Jurginų šventėje – 600 skirtingų veislių

Šią savaitę Vilniaus apskrityje vyko Jurginų šventė. Jos metu buvo galima išvysti beveik 600 veislių šeimininkės auginamų jurginų, iš viso – kelis tūkstančius spalvingų gėlių kerų.

Jurginas – iš Meksikos kilęs augalas, pasižymintis ypatingai gausia žiedynų spalvų ir formų įvairove: jų yra visų įmanomų spalvų ir atspalvių (išskyrus grynai mėlyną ir juodą) ir įvairių formų: kaktusiniai, pomponiniai, rutuliniai,orchidėjiniai, lelijažiedžiai, dekoratyviniai.

Organizatorių nuotr.

Šventę organizavusi Rasa Gelgotienė jurginus augina gana natūraliai, nenaudodama cheminių trąšų, tik mėšlą ir mulčiavimą šiaudais, nors žemė prasta, dzūkiški smėlynai, greta Rūdininkų giria. Tačiau gėlininkė aiškina, jog visų pirma – jurginai gana ištverminga gėlė, o antra – ekologija yra nediskutuotina būtinybė.

Idėja pakviesti floristą Marių Kiaunę susijusi būtent su gėlininkes įsitikinimais: „Klaida būtų manyti, jog jei gėlės negali būti neekologiškos. Jei savo šventėms, puokštėms ir renginių puošybai rinksimės nesezonines gėlės, skraidinsimės jas iš Afrikos, Ekvadoro ar kitų šalių – smarkiai teršime gamtą. Jei norėsime tik standartinių, tvarkingų, vienodai dailiai nuaugusių, turinčių pavyzdinę išvaizdą gėlių – neapsieisime be šiltnamių, lempų ir chemijos. Ir visi tie preparatai liks žemėje, niekur neišgaruos“.

Organizatorių nuotr.

Netgi kovai su kenkėjais galima naudoti gamtinius būdus. Sodyboje iškėlusi daug inkilų gėlininkė privilioja paukščių, kurie nulesa gėles puolančius vabalus.

„Į šventę pakviečiau floristą M. Kiaunę, kad jis savo kūriniais parodytų, jog ir iš sezoninių savo krašto gėlių galima sukurti savitas floristines kompozicijas, netgi subtilią nuotakos puokštę“, – sako jurginų augintoja.

Organizatorių nuotr.

Beje, tai tampa pasauline tendencija – pastaraisiais metais Prancūzijos, JAV, Anglijos floristų svetainėse matyti aiški nauja kryptis – kurti iš savo krašte natūraliai užaugintų gėlių.

Dažnai žmones atbaido būtinybė jurginus iškasti rudenį ir vėl susodinti pavasarį, tačiau yra ir privalumų – tokiu būdu kasmet galima pertvarkyti savo gėlyną, susodinti gėles kitaip, pakeisti jų spalvinį išdėstymą, išskaidyti gumbus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis