Minimalistinis interjeras – siekiantiems ilgaamžiškumo

„Šviesus, erdvus, funkcionalus, bet kartu jaukus, šiltas ir stilingas“ – taip skandinavišką interjerą pristato vienos iš pirmųjų Lietuvoje verslo santykius su Danija užmezgusios įmonės „Beola“ vadovas Naglis Nasvytis ir priduria, kad skandinavams svarbiausia erdvė – namai, į kuriuos visada norisi grįžti.

Ramūs, skoningi ir lakoniški, su aiškių formų baldais, šviesiomis ir ramiomis žemės spalvomis - skandinaviški interjerai su niekuo nesupainiojami.

Lygiai 20 metų su skandinavų audio, video technikos ir baldų įmonėmis bendradarbiaujantis N. Nasvytis apie skandinavišką skonį išmano išties gerai, todėl mielai sutiko papasakoti apie skandinaviško interjero ypatumus ir jo pritaikymą lietuvių namuose.

Neseniai Lietuvoje lankėsi Jo Karališkoji Prakilnybė Danijos Kronprincas Frederikas po susitikimo su Prezidente, išvyko aplankyti Lietuvos verslininkų. Kilmingasis svečias apsilankė ir mūsų pašnekovo vadovaujamoje įmonėje. N. Nasvytis dėl šio vizito visai nesistebėjo: „Mūsų įmonė su skandinavais bendradarbiauja jau 20 metų, o šių atšiaurių kraštų žmonėms svarbiausia ilgaamžiškumas ir tradicijos. Tai atsispindi ir jų namuose."


Dešinėje - Naglis Nasvytis, per vidurį - Danijos Kronprincas Frederikas

– Atšiaurios gamtos sąlygos, kuriose gyvena tokios šalys kaip Danija, Norvegija, Švedija, Suomija ar Islandija, negalėjo nepalikti pėdsako jų gyventojų buityje ir namų interjere. Kokie gi yra skandinaviško stiliaus interjero ypatumai?

– Pirmiausia, skandinavai stengiasi kompensuoti saulės trūkumą. Saulės ten dar mažiau nei Lietuvoje, todėl renkamasi vizualiai erdvę didinančios šviesios spalvos, dideli langai, lengvos permatomos užuolaidos, kurios praleidžia kiek įmanoma daugiau šviesos. Dėl tos pačios priežasties skandinaviškame interjere nestinga įvairių šviestuvų ir toršerų. Nepaisant to, kad namų sienos iš pirmo žvilgsnio gali priminti ligoninės aplinką ir sterilumą, skandinavai moka sukurti maksimaliai šiltą, jaukų ir tinkamą poilsiui, laiko leidimui su šeima.

– Kokias apdailos medžiagas renkasi skandinavai?

– Šiaurės šalių gyventojai ypatingai vertina gamtą, todėl pirmenybę teikia natūralioms gamtos medžiagoms. Žinoma, šiandien dirbtinių medžiagų pasirinkimas yra itin platus ir leidžia nemažai sutaupyti remontuojant būstą, todėl jos pasirenkamos vis dažniau. Rinkdamiesi apdailos medžiagas, jie siekia namų erdvei vizualiai suteikti kuo daugiau apimties ir šviesos, todėl pirmenybę teikia baltai sienų, grindų ir lubų spalvai. Tai gali būti tapetai, dailylentės ar dekoratyvinis tinkas.

Be baltos dar populiarios ramios prislopintos, neagresyvios spalvos: smėlio, rusvi, kreminiai, gelsvi atspalviai. Grindų nevengiama dengti šiltų, jaukių spalvų kilimais, dažnai jei būna marginti etnografiniais raštais, kurie tampa interjero akcentu.

– Kokie baldai vyrauja skandinaviškame interjere?

– Šiauriečiai nemėgsta apkrauti namų nereikalingais baldais, todėl dauguma jų turi kelias funkcijas, yra aiškių formų ir lakoniški. Baldai gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų. Be skandinavų pamėgto medžio, taip pat balduose palankiai vertinamas stiklas bei chromuotas metalas. Šiauriečiai ypač vertina baldų funkcionalumą ir patogumą, be ypatingų ir sudėtingų detalių. Jų interjere netrūksta nesunkiai transformuojamų ir pernešamų baldų. Jie dievina daiktus, galinčius taupyti erdvę. Pavyzdžiui, kompaktines spintas, išskleidžiamas lovas ar stalus, patogias lentynas ar dėžes. Minkštų baldų paviršius dažniausiai būna iš švelnios tekstilės, vyrauja natūralūs audiniai - medvilnė, linas ar vilna. Jų spalvų paletė artima gamtai, neretai pasitaiko languotų ar dryžuotų detalių, nevengiama geometrinių raštų ar etninių motyvų.

– Kokius dekoro elementus renkasi šiauriečiai?

Šviesių, pastelinių spalvų fone, skandinavai mėgsta įkomponuoti ryškias dekoratyvines detales – vazeles, turšetus, paveikslus. Jaučiama ir meilė gamtai – kambariuose visada rasime augalų. Tačiau tiek gyvenamuosiuose kambariuose, tiek virtuvėje esančios interjero detalės turi savas funkcijas. Skandinavai nemėgsta tiesiog dulkes renkančių, nenaudojamų daiktų.

– Kuo lietuviams artimas skandinavų būsto įrengimo stilius?

– Kadangi ir Lietuvoje oras yra gana vėsus, dažnai lyja, mažai saulės – erdvė ir šviesa namuose mums labai svarbi. Šiltos, jaukios ir minimalistinės spalvų gamos mums yra labai priimtinos. Be to, skandinavai itin vertina kokybę, jie, kaip ir mes, siekia sukurti amžinus namus, kuriuose esantys daiktai tarnauja ilgus metus.

Rinkoje atsiradus pigių baldų, apdailos medžiagų pasiūlai, žmonės susidūrė su vidiniu konfliktu – pirkti pigius ir laikinus daiktus ar brangesnius, bet kokybiškus. Manau, atšiauresnėmis gyvenimo sąlygomis gyvenančios tautos savaime labiau vertina namų aplinka, siekia juose sukurti jaukią atmosferą. Dėl šių priežasčių lietuviams skandinavų interjeras yra labai artimas, nes tiek jiems, tiek mums, namai – tai šeima.

Gamintojo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis