Galvos skausmas: kaip atsikratyti tarakonų

Tarakonai, juokaujama, nesunaikinami. Kadaise natūraliai gamtoje gyvenę, jie turbūt būtų niekam netrukdę, kol nepersikėlė arčiau žmogaus. Dabar šiuos vabzdžius galima rasti namuose. Daugiabučiuose tarakonai aplanko ir tvarkingai gyvenančius, tad kaip nuo jų apsiginti, būtina žinoti kiekvienam.

Tarakonų padaugėja būtent šildymo sezono metu. Jų mėgstamiausios vietos – prie šiltų vamzdžių, elektros prietaisų. Kai jų prisiveisia daug, jie persikelia į kambarius. UAB „Dezinfekcijos paslaugų“ biologas Rokas Gudelevičius sutiko pasidalyti savo patarimais, padėsiančiais minėtus kenkėjus kuo greičiau išvyti iš namų.

Išnaikinti pačiam – sunku

Internete gausu įvairiausių patarimų, kaip išnaikinti tarakonus. Tačiau patyręs biologas į juos žvelgia nepatikliai. Anot R. Gudelevičiaus, dauguma populiariųjų patarimų yra veiksmingi tik esant nedideliems kiekiams tarakonų, kurie pastebimi kelis kartus per savaitę kažkur vienoje vietoje. Esant dideliam kenkėjų kiekiui, pačiam juos išnaikinti dažniausiai būna labai sunku.

„Egzistuoja daug būdų naikinti tarakonams, pradedant kiaušinio trynio ir boro miltelių mišiniu, baigiant įvairiais pieštukais ir kreidelėmis, kurie skirti neaišku kam. Vieniems šie būdai padeda, kitiems ne, tretiems galbūt tik pasidaro ramiau, kad panaudojo priemonę, todėl tarakonai turėtų dingti, nors reali situacija nepasikeičia“, – pasakojo biologas.

Pasak jo, didžiausia bėda ta, kad žmonės ne visada žino namuose esantį tikrąjį tarakonų skaičių. O nesiimant tinkamų priemonių, tas skaičius gali labai greitai padidėti. Tad geriau iš karto kreiptis į specialistus.

Švara ir tvarka

Paklaustas, ar egzistuoja natūralios priemonės, kurios galėtų padėti iš namų išvyti tarakonus, biologas patikino, kad tokios priemonės abejotinos. Geriausia natūrali priemonė – švara. Būtina užtikrinti, kad tarakonai neturėtų tinkamų sąlygų įsiveisti namuose.

„Sanitarija yra tarakonų populiacijos kontrolės namų valdose pagrindas. Lipnių spąstų naudojimas įtartinose teritorijose užkrėstumui patikrinti, išvalyti maisto likučius, nepalikti nešvarių indų, užtaisyti visus plyšius vonioje ir virtuvėje, išnešti šiukšles kiekvieną dieną. Labai svarbus vandens šaltinių pašalinimas, pavyzdžiui, įtrūkę ar sugadinti vandens vamzdžiai, kondensacija, netvarkinga technika“, – ką derėtų sutvarkyti, patarė specialistas.

Platina pavojingas ligas

Jis pripažino, kad visų pirma tarakonai sukuria bendrą nešvaros jausmą namuose. Nėra malonu, kai pastoviai aplinkui laksto tarakonai, aplaipioja maisto produktus ir panašiai. Tiesa, yra tikimybė, kad tarakonai mechaniškai perneš ligas, kurių sukelėjai gali ilgai išlikti aplinkoje, pavyzdžiui, tuberkuliozė, žmoginės askaridės kiaušinėliai, taip pat gali sukelti įvairias alergijas.

Europos ekspertai yra paskelbę, kad tarakonai gali pernešti infekcines žarnyno ligas – dizenteriją, vidurių šiltinę, salmoneliozę ir kitas. Šiuos vabzdžius pašalinti sunku, bet įmanoma. Geriausia, jei padėti sutiks ir kaimynai.

Liaudies patarimai

Dar mūsų močiutės kovodavo su tarakonais. Kadangi jų laikais toksinio poveikio nuodų nebūdavo, paplitę ir keli natūralūs tarakonų naikinimo būdai. Žinovai pataria, kad šiuos namų vabzdžius žiemą galima išbaidyti tiesiog pravėrus langą. Tarakonai šalčio nemėgsta, tad žūva.

Tarakonus galima nuodyti ir apkrėtus maisto produktus. Tokie mišiniai dažniausiai gaminami su boraksu, boro rūgštimi. Vienas iš receptų: paimkite 1 dalį boro rūgšties, 1 dalį cukraus ir 8 dalis manų arba bulvių košės. Tarakonus nubaido ir laurų lapai, agurkų žievė.

Kita efektyvi priemonė – miltų ir gipso mišinys. Indelius su šiuo mišiniu reikia išdėlioti vietose, kur tarakonai telkiasi. Paragavę, šie gyviai žus, nes skrandyje stingstantis gipsas juos sunaikins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis