Kardelių paruošimas žiemojimui

(3)

Kardeliai Lietuvoje peržiemoti negali. Ką daryti tokiu atveju, pataria dr. Gitana Štukėnienė.


Kardelis (Gladiolus L.) – daugiametis, lauke nežiemojantis gumbasvogūninis, skynimui tinkamas augalas. Kardelių tėvynė – Pietų Europa, Pietų ir Vidurio Afrika, Mažoji ir Vidurio Azija, kur žinomos 255 jų rūšys. Laikui bėgant iš savaime paplitusių bei kultivuojamų rūšių selekcijos būdu buvo išvestos naujos kardelių veislės. Pasaulyje sukurta keliolika tūkstančių kardelių veislių. Kardelis patenka į penkių populiariausių pasaulyje skinti tinkančių augalų sąrašą. Jie vertinami dėl žiedų spalvų įvairovės, palyginti nesudėtingo auginimo, spartaus dauginimosi. Žiedų spalvų paletė labai plati – nuo sniego baltumo iki tamsiai rudos spalvos.


Mūsų klimato sąlygomis kardeliai peržiemoti negali, todėl juos reikėtų iškasti ir laikyti namuose. Po žydėjimo reikia palaukti 3-4 savaites, kol augalas pasiruošia, prikaupia maisto medžiagų. Tuomet jau galima kasti.

Dar turime palaukti kelias savaitės, kol lapai apmirs, praras sodrumą.


Paruošimas peržiemojimui


– Negalima kasti per arti, nes taip sužalosite gumbasvogūnius. Juos iškasus, lengvai keliame ir nupurtome žemes. Geriau kasti geru, nelietingu oru.


– Tuomet reikia trumpinti viršutinę dalią, geriausia iki 5 cm ilgio ir dėti į dėžutę. Ji turėtų būti lengva, vėjo prapučiama. Jos viduje reikėtų patiesti popierių.


– Sudėję į dėžutes, laikome vėjo prapučiamoje vietoje ir nešame į patalpą, kur temperatūra turėtų būti iki 30 laipsnių šilumos. Svarbu užtikrinti oro cirkuliaciją ir laikyti 2-3 savaites.


– Po dviejų-trijų savaičių lengvai atsiskirs seni nuo jaunų gumasvogūniai, o nereikalingos šaknys tiesiog nukris. Tada dar kartą patrumpiname viršutinę dalį. Žiemą laikome ne aukštesnėje kaip 10 laipsnių temperatūroje ir laukiame pavasario.


Pavasarį kardeliai sodinami, kai dirva sušyla iki 10 laipsnių šilumos, t.y. paskutinėmis balandžio ir pirmomis gegužės dienomis. Tačiau į tą pačią vietą kardelius galima sodinti tik po 8 metų.


Laikymas žiemą


Žiemos metu kardeliai laikomi sausose dėžutėse, ne storiau kaip dviem sluoksniais. Oro temperatūra +4 iki +6 laipsnių, 60-70 procentų santykinė oro drėgmė. Gumbapumpuriai laikomi 2-3 laipsniais žemesnėje temperatūroje, drėgnesnėje patalpoje. Temperatūra patalpoje gali keistis ne daugiau kaip 10 laipsnių, kitaip gumbasvogūniai per anksti sudygsta. Labai sunku gumbasvogūnius išlaikyti gyvenamose patalpose arba daugiaaukščių namų rūsiuose, kur temperatūra žiemą būna aukštoka.


Mažus gumbasvogūnius galima laikyti susluoksniuotus su sausu smėliu arba parafinuotus. Likus 15-20 dienų iki sodinimo, tempetatūra patalpoje pakeliama iki 12-15 laipsnių. Taip gumbasvogūniai pasiruošia dygimui. Turint nedidelį kiekį galima laikyti ir šaldytuvo apatinėje lentynoje įdėjus į popierinius maišelius.


Sandėliavimo metu (žiemą) gumbasvogūniai žūsta greičiau. Geriausios kokybės (suformuojantys žydintį žiedyną), gražiausi iš gumbasvogūnių tie, kurių diametras 3 - 4 cm, o dugnelio diametras nesiekia 1,5 cm.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis