Kaip valyti ir tausoti lygintuvą?

Neišvalytas lygintuvo paviršius ypač daug bėdų pridaro skubant į darbą ar susitikimą – nelauktos dėmės ant drabužių garantuotos. Bet svarbu nepamiršti ir lygintuvo rezervuaro bei kelių gudrybių, kurios padės tausoti šį prietaisą.

Temperatūrų režimo nesilaikymas ir kieto vandens naudojimas nulemia tai, kad lygintuvo pagrindas pasidengia apnašomis, užsiteršia ir vandens rezervuaras. Kodėl tai kenksminga?

Jei užsiteršė pagrindas, lyginimo metu ant aprangos liks neestetiškai atrodančių dėmių, audinys netgi gali pridegti. Rezultatas – drabužiai sugadinti, o lygintuvo pagrindas teršiasi vis labiau. Taip vyksta tol, kol lygintuvu tampa išvis nebeįmanoma naudotis.

Su rezervuaru viskas vyksta dar sudėtingiau. Iš pradžių garų angos dar šiaip ne taip susidoroja su savo funkcija. Tiesa, per jas periodiškai prasiveržia ir nešvarumai, palikdami pėdsakų ant drabužių. Po to, angoms visiškai užsikimšus, išeina iš rikiuotės kaitinamieji elementai ir temperatūros davikliai. Viskas – lygintuvas sugenda. Kad to neįvyktų, reikia reguliariai jį valyti. Tai galima atlikti tiek specialiomis priemonėmis, tiek tomis, kurių turite po ranka.

Lygintuvo pagrindo pagrindo valymas

Jei specialios priemonės po ranka neturite, o atidėti problemos sprendimo nebegalima, galite pasinaudoti paprastu actu. Jis tepamas ant lygintuvo kaip bet kokia skysta valymo priemonė, tai yra, sumirkote juo servetėlę ar audinio skiautę ir trinate pagrindą. Išvalę įjungiate lygintuvą ir „poliruojate“ pagrindą, lygindami kokį nors nereikalingą daiktą.

Vietoje acto galima naudoti citrinos rūgštį. Ją reikia ištirpinti vandenyje. Negalima naudoti abrazyvinių priemonių, o štai įprasti valomieji geliai būna veiksmingi. Tik juos panaudojus reikia paviršių kelis kartus perbraukti drėgnu audiniu. Indų plovimo priemonės, naudojamos reguliariai, leidžia išlaikyti pagrindą švarų. Norint pašalinti nedideles dėmes, galima naudoti ir priemonę stiklams arba plytelėms valyti.

Rezervuaro išvalymas

Kiek sudėtingiau, jei užsiteršęs vandens rezervuaras. Net specialios priemonės kartais neduoda norimo rezultato. Patarimų čia begalė – nuo sąlygiškai nepavojingų iki ekstremalių. Prie ekstremalių priskirtume lygintuvo pagrindo pamerkimą į actą ir palaipsnį jo kaitinimą.

Prie sąlygiškai nepavojingų – citrinos rūgštį. Stiklinėje šilto vandens reikia išmaišyti dvidešimt penkis gramus citrinos rūgšties, supilti į rezervuarą, nustatyti maksimalią temperatūrą ir įjungti mygtuką garams. Po procedūros tokiu pat būdu reikia išvalyti rezervuarą nuo citrinos rūgšties. Tam bent du kartus užpilkite į lygintuvą švaraus vandens ir jį „išgarinkite“.

Jei labai užsiteršė garų angos, citrinos rūgšties į jas galima įpilti švirkštu. Esti galybė nuomonių, ar lygintuvą išties galima valyti tokia priemone. Tačiau jei pasirinkimai tik du, valyti lygintuvą ar pirkti naują, iš visų liaudies priemonių ši - pati saugiausia.

Lygintuvo išsaugojimo gudrybės

- Norint, jog laidynė ilgai tarnautų, nelankstykite jos laido; nevyniokite ant neataušusios laidynės;

- Lygintuvo padas visuomet turi būti švarus. Vienas iš būdų tai padaryti – blizginti indams valyti skirtais skystais valikliais arba pasta;

- Jeigu sintetinis audinys, pavyzdžiui, nailonas, išsilydė ir prilipo prie lygintuvo pado, neleiskite lygintuvui atvėsti. Nustatykite lygintuvo temperatūrą iki maksimumo ir švelniai nuvalykite su popieriumi išsilydžiusį audinį;

- Mažinant lygintuvo temperatūrą, palaukite, kol indikatoriaus lemputė užsidegs ir vėl išsijungs, tada galėsite lyginti toliau;

- Apnašas nuo lygintuvo pagrindo gerai nuvalo vata, kurią prieš tai reikėtų pamirkyti vandenilio peroksido tirpale;

- Jokiu būdu niekuomet nevalykite lygintuvo milteliais – lygintuvo angos užsikimš negrįžtamai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis