Du neišbandyti receptai su morkomis

Nors morkines gražuoles jau seniai traukėme iš lysvių, dabar, kai visas derlius baigiamas suruošti žiemai, būtų pats metas nelaukti gūdžios žiemos, o jau dabar maitinti savo organizmą natūraliais vitaminais.

Visiems gerai pažįstamos morkos yra tiesiog neatskiriama lietuviškos virtuvės dalis. Kas šiuo metu neturi kelių morkyčių savo virtuvėje? Pamenu vaikystėje, kai norėjosi kažko saldaus, visada gelbėdavo šios daržovės. 

O svečiuojantis Danijoje buvau nustebinta pamačiusi, kad visi, ir suaugę, ir vaikai, nešiojasi po maišelį morkų savo priešpiečiams, pietums ar šiaip užkandžiui. Valgyklose ar parduotuvėse galima taip pat nusipirkti nuplautų ir šiaudeliais supjaustytų morkų. Ir kodėl gi ne? Lietuvoje jos tokios pigios, kad turbūt nerasite geresnio užkandžio, kuomet esate išalkę. O, kad nebūtų nuobodu visada tik jas griaužti ir galvoti, kada gi man išdygs triušio ausys, siūlau morkas prikelti kitam gyvenimui ir pasigaminti kažką nekasdieniško.

Morkų saldainiai

5 didelės morkos;
Vieno apelsino žievelė;
Šlakelis romo ar kitokio aromatingo gėrimo;
Keli šaukštai cukraus;
Kokoso drožlių.

Procesas labai paprastas, jeigu turite sulčiaspaudę. Tuomet išspauskite morkų sultis. Sultis išgerkite pasigardinę šlakeliu alyvuogių aliejaus. O morkų nuospaudų neišmeskite. Jose vis dar gausu sulčių, o su jomis ir vitaminų. 

Tad įmaišykite į morkas apelsino žievelę ir romą (jeigu turite vaikų, naudokite šiek tiek apelsinų sulčių vietoj romo). Jeigu morkų masė nėra labai saldi, galite įmaišyti kelis šaukštus cukraus. Masė turėtų būti kiek lipni, tačiau laikanti formą. Formuokite mažus morkų kamuoliukus ir juos apvoliokite kokose drožlėse. Palikite kambario temperatūroje kiek apdžiūti kelioms dienoms ir galite skanauti.

Duonelė su morkomis 

200 gramų kvietinių miltų;
200 gramų pilno grūdo kvietinių miltų;
100 gramų ruginių miltų;
7 gramai sausų mielių; 
1 valgomasis šaukštas medaus;
8 gramai druskos;
1 morka;
25 gramai linų sėmenų;
250 mililitrų šilto vandens.

Dideliame dubenyje sumaišykite visus miltus, viduryje padarykite duobutę, į kurią įpilkite dalį vandens ir sumaišykite jį su mielėmis. Palikite dešimčiai minučių mielėms suaktyvinti, tuomet įdėkite medaus, druskos ir supilkite likusį vandenį. 

Pamažu įmaišykite miltus į mielių masę, kol gausite lipnią duonos tešlą. Pasistenkite tešlą gerai išmaišyti, išminkyti, tačiau nedėkite daug miltų, net jeigu tešla baisiai limpa prie rankų. Dėkite duonelę į švarų, aliejumi pateptą dubenį, užklokite rankšluosčiu ar maistine plėvele ir palikite kilti valandai arba, kol tešla padvigubės. 

Tuomet sutarkuokite smulkia arba burokine trintuve morką, ją sudėkite į dubenį kartu su linų sėmenimis ir įminkykite, kol viskas gražiai pasiskirstys. Duonos kepimo formą ištepkite aliejumi, pabarstykite miltais ir sudėkite išminkytą kepaliuką duonos į formą. Vėl uždenkite maistine plėvele, pateptą aliejumi ir palikite kilti, kol padvigubės arba apie valandą – pusantros. 

Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, apatinėje lentynoje įdėkite skardą su vandeniu. Duonai pakilus, nuimkite plėvelę, pabarstykite paviršių miltais ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių, ir kepkite likusias 10 minučių. Tada traukite sviestą, ir skanaukite pirmąją riekę savo keptos šviežios duonos!

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis