriau nemontuoti lempų sienose, kurios labiau tinkamos koridorių apšvietimui.

Patalpos turi būti apšviečiamos pagal funkciją ir joje praleidžiamą laiką: svetainė intensyviau, miegamasis silpniau, virtuvė taip pat turėtų skendėti šviesoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis