300 kv.m modernaus namo interjeras

Dažnai interjeras kuriamas jau pastatytame name, tad tenka taikytis prie esamų erdvių arba daryti dideles pertvarkas. Tačiau architektas Laurynas Žakevičius apie interjerą galėjo galvoti jau projektuodamas namą. Remdamasis aiškia koncepcija ir logika, jis stengėsi natūraliai susieti eksterjerą ir interjerą, kad galėtų maksimaliai išnaudoti erdves, išgryninti funkciją ir sukurti šiuolaikišką, estetišką bei patogią šeimai gyventi erdvę.

Dviejų aukštų keturių asmenų šeimos namas projektuotas nedideliame buvusių sodų bendrijos sklype Vilniaus pakraštyje. Kaip tikina projekto autorius architektas Laurynas Žakevičius, sklypas iš esmės lėmė tiek pastato formas bei architektūrą, tiek kai kuriuos interjero sprendimus bei bendrą koncepciją. Nedidelis, vos 6 arų, sklypas apsuptas kitų namų ir kelio, tad architektas norėjo nuo to atsiriboti ir sukurti jaukesnę uždarą erdvę – vidinį kiemą, kuriame šeima galėtų nestebimi kitų žmonių leisti laiką. Taigi kampu suprojektuoto pastato išorinis fasadas liko beveik be langų, o pagrindinis dėmesys sutelktas į vidinį kiemą: į jį atsiveria didieji bendrojo kambario langai, taip pat šioje pusėje įrengta erdvi terasa su lauko židiniu.

Modernios architektūros namo fasadui dekoruoti architektas parinko atitinkamas medžiagas: prie stiklino plokštumų priderintas metalas, betonas, o jaukumo suteikia tamsiu žalsvu atspalviu nudažytos medinės dailylentės.

Moderniame name vyrauja architektūriškas požiūris į erdvę: logiškai išdėstytos zonos, funkcijos ir estetikos sąveika, tikslios išgrynintos linijos, švarios plokštumos, netradiciniai apšvietimo sprendimai.

Svetainėje architektas sukūrė originalų apšvietimą: lubose suformuotose apskritimo formos nišose sumontuoti šviestuvai uždengti balto atspalvio įtempiamųjų lubų danga.

Per sieną nusitęsianti uždara lentyna, dekoruota ritmiškais medžio faktūros raštais, tapo išskirtiniu svetainės zonos dekoro elementu.

Projektuojant interjerą architektui buvo svarbiausia koncepcija – logiškai išdėstytos zonos, funkcijos ir estetikos sąveika, tikslios išgrynintos linijos, švarios plokštumos, apšvietimo sprendimai, todėl vidinė erdvė konstruota remiantis architektūros principais.

Pirmojo aukšto pagrindiniame kambaryje suprojektuoti stacionarūs baldai, kartu formuojantys atskirus funkcinių zonų tūrius: prie laukujų durų įkomponuotas dvipusis spintos blokas, suformuojantis prieškambario zoną, iš vienos pusės tarnauja kaip drabužinė, iš kitos – kaip virtuvės spinta, o veidrodžiu padengta šio bloko šoninė plokštuma sukuria iliuziją, tarsi erdvė tęstųsi ir į kitą pusę. Svetainės zonoje, ant galinės sienos, įkomponuota horizontali uždara medžio faktūros lentyna, kurioje sumontuotas juodas televizoriaus kvadratas, – ne tik patogi vieta daiktams susidėti, bet ir išraiškingas dekoro elementas, tarsi pakartojantis šioje zonoje įrengtą santūraus židinio vertikalią juodą liniją.

Tuščią erdvę virš skandinaviško stiliaus medžio faktūros valgomojo stalo pripildo nuo lubų nuleisti pilko atspalvio pusrutulio formos šviestuvai, pabrėžiantys interjero formų estetiką. 

Architektas didelį dėmesį skyrė funkcijos estetikai: stacionarios virtuvės spintų šone sumontuota originali vyninė interjerui suteikia žaismingos dinamikos. 

Pilkas sienų koloritas ne tik pabrėžia modernaus, išgryninto dizaino idėją, bet ir atsveria sodrų medinių grindų atspalvį – interjere sukurta harmoninga šiltų ir šaltų atspalvių pusiausvyra.

Centrinėje pirmojo aukšto dalyje tarp prieškambario ir svetainės suformuota virtuvės zona nuo valgomojo atskirta funkcionalia santūraus dizaino baro tipo „sala“ – joje iš virtuvės pusės sumontuoti ištraukiami konteineriai, į kuriuos patogu susidėti daiktus. Dėl aklinos namo fasado sienos, saugančios nuo pašalinių žvilgsnių, langai nukreipti tik į vieną pusę, tad virtuvės blokas gauna palyginti mažai šviesos. Architektas Laurynas Žakevičius šią problemą išsprendė neįprastai: virtuvės zonoje suprojektuoti du įgilinti stoglangiai, skleidžiantys natūralią šviesą ant darbo paviršiaus tiesiai iš viršaus ir sukuriantys išskirtinę atmosferą.

Virtuvės lubose, kuriose sumontuoti du įgilinti stoglangiai, architektas įrengė neįprastą apšvietimą: po įtempiamosiomis lubomis sumontuoti šviestuvai skleidžia jaukią, išsklaidytą šviesą.

Virtuvės zoną iš abiejų pusių riboja architekto suformuotos stacionarios spintos, todėl siekiant išvengti buitiškumo įspūdžio atsisakyta pakabinamųjų spintelių ir išsaugota švarios erdvės koncepcija.

Projektuojant modernų, konceptualų interjerą, ne mažiau svarbūs ir spalviniai sprendimai. Namo šeimininkų pageidavimu, pirmajame aukšte buvo išklotos gan sodraus, šilto rusvai oranžinio atspalvio medinės lakuotos grindys. Norėdamas išlaikyti spalvinę interjero pusiausvyrą, sienoms ir kai kurių baldų fasadams dekoruoti architektas parinko ramų, švelniai pilką, šaltoką koloritą, atsveriantį sodrią grindų spalvą, o baltos spalvos baldai į interjerą įliejo skaidrumo ir šviesos. Siekdamas sukurti vientisumo įspūdį, architektas įterpė ir medžio faktūros elementų: prie grindų priderintos faktūriškos vidaus durys, taip pat horizontali svetainės lentyna, valgomojo baldai.

Dvipusis spintos blokas, suformuojantis prieškambario zoną, iš vienos pusės tarnauja kaip drabužinė, iš kitos – kaip virtuvės spinta, o veidrodžiu padengta šio bloko šoninė plokštuma sukuria iliuziją, tarsi erdvė tęstųsi ir į kitą pusę.

Projektuodamas erdvų, kone 300 m², gyvenamąjį namą keturių asmenų šeimai architektas stengėsi sukurti patogią ir jaukią gyventi aplinką. Buvo svarbu ne tik estetiška ir funkcionali bendroji erdvė, bet ir komfortiška bei patogi privačioji namų zona – ypač vonios kambariai, kurių šiame name numatyta trys: vienas įrengtas pirmajame aukšte, o kiti – tėvų ir vaikų – antrajame. Jiems dekoruoti architektas rinkosi panašius medžiagų ir spalvų sprendimus kaip ir pagrindinei erdvei: vonios kambariuose vyrauja švarios, išgrynintos linijos, vienspalvės blizgios plokštumos ir santūrus dekoras. Ne mažiau svarbu buvo funkciniai aspektai – vonios kambariuose įrengta visa reikalinga įranga: čia yra bidė, dušinė, vonia, suformuota praustuvo vonia, taip pat numatyta vietos, kur būtų galima patogiai susidėti vonios reikmenis.

Nedidelis pirmojo aukšto tualetas dekoruotas skirtingų tonų baklažanų atspalvio blizgiomis keraminėmis plytelėmis – jos suderintos su tokio pat atspalvio matiniais sienų dažais.

Patogiame antrojo aukšto vaikų vonios kambaryje vyrauja žaismingas žalsvas atspalvis.

Šviesaus kolorito šeimininkų vonios kambaryje suprojektuotas kampinis langas leidžia į šią patalpą patekti daugiau dienos šviesos ir padeda kurti jaukią aplinką.

Projekto autoriai – architektai Evelina Gumuliauskaitė ir Laurynas Žakevičius.

Nuotraukos – Leono Garbačiausko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis