2 patiekalai su baklažanais

Baklažanais galime džiaugtis ištisus metus, tačiau kaip ir kitos rudens daržovės, šios pačios skaniausios ką tik nuskintos.

Nors baklažanai nėra lietuviška daržovė, tačiau su ypatinga priežiūra ir juos galime užsiauginti. Galbūt net ne vienas ūkininkas užsiima jų auginimu, tad prieš eidami apsipirkti į didžiuosius prekybos centrus, pirma apsilankykite ūkininkų turgeliuose. Net jeigu nepasiseks rasti, ko ieškojote, griebkite kitų daržovių ir eksperimentuokite savo virtuvėse. Kai už lango darosi žvarbu, jaukiausia likti namuose ir mėgautis maloniais aromatais, sklindančiais iš virtuvės, ar ne taip?

Vegetariška lazanijos versija

Reikės:
3 mažesnių baklažanų;
Lazanijos lakštų (gali būti tiek džiovinta, tiek šviežia pasta) pagal poreikį;
Kelios saujos tarkuoto kietojo sūrio;
600 gr koncervuotų pomidorų iš skardinės;
Kelios skiltelės česnako;
1 svogūnas;
1 valgomasis šaukštas rudojo cukraus;
100 gr sviesto;
3 valg. šaukštų miltų;
2 puodelių šilto pieno;
Druskos.

Shutterstock nuotr.

Baklažanai yra tokia smagi daržovė, kuri labai dažnai gali atstoti mėsos įdarus ir būti puikiu pakaitalu tiek vegetarams, tiek visiems kitiems, pavargusiems nuo mėsos patiekalų. Ši lazanijos versija puiki savo ingredientų paprastumu ir dievišku skoniu.

Pirmiausiai supjaustykite baklažanus kubeliais ir lengvai pakepinkite karštoje keptuvėje su trupučiu aliejaus. Ten pat sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus. Kai svogūnai suminkštės, supilkite konservuotus pomidorus ir toliau troškinkite ant silpnos ugnies. Pagardinkite troškinį cukrumi ir druska pagal skonį. Jeigu mėgstate, taip pat naudokite šviežiai grūstus pipirus bei įvairias džiovintas žoleles.

Leiskite visai masei gerai nuvirti, kad pomidorų masė sutvirtėtų ir padažas nebūtų skystas. Pasigaminkite baltąjį padažą: mažame puode ištirpinkite sviestą, sudėkite į jį miltus ir apkepinkite, kol taps vienalytė tiršta masė. Į šį mišinį palaipsniui maišydami pilkite šiltą pieną ir virinkite padažą, kol taps tinkamo tirštumo. Jeigu gausite per skystą, tiesiog ilgiau pavirinkite, arba atvirkščiai – gali reikėti papildomai pieno. Pagardinkite padažą druska. Beliko viską susluoksniuoti.

Pasiruoškite kepimo indą, kuriame kepsite lazaniją. Į jį pilkite kelis šaukštus baltojo padažo ir išklokite lazanijos lakštais. Ant jų krėskite kelis šaukštus baklažanų-pomidorų padažo, užpilkite dar keliais šaukštais baltojo padažo ir pabarstykite ant viršaus kietuoju sūriu. Vėl padenkite visą paviršių lazanijos lakštais ir kartokite ingredientų eiliškumą, kol susluoksniuosite pilną indą. Ant viršutinio sluoksnio gausiai užberkite sūrio ir šaukite kepti į 180 laipsnių karštumo orkaitę apie 30-40 min. Skanaus!

Baklažanų užkandis

1 didelis baklažanas;
1 mažas svogūnas;
2 skiltelės česnako;
Sauja šviežių petražolių;
1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus;
Šlakelis raudonojo vyno acto (galite pakeisti paprastu actu arba citrinos sultimis);
Druskos ir pipirų.

Shutterstock nuotr.

Subadykite baklažaną šakute ir šaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę kepti apie 1 valandą arba, kol bus minkštas. Ataušinę išskobkite jo vidų, išmesdami odelę. Visą minkštimą smulkiai sukapokite, taip pat susmulkinkite svogūną, česnaką, petražoles ir visus likusius ingredientus sumaišykite su baklažano mase. Pagal skonį pagardinkite actu, druska, pipirais. Šis užkandis puikiai tinka, kaip pagardas prie šviežių daržovių ar patiekti su baltos duonos skrebučiais. Skanaus!

Savo sumanymais, kaip panaudojate šiųmetį derlių galite pasidalinti: manonamai@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis