Citrinmedžio auginimas namuose

(1)

Namie galite auginti ne tik kambarines gėles. Siekiant įvairovės ir praktiškumo, pabandykite užauginti citrinmedį iš sėklos.



Kas tai per augalas?


Citrinmedis yra visžalis krūmas, priskiriamas „rūtinių“ augalų šeimai. Citrinmedžio lapų ir šakelių ląstelės turi poras, skleidžiančias fitoncidus ir eterinius aliejus, kurie ne tik pripildys jūsų namus nuostabaus aromato, bet ir teigiamai veiks jūsų sveikatą.


Citrinmedis atrodo įdomiai – tai nėra didelis augalas, nors viskas priklauso nuo rūšies, būna ir trijų metrų aukščio medžių. Citrinmedis turi mėsingus blizgius tamsiai žalius lapus, o ant kamieno yra nedideli dygliukai.

Citrinmedis labai gražiai žydi – jo žiedai yra raudonai rožiniai, o viduryje balti. Anksčiau citrinmedžiai buvo egzotika, o dabar jų galima aptikti netgi butuose, kurių temperatūra toli gražu neprimena atogrąžų klimato sąlygų.


Sodinukas ar sėkla?


Paprasčiau citrinmedį auginti iš sodinuko, nors įmanoma išauginti ir iš citrinos kauliuko. Daugelis mano kad iš kauliuko išaugs prastas citrinmedis, kuris neves vaisių, tačiau tai netiesa. Nuo kauliuko pasodinimo iki pirmųjų vaisių praeina maždaug penkeri metai. Būtent taip sodinami citrinmedžiai Italijoje, Ispanijoje ir Pietų Azijoje. Mūsų klimate citrinmedžius auginti sunkiau dėl klimato, tačiau namuose visada galite sukurti augalui tinkamas sąlygas.

Jeigu ketinate pirkti sodinuką specializuotoje parduotuvėje ar botanikos sode, jūsų paklaus, kokios rūšies citrinmedžio pageidautumėte. Jūs turite žinoti, kad namuose įmanoma auginti tik penkias pagrindines rūšis: „Genoa“, „Maikopsky“, „Mejer“, „Eureka“ ir „Novogruzinskij“. „Maikopsky“ išsiskiria vaisių gausa, o „Eureka“ ir „Genoa“ galima auginti netgi ant šiltos palangės, nes šie citrinmedžiai visiškai neaukšti.


Jeigu citrinmedį auginsite iš ūglio


Šis būdas paprastesnis, jis labiau tinka neprityrusiems botanikams. Sodinuką galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba botanikos soduose. Pirkdami prašykite metinio sodinuko, turinčio mažiausiai tris ar keturis lapelius. Pirkti ir sodinti citrinmedį reikia vasario pabaigoje ar kovą – tai natūraliausios sąlygos citrinmedžio vegetacijai gamtoje. Kitu metu sodinukas tiesiog nenorės prigyti.


Labai svarbu tam tikra žemė – tai turi būti purus gruntas ir komposto bei durpių mišinys. Visko reikia imti vienodomis dalimis, o prie šios žemės santykiu 1:1 įdėkite rupaus smėlio.


Citrinmedžiai auga tik giliuose ir plačiuose moliniuose vazonuose. Likus kelioms valandoms iki sodinuko persodinimo, vazoną pamerkite į vandenį. Prieš persodinimą į vazono dugną padėkite molinę šukę, kuri pridengs ten esančią skylutę.


Tada pilamas stiklo pluošto, smėlio drenažo, smulkių akmenukų ar keramzito sluoksnis (visa tai puikiai gali pakeisti ir medžių anglys). Ant viršaus dedamas ne daugiau kaip centimetro storio sauso mėšlo sluoksnis, tada jau į paruoštą žemę persodinamas sodinukas. Stebėkite, kad sodinuko priešaknis būtų sulig vazono kraštu ar žemiau jo.

Persodintas sodinukas palaistomas šiltu nusistovėjusiu vandeniu ir uždengiamas litriniu stiklainiu. Tai padės sodinuką apsaugoti nuo drėgmės netekimo. Stiklainį galima nuimti tik tada, kai matote, kad sodinukas prigijo.


Citrinmedis iš kauliuko


Jeigu norite išauginti citrinmedį, kuris dar vestų ir vaisius, būtina žinoti keletą subtilybių. Iš vaisių išrinkite pačius didžiausius kauliukus ir žiūrėkite, kad jie nebūtų pažeisti. Išdėliokite juos į nedidelius indelius (pavyzdžiui, nuo vaikiško jogurto ar varškės), kurių apačioje padarytos 3-4 drenažui skirtos skylutės.


Kad pasiektumėte didesnį efektą, kauliukus apdorokite natūraliu daigumo stimuliatoriumi – dažniausiai tai natrio gumato tirpalas, kurį galite įsigyti gėlių parduotuvėse. Praskiestame tirpale kauliukai turėtų išbūti parą – tai užtikrins medelio šaknų sistemos vystymąsi ateityje bei geresnį prigijimą persodinant.


Daugelis specialistų pataria daigumą stimuliuojančiame tirpale išmirkytus kauliukus panardinti dar ir į medžiagą „Epinas ekstra“, kuri pagreitina augimą ir formuoja atsparumą oro sausumui bei prastam apšvietimui.


Iš 10-15 kauliukų išrinkite daigiausius ir pasodinkite juos į purią žemę. Tai turi būti purus gruntas ir komposto bei durpių mišinys. Visko reikia imti vienodomis dalimis, o prie šios žemės santykiu 1:1 įdėkite rupaus smėlio. Kauliukai sodinami maždaug dviejų centimetrų gilyje. Daigų laukite po trijų-penkių mėnesių, tada išsirinkite pačius gražiausius ir persodinkite juos taip, kaip jau buvo aprašyta aukščiau.


Namų sąlygomis auginamas citrinmedis reikalauja ypatingo rūpesčio. Jeigu norite sulaukti žiedų, o vėliau ir vaisių, turite laikytis kelių taisyklių.


Citrinmedžiui būtini papildomi ultravioletiniai spinduliai, todėl specialiai jam įsigykite fitolempą, kuri pasitarnaus visoms gėlėms.


Patalpoje, kur auga citrinmedis, būtinas nuolatinis drėkinimas, nes šis augalas – atogrąžų gyventojas, mėgstantis drėgmę.


Citrinmedį būtina dažnai persodinti. Tai daryti reikia ne rečiau nei kartą per metus. O dar geriau – du kartus. Geriausia persodinti vasario ir birželio mėnesiais. Persodindami naudokite tokią pat žemę, kaip ir pirmą kartą.


Namų sąlygomis augantį citrinmedį būtina laiku patręšti – tai daroma nuo vasario iki rugsėjo pradžios. Citrinmedis auga bangomis, todėl aktyvaus augimo laikotarpiu jį būtina patręšti. Geriausia specializuotoje parduotuvėje rinktis jau paruoštą mineralų kompleksą. Pirmenybę teikite skystoms trąšoms.


Jeigu citrinmedis pražydo pirmaisiais metais, būtina be jokio gailesčio visus pumpurus nuskinti. Jeigu to nepadarysite, nenatūraliomis sąlygomis augęs citrinmedis visas jėgas atiduos žydėjimui, o vėliau ims nykti. Žydėti citrinmedžiui galima leisti tada, kai vienam žiedeliui tenka ne mažiau kaip 15 lapų.


Žinoma, tai toli gražu ne viskas, ką reikėtų žinoti auginant citrinmedį. Daugiau detalių jums atskleis specialistas, parduodantis sodinuką botanikos parduotuvėje. Nemažai informacijos galite rasti ir specializuotuose citrinmedžių augintojų forumuose, kur dalijimasi patarimais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis