Šviesa padės suvaldyti loftų erdves

Ištrūkti iš standartinio nedidelio buto rėmų svajoja daugelis. Tai gali atrodyti nerealu, turint omenyje prabangius apartamentus, tačiau vienas originalesnių ir pastaruoju metu dar ne itin brangių sprendimų, yra loftai. Loftai – tai patalpos, pasižyminčios didelėmis atviromis erdvėmis, aukštomis lubomis, didžiuliais langais. Tai – ideali erdvė išreikšti savo individualumą būsto aplinkoje, o suvaldyti šias erdves padės šviesa.

Idėja nenaudojamus gamybinius, pramoninius pastatus pritaikyti gyvenimui ir darbui kilo XX a. 3 dešimtmetyje  viename iš Niujorko miesto rajonų – Manhetene. Per dešimtmetį daugelis apleistų gamyklų JAV tapo stilingomis menininkų dirbtuvėmis. Ši idėja XX a. pabaigoje pasiekė ir Lietuvą. Tuomet menininkus sužavėjusios patalpos aukštomis lubomis ir didžiulėmis erdvėmis suteikė puikią galimybę kūrybiškai ir originaliai įsirengti būstą ar dirbtuves.

Pagrindinis loftų bruožas – tai didžiulė (paprastai ne mažesnė nei 100 kv. m ploto), aukšta, su atviromis perdangų ar sijų konstrukcijomis ir didžiuliais langais, erdvė. Atskiros jo patalpos (pagalbinės ar miegamojo zonos) dažnai padalintos saikingai, nežymiai. Didžiuliuose loftų plotuose protingai, funkcionaliai suvaldyti erdvę – nelengva užduotis, kurią atlikti padės apšvietimas, tad jam reikėtų skirti daugiau dėmesio. Šviesa ne tik atliks savo dekoratyviąją funkciją, bet ir padės suskirstyti erdves zonomis, tūriais, t.y. padirbės kaip interjero „kūrėjas“, gebantis sutvarkyti, sudalinti, suformuoti erdvę – ne tik jaukiai, bet ir unikaliai.

Erdvių zonavimas šviesos pagalba

Loftų erdvė tradiciškai yra išnaudojama jos neskaidant pertvaromis. Taigi, jeigu Jums pertvaros tikrai nėra reikalingos dėl šeimos sudėties, suformuoti menamas pertvaras šviesos pagalba yra itin patogus būdas.

Pirmojo aukšto lygyje paprastai yra įrengiamos svetainės, valgomojo ir virtuvės zonos ir šias tris zonas reikėtų skirtingai apšviesti.

Virtuvėje neapsieisite be funkcionalaus, darbui prie viryklės ar prie maisto ruošimo stalo, apšvietimo, kuris dažnai yra montuojamas po spintelėmis ar virš baro;

Valgomajame ir svetainėje bus reikalinga akcentinė, funkcionali ir dekoratyvi šviesa – jų kombinacijos.

Bendrasis apšvietimas galėtų būti netiesioginis, atspindėtas nuo lubų arba nuo sienų.

Didžiausias iššūkis – aukštis

Pagrindinė užduotis lofto erdvėje – suvaldyti aukštį. Tai ne tik iššūkis, bet ir galimybės: lofte Jūs galite įgyvendinti savo svajonę – pakabinti masyvesnį, ilgesnį, išraiškingesnį šviestuvą ir nesibaiminti, kad jis užims Jūsų gyvenamąją erdvę. Atvirkščiai – tinkamai parinktas, jis jai suteiks tvarkingumo, puoš, taps namų vizitine kortele.

Čia ne tik pakabinami šviestuvai gali būti masyvesni. Itin patraukliai atrodys jaukus interjero atributas – didesnis (didelis) toršeras, kuris gali puikiai atlikti ir bendrojo apšvietimo funkcijas.

„Šilta“ toršero skleidžiama šviesa vizualiai sumažins lofto erdvę iki Jums jaukios ir mielos erdvės, leis jaustis „savame“ kampelyje. Toršero pagalba galite atskirti jaukią svetainės zoną.

Jeigu vis dėlto lofto aukštį teko padalinti, bendrąjį žemų patalpų erdvės tūrio apšvietimą planuoti teks kiek kitaip: pasirenkami įleidžiami į sienas šviestuvėliai, kurie šviesos pluoštą nukreips ne aukštyn (kaip yra įprasta „normalaus“ aukščio patalpose), bet žemyn. Šviesa „nutekės“ siena iki grindų, apšvies jas.

Apšvietimo spalva – svarbus aspektas

Tradiciškai pramoninėse patalpose pirminis, „neapžaistas“ interjeras yra šaltos spalvos: metalo konstrukcijos, balintos plytų sienos, cemento grindys, šaltos neizoliuotos, matomos komunikacijos.

Todėl dažnai loftų naujakuriai, kurdami savo namus, stengiasi tą asketišką industrinį šaltuką palaikyti.

Bendrajam erdvės tūrio apšvietimui šalta spalva ir skaidrumas tikrai tiks. Tačiau nešaldykite visų zonų. Tai nėra klaida, bet gyvenamąsias zonas patartina jaukinti.

Nepamirškite: šiltų tonų apšvietimas atpalaiduoja, relaksuoja – juk Jūs ne ofise, ne viešosiose erdvėse, ne banke ir ne supermarkete, o namuose. Tačiau vonios kambaryje rekomenduojamas šaltesnis apšvietimas, jis sukurs šioje erdvėje taip pageidaujamo švarumo, sterilumo jausmą.

Estetika – stiliui ir nuotaikai

Trečias, ne mažiau svarbus ir, ko gero, labiausiai pastebimas momentas, formuojant stilių ir nuotaiką – estetinė pusė: apšvietimo ir šviestuvų parinkimas bei jų kiekis Jūsų namuose.

Pradžiai pravers vienas iš tradicinių patikrintų patarimų: bendrajam apšvietimui rekomenduojama įmontuoti, nematomi šviestuvėliai; akcentiniam, dekoratyviam apšvietimui siūloma įrengti pakabinamus, pastatomus šviestuvus.

Dėmesio: neapdairiai perkrautas šviestuvais ir kitomis interjero detalėmis ar daiktais interjeras gali sukurti chaotišką aplinką.

Taigi, kurkime harmoningą, estetišką jaukią ir šviesią aplinką savo namuose – ir nesvarbu ar tai loftas ar tiesiog būstas labai aukštomis lubomis. Vietos fantazijai ir originalumui visur pakaks, o šių erdvių suvaldymo patarimais mielai pasidalins apšvietimo specialistai.

LA FORMA nuotr.

Jei kilo klausimų dėl lofto ar būsto aukštomis lubomis apšvietimo, klauskite specialistų: www.laforma.lt

Užsakymo nr.: PT_61940509

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis