Būstas pajūryje: mažiausia investicija siekia 300 tūkst. litų

Namas prie jūros – turbūt kiekvieno lietuvio svajonė. Tad artėjant vasaros atostogų sezonui, domimės, kuris rajonas uostamiestyje geriausias ir ką reiktų žinoti, prieš keliantis gyventi į pajūrį.

Anot nekilnojamo turto ekspertės Jolantos Tarasevičienės, populiariausi rajonai pajūryje, kuriuos renkasi namo ieškantys interesantai – Giruliai ir Melnragė. Juose tvarkingas ir kokybiškas namas parduodamas labai greitai.

Namas pajūryje – nuo 600 tūkst. Lt

Melnragės rajone namų kainos žymiai mažesnės nei Giruliuose. Sublokuotą namą čia galima įsigyti už 600 – 700 tūkst. litų, o analogiškas statinys Giruliuose kainuotų apie 900 tūkst. ar milijoną litų. Kalbant apie nesublokuotus, o paprastus namus, jų kaina Malnragėje taip pat mažesnė – apie 1 – 1,5 mln. Lt. Giruliuose norint įsigyti tokį namą ne tik reikės sumokėti daugiau, bet ir džiaugtis, jei tokį namą iš viso pavyks rasti. Specialistės teigimu, Giruliai – prestižinis rajonas, tad namų pasiūla ten menka, laisvų sklypų beveik nėra, o ir nauji kaimynai nenoriai įsileidžiami, nes naujuose rajonuose karaliauja Klaipėdos politikai ir verslininkai.

Bene didžiausias Girulių trūkumas – šalia esantis geležinkelis. Anot J. Tarasevičienės, vis pasigirsta kalbų, kad būtent į Girulių pusę geležinkelio bėgiai bus plečiami, tad tai daro įtaką būsimų namų pirkėjų sprendimui. Senosios gyvenvietės yra įkurtos prie geležinkelio, jis matosi ir pro namų langus, tad nors vieta ir graži, namai nebrangūs, dėl akivaizdžios priežasties, jie populiarumo nesusilaukia. Naujesni kvartalai yra toliau geležinkelio, maždaug kelių šimtų metrų atstumu, apželdinti medžiais, tad traukinių skleidžiamas garsas yra sulaikomas.

Nors kainos Melnragės gyvenvietėje ženkliai patrauklesnės, negalima apsigauti. Didžiausi šio rajono minusai – labai arti vykdoma aktyvi uosto veikla ir šalia veikiančios naftos kompanijos. Būtent dėl to gyvenvietėje dažnai tvyro nemalonus kvapas.

Siūlo rinktis nepopuliarius rajonus

Nekilnojamo turto specialistė, ieškantiems namo Klaipėdoje ir mėgstantiems ramų poilsį patartų rinktis ne populiarias, o nuošalias gyvenvietes, pavyzdžiui, Gindulius, Slengius ar Klipščius. Nors jie toliau miesto centro, gyvenimas ten tikrai patogus. Namai, kurie yra nesublokuoti ir pilnai įrengti minėtose gyvenvietėse kainuoja apie pusę milijono litų, tad net dvigubai ar trigubai pigiau negu Melnragėje.

Dažniausiai namus Klaipėdoje perka ne užsieniečiai, o klaipėdiečiai, kurie nusprendžia persikelti iš buto į namą. Pastebimos tendencijos, kad dabar pirkėjai ieško ne didelių, o ekonomiškų, racionaliai išplanuotų namų.

„Tuos namus, kurių bendras plotas būtų 250 kv.m. keičia nuo 120 kv.m iki 200 kv.m. ploto namai. Dažniausiai žmonės ieško apie 180 kv.m. ploto namų, be garažo. Taip yra todėl, kad jie kreipia dėmesį į išlaikymo kaštus. Žmonės nori modernaus šildymo, dažniausiai dujinio, todėl renkasi mažesnės kvadratūros namus“, – apie tokį žmonių apsisprendimą pasakojo J. Taraseviečienė.

Verta pagalvoti ir apie Šventąją bei Palangą

Nekilnojamo turto specialistės Julijos Kononovos teigimu, rajonai, esantys Klaipėdoje, arčiausiai jūros, šiuo metu nėra populiarūs tarp pirkėjų. Besikeliantiems į Melnragę ar Girulius ji patarė gerai pagalvoti ir įvertinti poilsiautojų srautą vasaros metu – šiuose rajonuose šiltuoju metų laiku gali pritrūkti ramybės.

Namų pajūryje paklausai mažėjant, būtų galima teigti, kad turėti namą prie jūros – nebėra prestižinis reikalas, specialistės teigimu, dauguma vidutines pajamas turinčių asmenų nekilnojamo turto dažniausia ieško miegamuosiuose rajonuose, paprastai norima ne namo, o buto.

Norintieji įsigyti butą netoli jūros, anot J. Kononovos, turėtų pasiryžti išleisti bent 300 tūkst. Lt. Dažniausiai tokiais butais domisi užsieniečiai ir žmonės, turintys didesnes nei vidutines pajamas.

Prabangiausiu rajonu, kuriame galima gyventi jūros pašonėje, specialistė įvardija Palangą, tačiau šeimai gyventi patraukliausia turėtų būti – Šventoji.

Būtina speciali namo priežiūra

Tiesa, būtina atsiminti, kad įsigijus namą pajūryje, reiks dažniau rūpintis namo fasadu: tinkavimu, dažymu, detalių atnaujinimu. Kadangi Klaipėdoje labai vėjuota, nepatariama kuriant interjerą rinktis dabar madingus didelius plastikinius langus, jie neišsaugos šilumos, tad sukels daug nepatogumų.

Įsigijus namą prie jūros, papildomai vargti, tvarkantis dokumentus nereikės. Kaip ir perkant bet kokį nekilnojamo turto objektą, tereikės pirkėjo ir pardavėjo sutarties, kuri turės būti patvirtinta notaro. Ypatingų sąlygų gali kelti tik bendrija, kuriai priklauso namas, pavyzdžiui, rinkti rinkliavas ar nustatyti sąlygas dėl aplinkos tvarkymo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis