6 būdai išsaugoti vyšnių derliui

Vyšnios – kaprizingos uogos. Jeigu surinkote ar nusipirkote kibirą uogų, nedelskite jų apdoroti, priešingu atveju, po paros jos pasidengs pelėsiu. Ką galima pagaminti iš šių vidurvasario uogų?

Ką besugalvosite daryti su vyšniomis, pirmiausia jas reikia paruošti: nutraukyti kotelius, jei norite, išimti kauliukus, atsargiai nuplauti ir išdžiovinti ant minkšto audinio. Taip pat pasiruoškite reikiamą kiekį cukraus. Kuo rūgštesnės uogos, tuo daugiau cukraus joms reikia. Tačiau nepersistenkite! Jei virsite uogienę, kilogramui uogų reikės 650-700 g cukraus. Jeigu cukraus pridėsite per daug, uogienė bus per saldi ir praras vyšniai būdingą malonią rūgštelę.

Uogienė ir džemas

Turbūt kiekviena šeimininkė, kuri vasarą verda uogienes, turi savąjį vyšnių uogienės receptą. Mes siūlome pabandyti uogienę išsivirti su vanile.

Uogienei reikės: 2 kg vyšnių, 1,5 kg vyšnių, 1 lazdelės vanilino. Vyšnias nuplaukite, leiskite joms šiek tiek padžiūti. Po to supilkite jas į indą ir užberkite cukrumi. Po 2 valandų uogas išmaišykite mediniu šaukštu, kad tolygiai pasiskirstytų išsiskyrusios sultys. Po 8-12 valandų ant silpnos ugnies kaitinkite vis pamaišydami iki virimo. Po to palaikykite dar 8-9 valandas. Taip pakartokite dar du kartus. Per paskutinį virimą įdėkite sutrintą vanilę. Atšaldykite ir uogienę supilstykite į stiklainius. Jei norite pagal šį receptą pagaminti džemą, išimkite kauliukus ir sutrinkite uogas trintuvu.

Marinatai ir padažai

Gaminti iš šių uogų marinatus puikiai moka lenkai ir čekai. Vyšnių marinatas ar padažas puikiai tinka prie mėsos patiekalų. Kaip ir vyšnias lenkai marinuoja kriaušes, obuolius, slyvas.
Marinuoti vyšnias nesudėtinga, tam reikės 1 kg vyšnių, 100 ml obuolių acto, 150 ml vandens, 60 g cukraus, 1 šaukštelio cinamono, kelių gvazdikėlių.

Vyšnias nuplaukite, leiskite uogoms apdžiūti. Sudėkite į stiklainius. Užkaiskite vandenį, suberkite cukrų, kiek vėliaus supilkite actą ir prieskonius. Kaitinkite iki virimo. Gautu marinatu užpilkite uogas ir pasterizuokite 90 laipsnių temperatūroje 20 min. atšaldykite ir užvakuokite stiklainius.

Vyšnių padažui į puodą dėkite vyšnių, įpilkite šiek tiek vandens, kad uogos nepridegtų. Cukraus, padažą gaminate mėsos patiekalams dėkite 1 šaukštą, saldiems patiekalams – 3-4 šaukštus. Aromatui sustiprinti galite dėti gvazdikėlių. Kai užvirs, pavirkite ant silpnos ugnies 5 min., įpilkite šaukštą konjako (jei gaminate ne vaikams) ir krakmolo. Maišydami virkite minutę. Atšaldykite iki kambario temperatūros.

Šaldymas ir džiovinimas

Šaldyti uogas paprasta. Galima tai daryti ir su kauliukais ir be jų. Nuplautas uogas apdžiovinkite, sudėkite ant padėklo į šaldiklį, o po 3-5 valandų suberkite jas į indus, kuriuose jas laikysite.
Džiovinti vyšnias reikia orkaitėje, ne aukštesnėje nei 55 laipsnių temperatūroje.

Verta žinoti:

• Vyšniose daug organinių rūgščių, karotino, vitamino C, folio rūgšties, o raudonasis uogų pigmentas veikia kaip antioksidantas, t.y. stiprina imunitetą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
• Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą.
• Pagrindinis šių uogų turtas - kumarinai, medžiagos reikalingos organizmo tonusui palaikyti. Šių medžiagų kiekiu vyšnios nusileidžia tik raudoniesiems serbentams, avietėms ir granatams. Būtent todėl šių uogų turėtų valgyti nusilpę arba po ligos sveikstantys žmonės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis