Besirenkant unitazą: kaip neapsirikti

Regis, renkantis unitazą, nereikia per daug galvoti – šis tualeto ar vonios komponentas yra perkamas vos pora kartų per gyvenimą. Nors su laiku jis pasidengia apnašomis, pamažu pradeda eižėti glazūra, savo funkciją jis vistiek atlieka. Kuo kokybiškesnė prekė, tuo, natūralu, ji ilgiau laikys. Todėl dažniausia unitazai keičiami, kai daromas vonios remontas, atsibosta dizainas, nepataisomai sugenda vandens nuleidimo mechanizmas ir nėra detalių jam sutaisyti. Kaip nepadaryti esminių klaidų konsultuoja vonios įrangos UAB „Tausana“ vadovas Rolandas Jurgelaitis.

Iš esmės pirmasis ir bene akivaizdžiausias skirtumas yra unitazo tipas - ar unitazas stovės ant grindų, ar bus tvirtinamas prie sienos. Pastatomus klozetus įrengti yra pigiau, jų konstrukcija paprastesnė, kadangi nereikia pirkti papildomo konstrukcinio rėmo. Vis dėlto, juos sunkiau valyti nei pakabinamus, tvirtinimo siūlėse kaupiasi nešvarumai.

Pakabinamų klozetų privalumai yra lengvesnis valymas, kadangi ant grindų nėra jokių detalių, jie atrodo estetiškiau bei vizualiai, ypač mažoje patalpoje, užima mažiau vietos. Kitas vertus, juos sunkiau įrengti, kadangi pakabinimo rėmui, siekiant, kad įrengtas klozetas atrodytų estetiškai, yra reikalinga apdaila, taip tarsi paslepiant jį sienoje. Kad ir kokio tipo unitazą pasirinktumėte, patariama jį pirkti iš karto su dangčiu, nes kiekvienam jų gamintojas dangtį pritaiko pagal konkrečius matmenis.

Visi unitazai yra keramikiniai, skiriasi tik paviršiaus glazūra, jos kokybė, sluoksnių skaičius, paviršiaus lygumas. Kuo kokybiškesnis unitazas, tuo jis padengtas daugiau suoksnių, lygesne glazūra, lengviau valosi ir yra ilgaamžiškesnis. Kai kurie gamintojai glazūros nelygumus bei porėtumo problemą sprendžia pasiūlydami specialią dangą, kuri užlygina nematomus nelygumus ir palengvina valymą ir nešvarumų nutekėjimą. Apie visus šiuos parametras patartina paklausti pardavėjo.

Renkantis bakelį galima atsižvelgti į tai ar jis turi vandens taupymo funkciją – kada klozeto turinį galima nuleisti naudojantis pasirinktinai mažesniu arba didesniu kiekiu vandens. Geriausia, jei vandens pripylimo ir nuleidimo mechanizmų konstrukcijos yra pagamintos iš metalinių detalių, kadangi plastmasiniai mechanizmai greičiau lūžta. Prileidimo triukšmingumą lemia vožtuvas – pasirinkus pigesnį klozetą, vanduo bus leidžiamas garsiau, kokybiškesnį – tyliau. Norint išvengti garsaus šniokštimo nuleidžiant vandenį, į bakelį vanduo turi būti įpilamas ne iš viršaus, o kuo žemiau iš apačios.Tas pats galioja ir nuleidžiant vandenį, tik šiuo atveju įtaką daro ne tik nuleidimo mechanizmas, bet ir unitazas.

Likę kriterijai yra daugiau paties pirkėjo požiūris. Visi unitazai atlieka savo pagrindinę funkciją, todėl įvertinus aukščiau minėtus kriterijus lieka tik atsižvelgti į savo poreikius – ar užtenka tiesiog funkcionalaus įrenginio, ar kartu norisi vonią paįvairinti įdomesnio dizaino, ar žinomo gamintojo produkcija.

Unitazų aukštis yra standartinis. Aukštesnius unitazus paprastai pasirenka specialių poreikių turintys žmonėms, taip pat garbaus amžiaus žmonės, kuriems yra sunkiau atsistoti. Neįgaliesiems skirti specialių formų unitazai. Renkantis unitazą nereikėtų jaudintis dėl savo svorio. Visi unitazai pritaikyti net ir stambiems žmonėms, keramika gali atlaikyti net ir 400 kg svorio žmones.

Brangesni, kokybiškesni unitazai yra labiau atsparūs užsikimšimui. Jie yra išbandomi su įvairiomis priemonėmis, kurias žmonės tyčia ar netyčia gali įmesti į vidų (rankšluosčiai, laikraščiai ir kiti dalykai). Pasitaiko, jog itin pigūs klozetai kartais iš pirmo karto nenuplauna net ir standartinio turinio, neminint pašalinių daiktų. Vis dėlto, metant viską, kas tik pakliūna, net ir kokybiškiausias klozetas užsikimš, tad tai jau yra žmogaus atsakomybė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis