Kokios ligos gali užklupti ilgai darbuojantis darže?

Sodų ir daržų sezonas įsibėgėja, todėl šeimos gydytojai sako sulaukiantys vis daugiau pacientų besiskundžiančių osteochondroze, artroze ir kitomis mėgėjams pasikapstyti lysvėje būdingomis ligomis. Pasak specialistų, dirbant sode ar darže egzistuoja tam tikri rizikos faktoriai, kurie kenkia stuburui ir sąnariams. Pabandykite jų vengti.

Per dideli krūviai

Darbo aplink sodybą ar darže visuomet gausu, todėl po žiemos atvykę į sklypus žmonės ima „plėšti dirvonus“, nepaisydami nei nuovargio nei darbo valandų. Nenutiktų nieko blogo, jei tokie fiziniai krūviai darbštuoliams būtų įprasti. Tačiau ne paslaptis, kad šaltuoju metų laiku ne vienas daržininkas juda labai mažai. Todėl nieko keista, kad per žiemą „snaudę“ raumenys, įkinkyti į darbus, nepajėgūs susidoroti su krūviu. Per dideli fiziniai krūviai gali sukelti ne tik nugaros ar raumenų skausmus, bet ir tapti osteochondrozės bei kitų nugaros ligų paūmėjimo priežastimi.

Teisingas sprendimas

Imkitės sodo darbų po truputį. Čia kaip ir pradedant sportuoti: pirmiausia imamės lengvesnių pratimų, kad raumenys sušiltų, suaktyvėtų kvėpavimo ir širdies bei kraujagyslių sistemų veikla ir tik po to atliekame sudėtingesnius pratimus.

Būtinai darbą derinkite su poilsiu. Net jei ir labai daug darbų turite, raskite nors kelias minutes ir atsipūskite, pagulėkite kokią valandžiukę vidurdienį.

Nefiziologinės pozos

Dažniausiai vagose daržininkai kapstosi susilenkę. Tai visiškai stuburui nebūdinga būsena. Kai ilgai dirbame susilenkę kenčia ne tik stuburas, bet ir nugaros raumenys, trapslanksteliniai diskai. Dėl to dažnai paūmėja lėtinės nugaros ligos, kamuoja skausmas.

Teisingas sprendimas

Jeigu turite nuravėti ne vieną metrą vagų, geriau užsidėję antkelius ir „ropokite keturiomis“. Tokia padėtis stuburui mažiau kenkia, o krūvis tolygiai pasiskirsto po kūną. Tačiau net ir taip dirbdami, kaitaliokite ravėjimą su kitais užsiėmimais, kurie reikalauja daugiau judėjimo, leidžia ištiesinti ir pamankštinti nugaros raumenis.

Sodo bei daržo įrankių kotus būtinai pasirinkite pagal savo ūgį, kad nereikėtų labai lenktis.

Nekomfortiškas miegas

Į sodą dažnas miestietis išveža tai, kas jau netinkamo prisikaupė bute: senus drabužius, indus, baldus. Pastarieji ir gali apkartinti gyvenimą.

Dirbančio daržininko tarpslanksteliniai diskai turi pakelti didelį krūvį, todėl netenka drėgmės, tampa ne tokie lankstūs. Naktį, kai miegame, pagal gamtos sugalvotą planą, jie atsistato. Tačiau jei miegate nepatogiai, šis procesas nevyksta. Išgulėtos sofos, minkštos antklodės, kurias žmonės „ištremia“ į sodą, tik dar padidina nugarai tekusią krūvį, todėl tarpslanksteliniai diskai greičiau „susidėvi“.

Teisingas sprendimas

Netaupykite nakties miego sąskaita. Sode ar sodyboje turi būti patogi lova, geriausia su kokybišku ortopediniu čiužinio, ant kurio nugara galės pailsėti po sunkių darbų.

Verta žinoti:

Nugaros skausmą malšina šildomieji ar šaldomieji kompresai, tereikia jums išsirinkti, kuris metodas efektyvesnis. Šiluma atpalaiduoja įsitempusius raumenis, mažina skausmą, gerina raumenų kraujotaką. Šaltis pasižymi nuskausminamuoju veikimu.
Skausmas ir uždegimas paūmėjimo periodu gali būti gydomas medikamentais. Tam tiktų nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo.

Praėjus ūminiam skausmui, galima pamėginti atlikti tempimo pratimus, kurie stiprina nugaros raumenis. Pvz., atsigulus ant nugaros, pritraukti kelius prie krūtinės, apkabinti, susiriesti į kamuoliuką, bet nekelti galvos ir nugaros nuo žemės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis