Atmintinė besirenkantiems vejapjovę

Kodėl pas kaimyną visuomet žalesnė žolė ir tvarkingesnė veja? Tai priklauso nuo sprendimų, padarytų renkantis vejapjovę.

Renkamės geriausią

Vejapjovių yra pačių įvairiausių: elektrinių, akumuliatorinių, benzininių. Taip pat vejapjovės gali būti skirstomos į savaeiges ir nesavaeiges, su šoniniu išmetimu, su žolės surinkimo talpa bei mulčiuojančias.

Be jau išvardytų, dar galima nusipirkti mechanines ar vejapjoves-trimerius. Tai kaip išsirinkti?
Renkantis vejapjovę būtina atsižvelgti į kelis pagrindinius kriterijus: vejos plotą, žolių rūšį ir ploto reljefą. Taip pat reikėtų nepamiršti pardavėjui atskleisti svarbią „asmeninę“ informaciją: kas su įrenginiu dirbs, ar reikės vejapjovę vežioti iš sklypo į sklypą (nuo to priklauso pasirenkamos vejapjovės svoris ir dydis), ar reikės žolę surinkti, ar ne, ar vejapjove naudosis vienas žmogus, ar keli ir dar skirtingo ūgio (tuomet svarbu kuo paprastesnis vejapjovės ūgio reguliavimas).
Jei vejos plotas mažas – didelės vejapjovės tikrai nereikia.

Kitas dalykas, ko vartotojas tikisi iš vejapjovės, nes pati paprasčiausia yra tokia, kurią reikia tik stumti. Jei reikia daugiau, tuomet galima rinktis tokią, kuri važiuoja pati, ir galiausiai yra vejapjovių su papildomomis funkcijomis: mulčiavimu, smart drive sistema (kuo daugiau spaudi rankeną, tuo vejapjovė greičiau važiuoja), roto stop funkcija (leidžia neišjungiant vejapjovės variklio išjungti peilių veikimą norint pervažiuoti nepjaunamą plotą, pavyzdžiui, vejas skiriantį trinkelių takelį, ar ištuštinti vejapjovės maišą) ir t.t.

Visus šiuos klausimus jums turėtų užduoti vejapjovių pardavėjas, jeigu jam rūpite jūs, jūsų poreikiai ir tai, kad liktumėte patenkinti pirkiniu.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kiti patarimai besirenkant vejapjovę



Susipažinkime iš arčiau

Jeigu prie namo turite nediduką lopinėlį žolės, galima jį nupjauti ir mechanine rankine vejapjove. Šienaujant rankine vejapjove reikia įdėti daugiau fizinių jėgų, tačiau veja nušienaujama tyliai ir kokybiškai, o tokia vejapjovė nereikalauja jokios priežiūros.Tiesa, nupjovus žolę teks ją sugrėbti patiems.

Kiek pažangesnis vejapjovės variantas mažiems plotams yra trimeris, tačiau jis taip pat turi nemažai trūkumų. Su trimeriu pievelės prie namų gražiai ir lygiai nenupjausite, trimeriai geriausiai tinka tose vietose, kur neįmanoma prieiti su vejapjove – aplink medžius, sklypo pakraščiuose.

Elektrinės vejapjovės skirtos mažesniems plotams (optimalu iki 500 kv. m), yra ekologiškos, palyginti nesunkios, joms nereikia pirkti kuro. Jų privalumas tas, kad nereikia benzino, todėl pjaunant žolę aplinkos neterš išmetamosios dujos, tačiau pagrindinis jų minusas tas, kad pjaunant žolę tokia reikės nuolatos rūpintis vejapjovės laidu, stebėti, kad jis nepakliūtų po vejapjovės peiliais. Jeigu jūsų sklypo plotas didelis bus itin nepatogu 10 ar 20 m paskui save vilkti dar ir laidą.
Tiesa, elektrines vejapjoves geriau rinktis ir tiems, kurie lopinėlį žolės turi miesto centre. Tokiu atveju reikės tylesnės vejapjovės, nors kai kurios benzininės dirba palyginti tyliai, tačiau vis dėlto rekomenduojama rinktis elektrines ar akumuliatorines vejapjoves.

Akumuliatorinės vejapjovės tinkamiausios lygią veją prie namų turintiems miestiečiams. Didžiausias jų pliusas – mobilumas. Tai ypač aktualu tiems, kas nemėgsta paskui save tempti elektros laido. Tačiau akumuliatorių reikia nuolat pakrauti, todėl dideliems plotams tokia vejapjovė netiks.
Jei sklype daug augalų ir kitų kliūčių, geriau rinktis mažesnę ir nesavaeigę benzininę vejapvojovę, tuomet bus lengviau manevruoti ir pravažiuoti siaurais praėjimais.

Didesniems, nelygiems plotams specialistai rekomenduoja benzinines savaeiges vejapjoves (jomis nesunkiai galima nupjauti iki 3000 kv. m). Tiesa, jos už elektrines sunkesnės ir triukšmingesnės, tačiau dideliems plotams puikiai tinka.

Jei turite kaimo sodybą, kurioje tenka prižiūrėti nelygų plotą, gal reiktų rinktis vejapjovę su šoniniu išmetimu ar mulčiuojančią. Mulčiuojančios vejapjovės pranašumas tas, kad ta pačia nupjauta žole veja bus vėl patręšta. Tačiau yra ir nepatogumų, reikės dažnai pjauti veją (pjaunamos žolės aukštis negali būti aukštesnis kaip 5 cm).

Jei rūpinatės aplinka ir nenorite teršti gamtos, verčiau rinktis benzinines vejapjoves su keturtakčiu varikliu. Tokie varikliai išmeta mažiau teršalų nei dvitakčiai, nes į dvitakčius variklius benzinas pilamas į tą pačią talpą kartu su tepalu, o keturtakčiuose tam yra atskiros talpos.

Na, o jeigu vejos plotas itin didelis, net ir benzininės vejapjovės gali nebepakakti. „Labai dideliems plotams rekomenduojame vejos pjovimo traktoriuką, – sako A. Martinaitis. – Aišku, galima pjauti ir vejapjove, bet tai bus juodas darbas.“



Atmintinė vartotojui

Žmonės dažnai renkasi ne įrenginį, o kainą, tačiau reiktų pirkti žinomo gamintojo, galinčio pasiūlyti servisą ir atsargines detales, vejapjovę.

Kita ne rečiau pasitaikanti klaida – prieš pirkdamas vejapjovę žmogus nepasidomi įrenginio paskirtimi, neišsiaiškina, ar pakankamo galingumo variklis. Geriau rinktis naujų technologijų vejapjoves su tvirtu polimeriniu ar aliuminio korpusu, kurie nerūdija ir lengvai valomi. Vejapjovės svoris turi būti subalansuotas, kad ją būtų lengva ir patogu valdyti. Būtina atkreipti dėmesį, ar ratai turi vidinius guolius, ar yra centrinis pakėlimo aukščio reguliavimas. Taip pat geriau rinktis vejapjovę su polimerine žolės surinkimo dėže, kurią labai patogu eksploatuoti ir išvalyti.

Vejapjovės ratų ašis ir guolius sezono metu kas mėnesį sutepkite ir išvalykite žibalu.
Dar viena labai svarbi užduotis ilgu vejapjovės darbu suinteresuotam vartotojui – tinkamai pasiruošti vejos pjovimui. Prieš pjaudami veją patikrinkite vejapjovę: ar joje pakankamai tepalų, ar tinkamai prisukti varžtai, veržlės ir kitos detalės tvirtinimo mazguose. Taip pat patikrinkite veją, ar joje nėra akmenų ar šakų, nes tai gadina peilius, trumpėja jų tarnavimo laikas. Pjaunant veją svarbu nepamiršti kuo dažniau nuo korpuso apačios nuimti prilipusią nupjautą žolę.

Ir galiausiai vejapjoves, kaip ir bet kokį kitą prietaisą, reikia tinkamai prižiūrėti ir paruošti kiekvienam naujam sezonui.

Reikėtų reguliariai patikrinti benzininiame variklyje alyvos kiekį. Pirmą kartą naudojant vejapjovę alyvą reiktų pakeisti po 5 darbo valandų (maždaug mėnesio), o vėliau kas 30 darbo valandų (maždaug kartą per sezoną), pagaląsti pjovimo peilį. Būtina kartą per sezoną pakeisti oro ir alyvos filtrą, variklio alyvą (nenaudoti netinkamos), žiemai nepalikti kuro bake ir nuolatos išvalyti korpuso darbinę dalį.

Geros vejos įrengimas kainuoja nemažai, todėl reikėtų įsigyti ir gerą jos pjovimo įrenginį, nes priešingu atveju veja ne pjaunama, o dėl atšipusių ar blogų peilių raunama ir žalojama, per metus paruduos ir galų gale visiškai nunyks. O štai tada kaimyno kieme žolė ir tampa žalesne.

S.Žiūros nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis