Ž.Grigaitis: mano namai – tai kelionė per asmeninį gyvenimą (100 FOTO)

Žilvinas Grigaitis savo gyvenime bėga nuo nuobodulio visomis prasmėmis. Tai atsispindi ir jo namuose Vilniuje, kurių niekaip negali apibrėžti vienu žodžiu. Verslininko pagalba po truputį vieno stiliaus rėmai nusitrina ir žmonos Elle Martin Grigaitis gyvenamojoje erdvėje Melburne, Australijoje.

Prieš trejus metus ant Neries kranto, Vilniuje įkurtame būste buvo realizuoti vien Ž. Grigaičio sumanymai. „Čia viskas yra mano nuo A iki Z – idėjos, vietos parinkimas, daiktų ieškojimas, planavimo pokyčiai“, – teigia jis.

DELFI / Tomas Vinickas

Svarbiausia – išvengti nuobodulio

Įėjus į šiuos namus, iš pradžių pasimeti tarp stilių įvairovės, tačiau akiai apsipratus, pradedi pastebėti tam tikras tendencijas ir savitus sprendimus. Buvo sukurtas toks spalvingas interjeras, nes Ž. Grigaitis nėra vieno stiliaus šalinininkas. „Savo namų stilių apibūdinčiau kaip modernią eklektiką. Visiškai nepernešu nuobodumo. O nuobodūs namai man yra tokie, kuriuose vyrauja tik klasikinis ar minimalistinis stiliai“, – savo skonį atskleidžia Ž. Grigaitis.

DELFI / Tomas Vinickas

Tiesa, iš pradžių įrenginėjant butą vyras buvo apsisprendęs, kad daiktų bus mažiau ir taip pavyks išlaikyti vientisą liniją. Visgi procesui įsibėgėjus, būstas įgavo kitokį nei planuotą veidą. Dabar jame galima atrasti įvairių stilių, skonių derinimą. Jo namai tapo kelione laiku per įvairius interjero stilius, epochas, asmeninius patyrimus.

DELFI / Tomas Vinickas

Pavyzdžiui, keliaudamas po pasaulį, skrendant pirmąja klase, jis rinko meniu, fiksavo, ką valgė ir gėrė. Užmetus akį į šias smulkmenas, vyras prisimena malonius įspūdžius, tačiau kitam tai gali ir nieko nereikšti.

DELFI / Tomas Vinickas

Žvelgiant į galybę smulkmenų, kyla klausimas ar nevargina tiek detalių, dvelkiančių, nors ir malonia, bet vis dėlto praeitimi. „Man visada įdomu prisiminti, kas buvo ir galvoti, kas dar gali būti. Prisiminimai yra vienas iš tų dalykų, kuriuos mes turime branginti, nes jie padeda suvokti, ką išgyvenai ir patyrei“, – savo namų vertę apibūdina verslininkas.

DELFI / Tomas Vinickas

Namai – tai žmogaus veidrodis

Paklausus, iš kokių valstybių jis turi daiktų, Ž. Grigaitis neslepia – iš viso pasaulio. Bute galime išvysti baldų, kilimų, apšvietimo elementų, taurių, suvenyrų iš Australijos, Brazilijos, Indijos, Honkongo, Singapūro ir kt.

DELFI / Tomas Vinickas

Užsakant ir parenkant baldus dalyvavo Ralpho Laureno studija. Svetainėje dominuoja šaltos sienos, juoda, balta spalvos, yra užuominų į bibliotekos erdvę, nėra aukštų bortų, kad matytųsi upė. Kita svarbi dalis – raudonasis kambarys, kuris dvelkia Rytais, atsispindi kelionė prabangiu „Oriental Express“ traukiniu. Esant poreikiui šiose erdvėse galima tiek ramiai vakarieniauti, tiek organizuoti vakarėlį.

DELFI / Tomas Vinickas

Vyrui svarbiausia, kad namai turėtų savo veidą ir jį būtų galima keisti, jei pabostų. Šie namai keičiasi keletą kartų per metus ir tai – natūralus procesas: „Juk tai erdvė, kuri jau po savaitės gali būti apversta aukštyn kojom – daiktai gali atsirasti visai kitoje vietoje, šampanas – išgertas, taurės ar kiti akcentai išnešami į garažą arba įgauna naują vaidmenį ar ekspresiją.“

DELFI / Tomas Vinickas

Atnešė pokyčių ir į žmonos namus

Akivaizdu, kad Žilvinui skandinaviškas minimalizmas – ne prie širdies. „Namai yra tam tikras veidrodis. Juose atsispindi viskas apie ten gyvenančius žmones. Man tenka lankytis pas draugus ar viešbučiuose, kuriuose išlaikytas skandinaviškas šaltumas. Tačiau pabuvęs tokioje erdvėje ilgiau pasijausčiau kaip sanatorijoje. Tai ne mano temperamentui – pritrūktų ekspresijos, emocijos“, – teigia vyras.

DELFI / Tomas Vinickas

Anksčiau laidą „Švaros misija“ vedęs verslininkas pripažįsta, jog sukurti namus – ne vienos dienos darbas. Televizijos žiūrovams tekdavo pateikti kuo paprastesnių, mažiau išlaidų reikalaujančių sprendimų. „Visi turime spinteles, kuriose kaupiame daugybę daiktų – įvairių taurių, vazų, žvakidžių. Koks skirtumas – ar jos dulka viduje, ar išorėje. Nereikia laukti svečių, kol galėsime jas ištraukti“, – kaip pagyvinti namus pasakojo Ž. Grigaitis. Tiesa, jo namai yra tvarkomi kelis kartus per savaitę.

DELFI / Tomas Vinickas

Dažnai žmonės ne tik nori kardinalių pokyčių per kelias minutes, bet ir suteikti namams prabangos, subtilumo pojūtį. „Prabangos į namus gali įnešti ne tik remontas ar brangūs tapetai. Kartais pakanka sofą apkamšyti pagalvėlėmis su ryškiais apvalkalais, atsisakyti kilimo ir atskleisti grindų grožį ar ant stalo ištraukti visas lėkštes bei žvakides“, – patarimais dalijosi vyras.

DELFI / Tomas Vinickas

Tai, kad namai Vilniuje nuolat keičiasi – akivaizdu, tačiau jo rankos prisiliečia ir prie žmonos namo Melburne. „Nors iš pradžių ji nebuvo labai patenkinta, dabar jau priprato. Ant sienų pakabinau seniai paslėptus ir pamirštus paveikslus. Vyravusiame minimalizme atsirado detalių, ant ąžuolinio stalo pridėjau indų, kurie suteikia blizgesio, žavesio ir prabangos. Žinoma, po mėnesio jai atvykus į Lietuvą, manau, kažkiek keisis ir mano butas“, – pripažino Ž. Grigaitis.

DELFI / Tomas Vinickas

Deja, bet visų sumanymų Melburne įgyvendinti nepavyks. Sutuoktiniai gyvena Viktorijos laikų name, kuriame dominuoja klasikinė stilistika. O norint kardinalių pokyčių, kaip sienų griovimas ar spalvų keitimas, reikėtų įveikti daugybę reikalavimų, kurie galioja senesniems namams.

Daugiau nuotraukų galerijoje:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis