Kaip atrodo butai, kurių nuoma atsieina 10 tūkst. Lt

Prabangių butų Vilniuje dažniausiai ieško į Lietuvą dirbti atvykę didelių tarptautinių kompanijų vadovai ar ambasadų darbuotojai. Jiems, priešingai nei lietuviams, labai svarbu, kad nuomojamas butas būtų erdvus. Už reikalavimus atitinkantį gyvenamąjį plotą jie negaili ir 10 tūkst. Lt per mėnesį.

Tačiau kartu pastebima, kad nuomotojai vis palankiau ima žiūrėti į prakutusius lietuvius, nes svečias iš užsienio nebūtinai būna patikimas nuomininkas.

Nekilnojamojo turto (NT) brokeris Simas Sanajevas teigė, kad maždaug 90 proc. jo klientų sudaro užsieniečiai. Prabangių butų dažniausiai reikia skandinavams, vokiečiams ir rusams, kurie atvyksta vadovauti tarptautinių kompanijų padaliniams Lietuvoje.

„Jų ir finansinės galimybės, ir poreikiai yra kitokie. Užsieniečiams reikia daug erdvės. Pavyzdžiui, neseniai išnuomojau 250 kv. m ploto butą, kurio nuomos kaina viršija 10 tūkst. Lt. Jame gyvens trijų asmenų šeima. Tai yra jau ne pirmas atvejis, kai ieškant buto nurodoma, kad jis turi būti ne mažesnis nei 150 kv. m“, – komentavo jis.

Pasak pašnekovo, visi nuomojami prabangūs butai būna labai šiuolaikiški ir atitinka visus vakarietiškus standartus. Dažniausiai už daugiau nei 5 tūkst. Lt nuomojamo buto vertė rinkoje viršija 1 mln. Lt.

„Būna nuomininko reikalavimas, kad prie kiekvieno miegamojo būtų atskiras vonios kambarys. Tačiau tai būna ne kiekviename bute. Taip pat būna smulkūs techniniai klausimai, pavyzdžiui, kondicionieriaus ar signalizacijos įrengimas. Tačiau tai lengvai išsprendžiama. Kai žmogus moka didelius pinigus, savininkas yra pasirengęs įgyvendinti tokius reikalavimus“, – paklaustas, ko pasigenda užsieniečiai, kalbėjo S. Sanajevas.

Tuo metu lietuviai, pasak jo, prabangius butus nuomojasi retai ir dažniausiai jiems nereikia didelio ploto.

Simas Sanajevas
Simas Sanajevas
Asmeninio archyvo nuotr.
„Lietuviai didžiausią dėmesį kreipia į tai, kad būstas būtų naujos statybos ir kuo mažiau reikėtų išleisti komunalinėms paslaugoms. Taip pat juos domina automobilių statymo galimybės. Sakyčiau, kad lietuviai nuomojasi butus iki 5 tūkst. Lt per mėnesį“, – apie klientų iš Lietuvos poreikius kalbėjo NT brokeris.

Prabangūs butai, anot jo, dažniausiai koncentruojasi Senamiestyje, Užupyje, Žvėryne, M. K. Čiurlionio gatvėje. Taip pat nuomininkams patrauklūs dangoraižiuose, pavyzdžiui, „Helios City“ įsikūrę butai.

Pasak pašnekovo, Vilniuje jaučiamas ypač prabangių būstų poreikis.

„Nepasakyčiau, kad jų yra daug. Turiu keletą klientų, kurie ieško prabangių butų, bet nelabai turime, ką pasiūlyti. Anksčiau jų buvo daugiau, bet juos išgraibstė. Butas gali būti labai brangus, bet jeigu jis labai geras, savininkas jį tikrai išnuomos“, – sakė S. Sanajevas.

Anot jo, dažniausiai prabangius butus nuomoja žmonės, kurie juos buvo įsirengę sau ir dėl kokių nors priežasčių persikraustė gyventi kitur.

Nuotraukų albume galite pamatyti prabangius nuomojamus butus Vilniaus senamiestyje:

Užsieniečiai paliko skolų

Nekilnojamojo turto nuomos paslaugas teikiančios bendrovės „Nuomos biuras“ vadovas Martynas Šulnius DELFI sakė, kad pagrindinis ir svarbiausias dalykas prabangiam butui yra vieta.

Daugiausiai jų nuomojama Senamiestyje ir Naujamiestyje, kita dalis išsidėsčiusi Žvėryne ir Antakalnyje, kur nemažai prabangaus būsto sudaro individualūs namai.

Jo teigimu, prabangių butų savininkai dažnai neskuba rasti nuomininkų ir renkasi, kas pas juos gyvens.

„Savininkai, kurie nuomoja šiuos butus, paprastai niekur neskuba, nes jų pajamos iš nuomos dažniausiai nebūna pagrindinės, jiems svarbiau, kokie žmonės gyvens ir kaip bus prižiūrimas jų turtas. Jeigu anksčiau savininkai savo būsto nuomai pageidaudavo daugiausia užsieniečių, tai pastaruoju metu vienodai vertinami ir lietuviai, grįžę iš svetur ar čia turintys verslą, dirbantys užsienio kompanijose“, – komentavo M. Šulnius.

Anot jo, nemalonių staigmenų savininkams yra palikę ir nuomininkai iš užsienio.

„Būdavo ir užsieniečių visokių nuomininkų: vieni tvarkingi, kiti nelabai, išvažiuodavo pamiršę apmokėti skolas. Gal kiek patikimesni ambasadų darbuotojai, nes jiems būsto nuomai skiriamos pastovios lėšos“, – teigė pašnekovas.

Anot „Nuomos biuro“ vadovo, lietuviai dažnai prabangius butus nuomojasi, kol statosi ir įrenginėja savo individualius namus.

„Buvo atvejų, kai šeima išnuomojo savo namą užmiestyje tam, kad išsinuomotų būstą centre, nes taip patogiau pasiekti darbus ir nereikia toli vežioti vaikų į mokyklas ar būrelius“, – prisiminė jis.

Prabangiais galima laikyti tuos butus, kurių vieno kambario nuomos kaina yra 2000-3000 Lt, dviejų kambarių – 2500-5000 Lt, trijų ir daugiau kambarių – 3500-8000 Lt per mėnesį.

Pasak M. Šulniaus, jeigu ekonominės klasės butų nuomos kaina pastaruoju metu šoktelėjo aukštyn, tai prestižinių lieka stabili, jų paklausa nėra didelė, bet gana pastovi.

Ieškantiems ypač brangaus nuomojamo būsto Vilniuje pasirinkimas šiuo metu nėra didelis. Peržvelgus interneto skelbimus matyti, kad už 10 tūkst. Lt ar daugiau nuomojama vos pora butų.

Už Žirmūnuose įsikūrusį 200 kv. m butą prašoma 10,5 tūkst. Lt per mėnesį. Skelbiama, kad trijų kambarių butas įrengtas klasikiniu stiliumi su rytietiškais elementais.

O už 197 kv. m penkių kambarių butą Žvėryne per mėnesį prašoma 10 tūkst. Lt. Tačiau iš nuotraukų matyti, kad šis butas nėra pilnai įrengtas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis