Kaip mažą butą paversti didesniu: 8 paprasti patarimai

Neturite daug erdvės, gyvenate nedideliame 1-2 kambarių bute, tačiau norėtumėte jaustis laisviau bei nekliūti už baldų? Jums nebūtina persikraustyti – nusprendę daryti remontą, ar tiesiog dekoruoti nusibodusius kambarius, naudokitės šiais paprastais patarimais. Žinoma, jie nepadidins kambarių skaičiaus, tačiau gali padidinti naudingos erdvės plotą jūsų kambariuose – teisingas ir neteisingas daiktų išdėstymas bei objektų ir spalvų parinkimas kartais lemia labai daug.

Spalvinė gama. Didesnio kambario vaizdą suteiks kuo paprastesnis spalvinių derinių naudojimas. Patarimas paprastas – naudokite ne daugiau trijų pagrindinių spalvų (fono spalva ir pora akcentuojančių spalvų), jeigu savo mažam butui norite suteikti daugiau vizualios erdvės. Jei naudojate per daug spalvų, jos natūraliai skirstosi į fragmentus ir taip vizualiai mažina jūsų erdvę. Naudokite akcentuojančias spalvas keliose vietose, sukurkite akiai patrauklią simetriją – juk siekiate sukurti darnų stilių.

Fotolia nuotr.

Apšvietimas. Kuo geriau apšviesti kambariai, tuo erdvesni jie atrodys. Geriausia, jei patalpoje yra dideli langai, galintys suteikti natūralią šviesą. Jei tokių nėra, visuomet padėti gali dirbtinis apšvietimas. Šis patarimas ypač aktualus miegamajame, į kurį šiaip ar taip dažniau užsukate vakare. Vis dėlto, venkite ant grindų pastatomų ar stalinių lempų, nes jos sukuria problemą, kurios kaip tik ir mėginate išvengti – užima vietą. Šiltesnės, šviesesnės spalvos taip pat atspindi daugiau šviesos ir suteikia daugiau erdvės pojūčio.

Fotolia nuotr.

Veidrodžiai. Naudokite veidrodžius ir kitus atsispindinčius paviršius. Veidrodis ne tik vizualiai padidins patalpą, tačiau ir padės atspindėti šviesą. Geras pasirinkimas yra veidrodiniai baldų paviršiai ar spintelės stiklinėmis durimis.

Shutterstock nuotr.

Vertikali erdvė. Išnaudokite patalpos tūrį – vietoje spintelių galite rinktis lentynas. Šiuo atveju svarbu gerai suderinti proporcijas. Atkreipkite dėmesį rinkdamiesi baldus – geriau rinktis aukštesnius nei žemesnius. Sukurkite aukščio įspūdį išnaudodami savo sienas – galite pakabinti užuolaidas iki žemės (tarkime, su vertikaliais išitisiniais brūkšneliais), patalpindami kitus objektus, siekiančius nuo lubų iki žemės, ar tiesiog išnaudodami dalį sienos vertikalaus paviršiaus – galite pakabinti vertikalų paveikslą ar visą sieną siekiantį veidrodį.

Shutterstock nuotr.

Lentynos ir spintelės. Pakabinamos lentynos yra tinkamas sprendimas mažiems butams – jos neužima nereikalingos erdvės ant grindų, tačiau suteikia erdvės daiktams susidėti. Nedidelio kambario atveju, geriau rinktis spinteles ar lentynas, kurios eitų iki lubų. Tiesa, atsižvelkite į tai, ar daiktus pasieksite. Labai ilgos horizontalios lentynos kambario vizualiai nepadidins. Lentynos tinka visur – virš rašomojo stalo, televizoriaus ar prieš jūsų lovą. Spinteles derinkite protingai – jei sofa ar lova, prie kurios jos pastatytos, yra pakankamai nedidelė, nesistenkite sukurti kontrasto. Mažos spintelės puikiai derės su nedideliais baldais. Masyvesnė spintelė galbūt ir galėtų būti patrauklus pasirinkimas, tačiau ne tada, kai siekiate vizualiai padidinti nedidelius namus. Baldai su aukštesnėmis kojelėmis taip pat padės sukurti erdvesnio kambario įspūdį.

Shutterstock nuotr.

Miegamasis. Jūsų nedidelė erdvė gali daug laimėti, jeigu parinksite jai vieną, labiausiai akį traukiantį tašką. Natūraliausias sprendimas yra lova. Išsirinkite išsiskiriančią, modernią lovą – tokią, į kurią kryptų žvilgsnis vos tik įėjus į patalpą. Sekant šiuo patarimu, mažame miegamajame nelabai verta turėti didelį televizorių, kadangi greičiausiai būtent jis konkuruos su lova dėl dėmesio. Visgi, jeigu nusprendėte tokį pasirinkti, geriausia, jei jis bus montuojamas prie sienos, tuomet išjungtas jis lengvai susilies su fonu.

Fotolia nuotr.

Miegamasissvetainė. Jei turite vieną didesnį kambarį, kuris atlieka ir svetainės, ir miegamojo funkcijas, norėdami atskirti šias erdves, galite susikurti lengvas pertvaras. Tiesa, jų nauda priklauso nuo kambario išplanavimo, apšvietimo ir kitų faktorių – nedidelė pertvara gali gerai atrodyti pailgame kambaryje, tačiau mažinti erdvę kvadratiniame. Vienas geresnių variantų – atviros spintelės knygoms. Jūsų tikslas nėra sukurti akliną sieną, todėl nereikėtų naudoti sunkios, aklinos tarybinės sekcijos, kad ir kiek daiktų joje galite sutalpinti. Kitas sprendimas – įsirenkite širmą. Tai suteiks jaukumo, ji yra pakankamai mobili, kai norite daugiau erdvės ir kai norite privatumo. Šiuo atveju, erdvę norime padalinti, tačiau kartu išlaikyti vientisumo jausmą, todėl interjere pasikartojantys motyvai (spalvinis, forminis ar tekstūros akcentas) padės vizualiai sujungti šias dvi zonas.

Fotolia nuotr.

Minimalizmas. Be abejo, nepamirškime – mažos erdvės, kad ir kaip jas dekoruotumėte, vis tiek atrodo mažos, jeigu yra perkrautos daiktais. Pamąstykite, ar jums tikrai reikia visų daiktų, jeigu taip, ar jie visi turėtų būti matomi – galbūt atrasite tinkamų sandėliavimo sprendimų kitose erdvėse. Neperkraukite savo būsto įvairiais dekoratyviniais objektais – mažiau daiktų ir aksesuarų tikrai nėra siauro akiračio ar skonio neturėjimo požymis, greičiau priešingai.

Fotolia nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis