Šeimyniškas loftas: be įprastinio šalčio ir patogus gyventi

Tradiciškai loftuose įsikuria menininkai ar aktyvų gyvenimo būdą mėgstantys jauni miestiečiai, tačiau interjero architektė Indrė Sunklodienė neseniai atnaujintame buvusiame gamyklos pastate Vilniaus Naujamiestyje projektavo studijos tipo buto interjerą. Čia įsikūrė tris vaikus auginančių vilniečių šeima. Atsižvelgiant į šeimininkų poreikius buvo atsisakyta tokio tipo erdvėms būdingos šalto industrinio stiliaus ir sukurtas šiuolaikiškas, jaukus ir patogus gyventi šeimyniškas loftas.

Interjero architektė Indrė Sunklodienė projektuoti lofto interjerą penkių asmenų šeimai pradėjo nuo didelės, tuščios 6 m aukščio erdvės: čia reikėjo suformuoti patogias funkcines zonas ir kartu išsaugoti studijos tipo buto stilistinį bei architektūrinį išskirtinumą. Dėl šios priežasties palei dvi sienas buvo sumontuotos antresolės, kuriose numatyti šeimininkų ir vaikų miegamieji, drabužinė bei vonios kambarys. Pirmajame aukšte įrengtas erdvus ir aukštas bendrasis kambarys su dideliais langais, jame įkomponuotos svetainės ir valgomojo zonos, o po antresolės perdanga suformuotas prieškambaris, sandėliukas, darbo kambarys, vonia ir virtuvė. Buto šeimininkai norėjo laisvos, atviros erdvės, todėl maždaug 180 m² ploto bute uždari liko tik vonios kambariai, sandėliukas, drabužinė ir darbo kambarys.

Norėdama sukurti amerikietiškiems loftams būdingą įspūdį ir paįvairinti didelę svetainės sienos plokštumą, Indrė ją dekoravo raudonomis sendinto stiliaus klinkerio plytomis.


Palei laiptų liniją ant sienos buvo suformuotas mediena dekoruotas intarpas, kuriame įrengtas dekoratyvus apšvietimas. 

Kambario centre įkomponuotas didžiulis ąžuolinis valgomojo stalas, prie kurio gali patogiai susėsti visa šeima. 

Žaismingą pakabinamųjų šviestuvų kompoziciją, padedančią užpildyti aukštą „lofto“ erdvę, Indrė sugalvojo pati: viename prekybos centre nupirko laidus ir gaubtus, juos nudažė juodai ir sumontavo originalius šviestuvus.

Atsižvelgdama į šeimininkų pageidavimus sukurti šviesią ir atvirą erdvę, interjero architektė sienoms dekoruoti parinko baltą spalvą. Jaukumo ir šilumos pojūtį interjerui suteikė prie balto fono puikiai deranti natūralaus ąžuolo grindų faktūra – ją pakartoja valgomojo baldai ir siena prie lango. Norėdama sukurti amerikietiškiems loftams būdingą įspūdį ir paįvairinti didelę svetainės sienos plokštumą, Indrė ją dekoravo raudonomis sendinto stiliaus klinkerio plytomis. Ši faktūriška plytų siena tapo išskirtiniu pirmo aukšto stilistiniu akcentu, į kurį pirmiausia krypsta žvilgsnis. Palei ją buvo suformuota svetainės zona: įkomponuota patogi kampinė daugiafunkcė sofa, o prie sienos – originali Indrės suprojektuota televizoriaus spintelė su atviromis lentynomis ir kopėtėlėmis.

Kitoje didžiojo kambario pusėje, po antresole, suformuota niša, kurioje Indrė suprojektavo nedidelę, bet praktišką ir patogią virtuvę. Siekiant, kad atvira buitinė zona neišryškėtų bendrame kontekste, virtuvės baldų fasadams dekoruoti parinktas baltas blizgus atspalvis. Prie jo kontrasto principu priderintos juodos blizgios lietos grindys, sukuriančios gilumo ir skaidrumo įspūdį, taip pat sumontuota juoda buitinė technika.

Nuo bendrojo kambario virtuvės zoną skiria santūraus dizaino medžio faktūros baro stalviršis, prie kurio įkomponuotos stilingos metalinės ažūrinės kėdės. 

Virtuvės zonoje balti baldų fasadai kontrastuoja su blizgiais juodais grindų ir buitinės technikos paviršiais. 

Išskirtinis virtuvės akcentas – šeimininkų pageidavimu į sieną virš darbastalio paviršiaus įmontuotas didžiulis akvariumas. 

Virtuvės zoną apšviečia į lubas įmontuotos lemputės, padedančios išsaugoti lubų aukštį. 

Šaltus blizgius virtuvės paviršius vizualiai sušildo ąžuolo faktūros baro stalviršio plokštuma.

Juodas lietas blizgiaus paviršiaus grindis interjero architektė Indrė pasiūlė iškloti ir erdviame prieškambaryje, ir vonios kambaryje – tai sukuria vientisumo įspūdį ir interjerui suteikia industrinio stiliaus bruožų. Norėdama, kad namai būtų jaukūs čia gyvenančiai šeimai, šaltus blizgius paviršius ji stengėsi vizualiai sušildyti apdailos medžiagomis: prieškambaryje ant grindų patiestas natūralaus pluošto kilimas, o viena siena dekoruota ąžuolo faktūros lentomis. Šviesaus kolorito vonios kambaryje taip pat yra jaukių medžio faktūros ir pintų elementų – čia ant sienos pakabinta santūraus dizaino ąžuolo apdailos praustuvo spintelė su pintomis dėžutėmis įvairioms vonios smulkmenoms susidėti.

Kontrastingame vonios kambaryje su šviesaus kolorito sienomis ir juodomis blizgiomis grindimis jaukią atmosferą padeda kurti medžio ir pintos faktūros elementai. 

Prieškambaryje įkomponuotas originalus Indrės sukurtas objektas – iš raudonai nudažytų armatūros strypų pagaminta kabykla, sukurianti industrinėse erdvėse įrengtiems būstams būdingą atmosferą.

Šalia svetainės suprojektuotame uždarame kambaryje šeimininkai planuoja įrengti vyriausios dukters erdvę, tačiau kol kas čia suprojektuota darbo zona. Vienas iš svarbiausių funkcinių elementų šiame kambaryje – didelė ir patogi dokumentų spinta, įkomponuota palei šoninę sieną. Pagal interjero autorės projektą ji buvo pagaminta iš faneros, todėl stilistiškai puikiai įsiliejo į lofto interjerą. Santūriai darbo kambario erdvei žaismingumo suteikia ne tik dinamiška dokumentų spinta su originaliomis išpjautomis stalčių rankenėlėmis, bet ir ryškiaspalvė miegamoji sofutė, taip pat didelis, stalinį šviestuvą primenantis funkcionalus metalinis toršeras.

Iš faneros pagaminta dokumentų spinta su žaismingomis stalčių rankenėlėmis puikiai įsiliejo į lofto interjerą.

Bendrajame kambaryje palei šoninę sieną greta darbo kambario durų suprojektuoti lengvi laiptai, ant baltos sienos nubrėžiantys ritmišką zigzago liniją. Norėdama ją išryškinti, Indrė pritaikė permatomus grūdinto stiklo turėklus, pabrėžiančius interjero lengvumo ir erdvės atvirumo koncepciją. Pagal ją buvo projektuojamos ir antresolės funkcinės zonos: virš virtuvės erdvės, nedidelėje nišoje, suprojektuotas atviras tėvų miegamasis, o palei kitą sieną, virš sandėliuko ir darbo kambario, – taip pat atvira vaikų zona.

Šeimininkų miegamojo interjerą Indrė vizualiai sušildė sumontavusi dekoratyvinį židinį, kuriame sudėliojo didelių žvakių kompoziciją, pritaikiusi raudonų plytų faktūrą, o baltą visame interjere vyraujantį koloritą pakeitusi jaukesniu, pilkšvai žalsvu atspalviu. Prie tokios sienų apdailos puikiai tiko moderni juoda oda aptraukta lova, kontrastuojanti su jaukiomis detalėmis.

Laiptams Indrė pritaikė permatomus grūdinto stiklo turėklus, pabrėžiančius interjero lengvumo ir erdvės atvirumo koncepciją.

Miegamajame įkomponuota moderni juoda oda aptraukta masyvi lova, kontrastuojanti su jaukiomis detalėmis.

Santūriam miegamojo interjerui jaukumo suteikė dekoratyvinis židinys ir raudonų plytų faktūros siena.

Dar prieš pradedant projektuoti buto interjerą, vienas iš šeimininkų pageidavimų buvo sukurti vaikams išskirtinę žaidimų erdvę – ką nors panašaus į namelį medyje. Taigi interjerą projektavusi architektė antresolėje suformavo nedidelį išsikišimą su langu į bendrąjį kambarį – čia buvo įrengta mažųjų žaidimų zona su žaismingais šviesuvais-pelėdžiukais, staliuku ir kėdutėmis bei daugybe įvairiausių žaislų. 

Kurdama vaikų kambario interjerą, Indrė didelį dėmesį skyrė funkcijai: čia buvo įrengtos patogios lovos, suprojektuotas trigubas nišomis atskirtas rašomasis stalas. Pagrindinei sienai dekoruoti parinkti grafiški tapetai su miesto vaizdais, kad vaikai patys galėtų juos nuspalvinti ir taip keisti savo kambario interjerą.

Interjerą projektavusi architektė antresolėje suformavo nedidelį išsikišimą su langu į bendrąjį kambarį – čia buvo įrengta vaikų žaidimų zona.

Vaikų kambario siena dekoruota grafiškais tapetais, kad vaikai patys galėtų juos nuspalvinti.

„Namelis medyje“ – vaikų žaidimų zona su nedideliu staliuku ir kėdutėmis bei daugybe įvairiausių žaislų. 

Žaismingi šviestuvai-pelėdžiukai pagaminti pagal Indrės sukurtą projektą.

Nuotraukos – Augio Narmonto. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis