Patarimai, norintiems restauruoti seną parketą

Parketas, kuriuo ilgai džiaugėtės patamsėjo ir nebėra toks gražus, koks buvo tą dieną, kai buvo suklotas. Ką daryti? Dažyti ir paslėpti medienos faktūrą greičiausiai nebūtų labai racionalu. Vis dėlto, patamsėja tik viršutinis sluoksnis – tai reiškia, kad apačioje parketas vis dar yra šviesus. Todėl parketo neprireiks nei dažyti, nei keisti nauju – jį galima atnaujinti. Apie parketo šlifavimą pasakoja ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Kas kiek laiko reikėtų atnaujinti parketą?


Pasak grindų atnaujinimu užsiimančio meistro Dariaus Vyšniausko, parketo ilgaamžiškumas priklauso nuo vaikščiojimo ir nuo to, kur žmonės gyvena – nuosavame name ar bute. Bute parketas paprastai išsilaiko ilgiau. Gyvenant nuosavame name ir turint neasfaltuotą, žvyruotą kiemą, padidėja tikimybė, jog greitai užbėgus į namus ir nenusiavus batų, nedideli kiekiai žemių ar žvyro bus netyčia atnešami į vidų, o čia daug nereikia – nepastebėjus nedidelių nešvarumų, ir per juos vis vaikščiojant, atsiranda įbrėžimai. 


„Statistiškai kiekvienas lietuvis apie 9-10 m. gyvena nieko nedarydamas, tačiau po, tarkime, aštuonių metų nuo paskutinio remonto patamsėja, pageltonuoja lubos, kurioje nors vietoje praplyšta ar tiesiog nusibosta tapetai – todėl, jei žmogus keičia tapetus ir dažo lubas, automatiškai remontuoja ir grindis. Atnaujinus tik lubas jos atrodys gražiai ir dar labiau pabrėš seną parketą, todėl šiaip ar taip po kurio laiko gyventojai būtinai norės atnaujinti ir grindis. Paprastai remontuojama pilnai, nuo lubų iki grindų, nes kitaip nelabai yra prasmės“, – pasakoja pašnekovas.


„Jeigu savininkas gali leisti sau turėti parketą, jis tikrai atras resursų jam atnaujinti. Parketą reikia atnaujinti tada, kada matosi ryškus nusidėvėjimas, priklausomai nuo eksploatuojamo paviršiaus intensyvumo, preliminariai kas 6-7 metus. Tikrąjį parketą galima šlifuoti tris – keturis kartus. Jei žmogus turi geras rankas ir galvą, gali ir mašinas nuomotis ir, pasikonsultavęs su prekybininkais, pats nusilakuoti grindis, tik klausimas, koks bus to rezultatas“, – teigia kitas parketo atnaujinimo ekspertas Egidijus Vaitkus. 


Ar galima parketą atnaujinti patiems?


Parketas, jeigu norima išlaikyti jo pirminę išvaizdą, yra šlifuojamas. Proceso metu įvairiomis mašinomis nuimama iki 2 mm seno parketo sluoksnio ir pasirodo naujas, dar nepatamsėjęs sluoksnis.


Jis pataria šį darbą patikėti profesionalams. Tai rekomenduojama ne tik dėl įgūdžių, tačiau ir dėl turimos technikos – kokybiškam darbui naudojamos 3 skirtingos šlifavimo mašinos, kurios kainuoja brangiai ir pirkti jas vienam kitam kartui per dešimtmetį yra neekonomiška. Nuomotis taip pat ne visada yra išeitis – dėl įrangos specifiškumo ir patirties trūkumo, neprofesionalui sunku suprasti, ar įrenginys šlifuoja kokybiškai. 


E. Vaitkus pataria samdant specialistus atsižvelgti ir į tai, kad patikima įmonė turės nuosavą techniką, neprašys jos nuomoti, nereikės pirkti papildomų medžiagų. Taip pat atliks ne tik šlifavimo paslaugą, tačiau darbus užbaigs pilnai.


Medinių grindų atnaujinimo darbų eiga


Šlifavimas vyksta naudojantis trimis mašinomis. 


Juostinė šlifavimo mašina. Ji naudojama pirminiam grindų šlifavimui, ir seno lako, dažų nuėmimui ir paviršiaus lyginimui. E. Vaitkus atkreipia dėmesį, kad egzistuoja panašios šveityklės, vadinamos būgninėmis. Skirtumas tarp jų yra juostų tvirtinime – juostinėje mašinoje specialios šlifavimo juostos ant būgno užmaunamos, būgninėje – priveržiamos. Pirmasis būdas leidžia nepalikti „bangelių“ ant grindų, kurios pasimato tik grindis nulakavus ar padengus alyva. Kitas privalumas – taip taupomas laikas keičiant šlifavimo popierių, kadangi jį darbo metu keisti reikės ne vieną kartą.


Šlifavimo mašina pakraščiams. Pakraščiuose visuomet lieka nemaži nenušlifuotų grindų plotai, kadangi su juostine (būgnine) grindų šlifavimo mašina pakraščių pilnai nušlifuoti neišeina. Jie priklauso nuo šlifavimo metodikos bei pačios šlifavimo įrangos. Taip pat pakraščiams šlifuoti trukdo ir įvairios kliūtys, pavyzdžiui, radiatoriai. Šiems plotams ir yra naudojama pakraščių šlifavimo mašina. 


Diskinės šlifavimo mašinos yra naudojamos baigiamajam šlifavimui. Pirmosios dvi šlifavimo mašinos gali palikti įbrėžimų, todėl šlifuojant diskine mašina jie yra užlyginami. Jos yra dviejų tipų: vieno disko ir trijų. E. Vaitkus teigia, jog dirbti su vieno disko įrenginiu yra kur kas sunkiau ir reikia daug patirties norint viską atlikti kokybiškai – tokias mašinas sunkiau suvaldyti, jos daugiau skirtos grindų įsotinimui alyva, naudojant specialius įtrynimo padus. Pašnekovas rekomenduoja darbus užbaigti trijų diskų grindų šlifavimo mašina. 



Po šlifavimo grindys gruntuojamos, po to lakuojamos arba tepamos alyva. Dažniausiai savininkai renkasi bespalvį laką, tačiau yra galimybių rinktis iš įvairiausių atspalvių. Pašnekovai sutinka, jog po šlifavimo užbaigti grindų atnaujinimą gali ir patys šeimininkai, tai lengvesnis darbas nei šlifavimas, tiesa, rezultatas, neturint patirties, vistiek gali būti prastesnis. 


„Dažniausiai žmonės renkasi alyvą – tik reikia atidžiai įsiskaityti instrukciją. Alyva dedama gan lengvai, ji neturi kvapo, tik ją reikia gerai ištrinti, kad ant grindų neliktų alyvos balos. Galima naudoti vandens pagrindo laką, bet tik tuo atveju, jei žmogus anksčiau yra laikęs teptuką rankoje, kitaip jam greičiausiai nepavyks. Iš tiesų, grindys yra reiklios – jei blogai nudažei sienas, jas gali dažyti iš naujo, o su grindimis yra kitaip“, – teigia D. Vyšniauskas. 



Kaip valyti ir saugoti parketą?


Nors parketas, bėgant laikui, natūraliai patamsėja, egzistuoja keletas priežiūros patarimų, leisiančių grindis išlaikyti gražias šiek tiek ilgiau. Valant parketą, negerai naudoti šarminius valiklius. „Valymui reikia naudoti kuo mažiau vandens. Medines grindis geriausia tiesiog nuvalyti drėgna šluoste. Nėra blogai parketą nuvaškuoti, tam būna pirkti skysto vaško. Aišku, tokios priemonės trūkumas yra tas, kad grindys tampa slidesnės, jei ant jų atsiras nors kiek vandens. Tačiau vaškas apsaugos grindis. 


Nors parketas gali tarnauti iki dešimt metų, po to ir lakas, ir alyva patamsėja. Medis tamsėja ir geltonuoja nuo saulės – jei ji nešviestų, parketas stovėtų ilgai ir jam nieko neatsitiktų. Kosmetinį remontą galima padaryti ir patiems, tarkime, grindys yra riebaluotos – tiks paprasčiausias maistinis actas, jo įmaišius į vandenį, nuo viršaus nuplausime riebalus, tačiau nebus taip, kad grindys pašviesėtų. Šlifavimas atnaujina medį, jį pašviesina, kadangi nuimamas pats ploniausias sluoksnis“,  – pasakoja D. Vyšniauskas.


Kad grindis būtų galima nušlifuoti lygiai, jos turi nebūti susibangavusios. D. Vyšniauskas pasakoja, kad tokia problema atsiranda dėl per didelės drėgmės. „Karštomis dienomis žmonės vėdina patalpas atsidarę langus. Jei po didelių karščių praeina škvalas, lietus, ta drėgmė, kuri nukrito, garų pavidalu keliauja pro langus į kambarį. O ten medis, kaip kempinė, sugeria drėgmę ir susitraukia. Jeigu parketas sutraukia drėgmę, lentelių šonai išsiriečia, tada grindys pradeda banguoti. Negalima lyjant palikti langų atidarytų – prasidėjus lietui, langus reikia uždaryti, jis praėjo – palikti vieną kitą langą vėdintis,“ – pasakoja pašnekovas.


Nuotraukų autoriai Grinduatnaujinimas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis