Miego ABC: kaip išsirinkti tinkamą lovą ir patogų čiužinį?

Ar kada susimąstėte, kad miegodami praleidžiate trečdalį savo gyvenimo? Ramus ir gilus miegas – geros savijautos ir puikios nuotaikos garantas. Todėl labai svarbu išsirinkti ne tik dailią, prie namų interjero derančią lovą, tačiau ir patogų, jūsų kūnui labiausiai tinkantį čiužinį. Tam, jog ryte jaustumėtės žvaliai, renkantis čiužinį reikėtų įvertinti ne tik jo patogumą, bet ir tokius asmeninius dalykus kaip gausus prakaitavimas ar alergija. Šiais klausimais pataria „Miego centras“ atstovas Arūnas Pakamanis.

Čiužinys ir lova – neatsiejami

Pieš pasirenkant čiužinį aktualiausias klausimas – kokia jūsų lova? Koks lovos pagrindas? Ideali lova čiužiniui – gana atvira, su grotelėmis, be patalynės dėžės, ant neaukštų kojelių. Tokia, po kuria patogu išvalyti ir neleisti kauptis dulkėms, be to, čiužinys taip gerai vėdinasi ir kvėpuoja.

Lovoms su patalynės dėže nesirinkite lateksinių čiužinių – jie itin jautrūs besikaupiančiai drėgmei ir per mažai ventiliacijai. Šiuo atveju rekomenduojami puikios ventiliacijos spyruokliniai čiužiniai.

Nepamirškite rinkdamiesi lovą atkreipti dėmesį ir į lovos groteles – medinės grotelių lentelės turi būti pritvirtintos pakankamai elastingai. Taip pat labai svarbus grotelių lentelių skaičius, jų turėtų būti 28 ir daugiau, o tarpai tarp jų vos 3-4 centimetrai. Tokiu būdų perimama dalis jūsų svorio ir sukuriamas komfortas kūnui – leidžiama įdubti dubeniui, prilaikomas juosmuo, padedama ištiesinti stuburą.
Skaičiuojama, kad gerai pritaikytos grotelės iki 50 proc. pailgina čiužinio tarnavimo laiką.

Kiek sveriate?

Žmogaus kūno svoris – vienas pagrindinių kriterijų, pagal kurį renkamas čiužinys. Renkamas toks čiužinys, kad miegant nebūtų per kieta, bet ir kūnas per daug giliai neįdubtų, stuburas būtų tiesus. Taip pat dėl šios priežasties renkantis čiužinį pirkėjams dažnai siūloma jį išbandyti – prisėsti, paspausti, prigulti.

Gamintojai skaido čiužinius į kelias grupes pagal kietumą, kurios standartiškai parenkamos pagal svorį ir ūgį. Pačios populiariausios grupės yra antrojo ir trečiojo kietumo čiužiniai. Pavyzdžiui, jeigu sveriate iki 80 kg jums rekomenduojamas antrojo kietumo laipsnio čiužinys, o nuo 80 kg iki 100 kg – trečiojo kietumo. Itin sunkiems žmonėms, sveriantiems nuo 120 kg ir daugiau, gaminami specialūs čiužiniai, kurių tvirtesnė konstrukcija ir kietesnės viduje naudojamos medžiagos.

Kai partnerių svoriai skiriasi

Itin dažnai susiduriama su situacija, kai kartu miegančių partnerių svoris skiriasi. Esant svorio skirtumui daugiau nei 30 kg jiems reikalingi ir skirtingi čiužiniai. Užsienyje jau įprasta partneriams miegoti ant atskirų čiužinių, tačiau Lietuvoje tai dar nepopuliaru – lietuviams nepatinka jausti tarpą lovos viduryje.

Tokiu atveju siūloma įsigyti vadinąmąjį „jis ir ji“ čiužinį – tai du skirtingo kietumo čiužiniai, sujungti vienu užvalkalu. Taip sujungti čiužiniai standžiai apspaudžiami, todėl miegant tarpas tarp jų nėra jaučiamas.

Be to, čiužinys, ant kurio guli sunkesnysis žmogus, greičiau susidėvi, taigi, atėjus laikui, bus ne tik patogu pakeisti tik vieną čiužinį, bet ir sutaupysite.

Kai vargina alergija

Jeigu kamuoja alergija, jums pagelbės čiužinys su antialerginiu užvalkalu. Visi pagrindiniai čiužinių gamintojai erkutes ir grybelius siūlo naikinti kurdami specialius užvalkalus, kurie gali būti dviejų rūšių: su į audinį specialiai įaustais sidabro siūlais arba mikrokapsulėmis prisodrintomis gyvų organizmų probiotinėmis bakterijomis.

Žmonėms alergiškiems dulkių erkėms patariama nesirinkti spyruoklinių čiužinių, nes čiužinio viduje, tarp spyruoklių, tuščiose ertmėse gali kauptis dulkių erkutės.

Kai kamuoja prakaitavimas

Susiduriante su prakaitavimo problema? Jums rekomenduojami vėsesni čiužiniai. Miegant ant tokio čiužinio nebus per karšta, taip pagerinsite miego kokybę. Vėsiausi yra spyruokliniai, kombinuoti su poliuretanu, čiužiniai, nes juose geriausia oro ventiliacija.

Šalta miegoti? Jums rekomenduojama rinktis šiltesnį čiužinį, kuris „įklampina“, įtraukia, pavyzdžiui, lateksinį. Patys šilčiausi čiužiniai – viskoelastiniai, kurių medžiaga, reaguodama į žmogaus kūno temperatūrą, minkštėja ir žmogus visu kūnu į čiužinį pasineria. Taip užtikrinamas didesnis šilumos išsaugojimas miegant.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis