Lapkričio mėnesio MANO NAMAI žurnale – daug „šiltų“ temų

Žurnale MANO NAMAI – jau lapkritis, todėl jame rasite daug „šiltų“ temų: jaukūs interjerai, komfortiški vonios kambariai, vilnoniai pledai, karšti troškiniai. Kaip visada svečiuojamės kūrybinėse dirbtuvėse, siūlome namų dizaino idėjų, įdomių aksesuarų, buities reikmenų. Ir jau primename, kad Kalėdos nebe už kalnų.

Interjeras/geros idėjos

Režisierės Dalios Ibelhauptaitės loftas Londone

Į savo namus, įrengtus daugiau nei prieš šimtą metų statytoje gamykloje, žurnalo skaitytojus kviečia ir apie juos pasakoja žinoma operos režisierė Dalia Ibelhauptaitė, lofte įsikūrusi drauge su vyru, britų aktoriumi ir kino režisieriumi Dexteriu Fletcheriu.

Dalia Ibelhauptaitė: „Visas mano darbas ir kūrybinis gyvenimas pripildytas įvairių koncepcijų, sumanymų, ryškiausių spalvų, daugybės žmonių ir jų nuomonių... Todėl namuose mums labiausiai patinka pilka spalva su visais jos atspalviais ir aplinka, kuri neatrodo specialiai sumodeliuota.“

Rinkdamiesi valgomojo baldus, šeimininkai kreipė dėmesį, kad šie būtų lengvi ir neužgožtų erdvės, todėl čia buvo įkomponuoti baldai su plonomis metalinėmis kojelėmis, stilistiškai pabrėžiantys industrinę erdvės atmosferą ir derantys prie metalinių langų.

Suktis virtuvėje ne itin mėgstanti režisierė pasakoja, kad virtuvės zona, suformuota priešais erdvų valgomąjį, per ketverius metus didelių pokyčių nesulaukė. „Čia nedarėme nieko – virtuvė liko tokia, kokia buvo. Tiesa, tik įsikėlusi nuo spintelių nuplėšiau dureles, nes labai nepatiko margas jų raštas, – juokiasi pašnekovė. – Taigi dabar viskas liko labai atvira ir puikiai matyti. Bet tai turi privalumų: nereikia prisiminti, kur ką sudėjai.“

Nuotraukos – Roberto Riabovo. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.

Interjeras/geros idėjos

Audinio tekstūros sušildyti namai

Per du aukštus įrengtame bute interjerą projektavusi dizainerė Regina Selickaitė nesivaikė mados vėjų ir neeksperimentavo su spalvomis ar dizaino elementais, bet pritaikė jau išbandytus, jaukią aplinką padedančius kurti dekoravimo būdus: ramių tonų žemės atspalvius, subtilius gamtos motyvus bei šiltą audinio tekstūrą.

Projekto autorė tikina, kad toks spalvinis derinys visada sukuria jaukią, ramią, padedančią atsipalaiduoti atmosferą – kaip tik tai, ko ir ieškome namie. Norėdama šį įspūdį dar labiau sustiprinti, dizainerė interjerui dekoruoti pritaikė išraiškingą audinio tekstūrą – jos fragmentai nuolat kartojami visame interjere: pastelinio kolorito pirmajame aukšte išryškėja subtilus languotas valgomojo kėdžių apmušalų raštas, solidumo ir santūrumo suteikia tamsiai rudas minkštųjų baldų audinys.

Nišoje įrengta kompaktiška maisto gaminimo zona tampa bendrojo kambario dalimi. Dėl šios priežasties dizainerė jai dekoruoti rinkosi tokio paties stiliaus priemones kaip ir svetainėje bei valgomajame, tačiau išlaikė šią erdvę funkcionalią ir praktišką: audinio faktūra čia pakartojama ant virtuvės zonai būdingų paviršių – keraminių sienų, grindų plytelių ir net virtuvės baldų fasadų.

Stiliaus paieškos

Grįžta prabanga ir sodrios spalvos

Rudens ir žiemos sezono interjero mados tendencijos: funkcionalumą keičia puošnumas ir komfortas. Prabanga ir stabilumas – taip dviem žodžiais šio sezono interjero madas įvardija žinovai.

Namų jaukumui, šilumai šį rudenį interjero dizaineriai skiria itin daug dėmesio. „Vėl labai madingi šilti ir jaukūs namai su židiniais ar krosnelėmis, o jaukumo pojūtį dar labiau sustiprina akį traukiančios įvairių formų ir žaismingų spalvų tekstilinės malkų dėtuvės“, – teigia italų dizainerių baldais prekiaujančių „Interio Baltic“ salonų, kurių vienas įsikūręs baldų ir interjero prekybos centre „Domus galerija“, direktorė Oksana Hyttel.

Kalbant apie itališkų baldų dizainą, sugrįžta papildomos detalės: įvairios dekoro siūlės, sagutės, akcentai. Jos ne apsunkina baldą, bet padaro jį įdomesnį.“

Kai kurios praėjusių metų interjero dizaino tendencijos išlieka madingos ir šį sezoną. Tai – dėmesys ekologijai ir perdirbamoms medžiagoms. Natūralių ir sintetinių medžiagų balansą akcentuoja ir italų dizaineriai, nors grįžimas prie prabangą pabrėžiančio stiliaus – akivaizdus.

„Indigo mėlyna, žali smaragdo atspalviai ir šį sezoną madingiausia mėtų žalia spalva vyrauja „Designers Guild“ kolekcijose. „Bizantijos“, „Aleksandrijos“ ir kitais antiką bei Rytų kraštus primenančiais vardais pavadinti gaminiai padabinti aukso folijos papuošimais, aksomo dulkių detalėmis, o rytietiška prabanga dvelkia kiekvienas audinys ir raštas“ – sako „Designers Guild“ namų audinių ir tapetų salono „Retroforma“, esančio „Domus galerijoje“, atstovė Lina Kalinauskaitė-Forsman.

Sezono aktualijos

Vilnos kelias iki namų: pledai

Kai dienos tapo vėsesnės ir trumpesnės, vis labiau norisi pabūti namuose. Kad juose būtų jauku ir nejaustumėte rudeniško liūdesio, išsitraukite savo mielus vilnonius pledus. Vienspalviai, rudeniškai languoti ir raštuoti, ryškiomis spalvomis vasarą primenantys apklotai jus ne tik sušildys, bet ir elegantiškai papuoš interjerą.

Skandinaviško stiliaus pledas – minimalistinis, žemiškų, natūralių, neryškių spalvų. Dažnai vyrauja linijos, aiškios geometrinės figūros. Skandinaviško stiliaus pledas yra spalviškai universalus, todėl deri įvairių stilių interjeruose.

Namų virtuvė

Viską – į vieną puodą!

Sultingi, sotūs ir kvapnūs troškiniai – nesudėtingi paruošti. Vienas po kito visi komponentai sukrinta į puodą, įsigeria vieni kitų aromatų virsdami vienu skaniu patiekalu. O šaukštu kabinamas karštas desertas – smaližių svajonė!

Troškinio privalumai:
- Nesunku gaminti – produktai sumetami į puodą ir retkarčiais pamaišomi.
- Šį patiekalą galima suvartoti ir kitą dieną.
- Paprasta pagaminti didelei kompanijai – tereikia pridėti įvairių produktų, pavyzdžiui, daržovių. Troškinį valgyti nepalyginamai sveikiau nei keptą maistą ar pusgaminius.

Vištiena su keptomis daržovėmis ir ryžiais

(4–5 porcijos)
Reikės:
0,5–0,7 kg vištų petelių,
1 cukinijos,
5 morkų,
2 skiltelių česnakų,
1,5 stiklinės ryžių jasmin arba basmati,
1 šaukšto prieskonių mišinio „Tikka masala“,
šaukšto alyvuogių aliejaus,
150 ml neriebios grietinėlės,
1 šaukšto sviesto,
aliejaus kepti,
druskos.

Vištienos gabaliukus iš vakaro nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite prieskoniais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir laikykite šaldytuve.

Pasūdytame vandenyje išvirkite ir nusunkite ryžius. Suberkite į puodą.
Morkas nuskuskite, sutarkuokite ir pakepinkite su aliejumi (įkaitintu ant vidutinio karštumo ugnies), kol ims skrusti. Tada išgriebkite iš keptuvės į puodą prie ryžių.

Cukiniją nuplaukite, sutarkuokite ir sudėkite į keptuvėje likusius įkaitintus riebalus, suberkite nuluptas ir sutrintas česnakų skilteles ir pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies apie 10 minučių arba kol suminkštės. Išgriebkite iš keptuvės į puodą prie ryžių ir morkų.

Įdėkite į keptuvę vištienos gabaliukus, šaukštą sviesto, įberkite druskos ir pavartydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies apie 10–12 minučių, kol gražiai apskrus. Tada supilkite į keptuvę grietinėlę, keptuvę uždenkite ir troškinkite joje vištieną ant silpnos ugnies apie 5–7 minutes. Iš keptuvės viską supilkite į puodą prie ryžių, išmaišykite, pakaitinkite ant nesmarkios ugnies ir skanaukite.

Gamino ir fotografavo Giedrė Barauskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis