G. Šešelgienės patarimai atliekant geodezinius matavimus

Geodeziniai matavimai praverčia norint žinoti tikslias savo žemės nuosavybės ribas ir plotą. Šie duomenis būtini, kai norima parduoti, padalinti, sujungti sklypus. Matininko asistentė Gintarė Šešelgienė sutiko pasidalinti savo patarimais, ko reikėtų vengti ir kas yra svarbu atliekant šiuos matavimus.

Aprašymuose, skelbimų tekstuose be geodezinių matavimų, yra minimi ir kadastriniai matavimai, kurie pateikiami skliausteliuose ar net vietoj geodezinių matavimo pavadinimo. Iš esmės tai du beveik nieko nesiskiriantys terminai. Tik pasak matininkės Gintarės Šešelgienės, geodeziniai matavimai – terminas, kuris yra konkretesnis ir nusako tikslius žemės sklypo duomenis ir yra atliekami koordinuojant žemės sklypo posūkio taškus, esamus statinius, žemės naudmenų kontūrus ir inžinierinius tinklus. O kadastriniai matavimai naudojami, kaip nekilnojamo daikto, tam tikri ploto parametrai, į kuriuos įeina ir išvardinti žemės sklypo matavimai.

Nors šiuo metu nėra privalomi, bet sparčiai artėjama, kad šie geodeziniai matavimai taptų privalomi. Matininkės teigimu tai padėtų išvengti daugybės sukčiavimo atvejų, ypač parduodant sklypus.

Žemės sklypų geodeziniai matavimai atliekami: 

Žemės sklypus padalijant, atidalijant, sujungiant;
Keičiant pagrindinę tikslinę žemės naudojimo paskirtį, būdą ir (ar) pobūdį;

Kokius dokumentus reikia turėti prieš užsisakant geodezinius matavimus?

Geodeziniams matavimams atlikti reikia pateikti šiuos dokumentus
Sklypo teisinę registraciją (registro pažymėjimą, pirkimo-pradavimo sutartį);
Preliminarų (arba detalųjį) žemės sklypo  planą;
Jei sklype yra statiniai, jų teisinę registraciją (registro pažymėjimą);
Savininko paso kopiją.

Kainų skirtumai

Ieškant ir lyginant kainas viename mieste jos nebus labai skirtingos ir gali skirtis nuo 100-400 litų. Matininkė Gintarė pabrėžia, kad didžiausi skirtumai bus lyginant didžiųjų ir mažesnių miestų kainas. Tarp jų skirtumas gali būti ir didesnis, bet tai lemia ne tik skirtingas uždarbio lygis, bet ir konkurencija, darbų apimtys.

Negalima pamiršti šių aspektų, lemiančių kainą:

Sklypo dydis (kuo didesnis sklypas – tuo ilgiau trunka jo matavimas);
Sklypo vieta (kuriame rajone ar mieste bus atliekami);
Sklypo sudėtingumas (sudėtingesni sklypai turi daugiau objektų);
Matavimų laikas (vasaros sezono metu kaina bus didesnė);
Darbų atlikimo terminas (ar matavimų rezultatai reikalingi skubiai).

G. Šešelgienė pateikia pavyzdį, kai klientui reikėjo, kad jo sklypas būtų išmatuotas per pora dienų, nes šis skubiai turėjo išvykti ilgam laiko tarpui darbo reikalais. Tokiu atveju tenka atidėti kitus darbus ir imtis vienintelio, kuo operatyviau patenkinti kliento prašymą. Tuomet įvertinus laiko sąnaudas – kaina didėja.

Shutterstock nuotr.

Kaip atpažinti tinkamą matininką?

Matininką galima pasirinkti skirtingai būdais: ieškant skelbimuose ar didelėse įmonėse ar ieškant pagal rekomendacijas. Ieškoti skelbimuose yra rizikinga, tad reiktų neapsiriboti tik paieška skelbimų portaluose.

Matininkė pataria būti atsargiems: geodezinius matavimus gali atlikti tik atestuotas matininkas. Šiuos fizinius asmenis atestuoja Nacionalinė žemės tarnyba, kuri suteikia kvalifikacinį pažymėjimą. Todėl nelieka didelio skirtumo ar matininkas vykdo individualią veiklą ar dirba įmonėje. Svarbu atsižvelgti, kad būtų samdomas tik kvalifikuotas specialistas. Tik toks specialistas atsakys už savo veiklą, pagal galiojančius šalies įstatymus.

Sukčiavimo atveju neretai pasitaiko ieškant internetinėje erdvėje. Matininkė Gintarė siūlo pirmiausia paskambinti į kelias įmones ir tiesiog pažiūrėti kaip skiriasi kaina. Taip pat svarbu už paslaugas vengti atsiskaitinėti, kai jos dar tik pradėtos vykdyti. Matininkui galima palikti avansą, bet pilną sumą reiktų perduoti tik, kai bus atliktas darbas.

Geodezinių matavimų procesas ir trukmė

Atliekant geodezinius matavimus, kalbant labai bendrai, yra atliekami trys didesni procesai, kurie ir sudaro matavimų trukmę:

1. Matininko darbas (dėl skirtingų sklypų dydžio, sudėtingumo gali užtrukti nuo kelių dienų iki kelių mėnesių);
2. Nacionalinės žemės tarnybos patikra (jei viskas būna atlikta teisingai – užtrunka nuo 20 iki 30 dienų);
3. Registrų Centro patikra (gali užtrukti 1-10 dienų).

Įprastai matavimai užtrunka nuo vieno mėnesio iki kelių mėnesių.

Specialistė nurodo, kad kaip galutinį produktą matininkas pateikia parengtą kadastrinių matavimų bylą, kurioje pateikiamas suformuotas sklypo planas, apskaičiuota sklypo vertė, paruošta naudmenų eksplikacija, surašytas ribų paženklinimo aktas“. Tad būtina patikrinti ar matininkas atliko visą darbą, ar pateikė visus reikiamus dokumentus.

Matininkės patarimai:

Svarbu suprasti, kad ne tik matininkas rengia bylą. Matininkas atlieka darbus pirmoje stadijoje, o toliau jis negali kontroliuoti, kiek kuri nors institucija ruoš ir laikys dokumentus;

Labai svarbu aklai nesivadovauti tuo, kas rašoma nespecializuotų puslapių diskusijose;

Neskubėti ir suklydus suteikti galimybę pasitaisyti;

Būti atsargiems ir nepasiduoti žemų kainų žavesiui, nes kiekvienas kokybiškas darbas turi savo vertę;

Išsiaiškinti tikslią kainą, kad atlikus darbą ji galėtų keistis tik nežymiai;

Nejudinti ir netraukti riboženklių, nes jie yra saugomi įstatymų nustatyta tvarka pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 47 straipsnį. Tad jų sunaikinimas ar gadinimas – užtraukia baudą nuo dviejų šimtų penkiasdešimties iki penkių šimtų litų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis