Tai, ko dar nežinojote apie svarainius

(2)

Nuo antikos laikų svarainis laikomas meilės, vaisingumo ir santarvės simboliu. Jų gydomosios savybės žinomos ne vienai kartai. Vis daugiau šeimininkių svarainius naudoja ir gamindamos įvairiausius patiekalus.

Kirtis blogai nuotaikai


Svarainiai – ypač naudingi tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio. Juose nėra cholesterolio ir riebalų, tačiau daug vario ir ląstelienos. 100 g svarainio yra 8,9 g angliavandenių, iš kurių 7 g yra fruktozės, likusieji – gliukozė ir sacharozė.

Svarainiuose yra provitamino A, vitaminų B1, B2, B6, C, E, PP bei mikroelementų. Kalio svarainiuose yra 10 kartų daugiau nei natrio. Šie vaisiai turtingi obuolių ir citrinos rūgščių, nemažai juose ir pektinų.


Svarainiai neveltui subręsta rudenį, mat juose esančios medžiagos padeda susidoroti su stresu, teigiamai veikia nervų sistemą. Šie vaisiai liaudies medicinoje vadinami natūraliais raminamaisiais. Antioksidacinėmis savybėmis svarainiai lenkia net ir askorbo rūgštį.


Svarainiai padės įveikti ir peršalimą, nes pasižymi antivirusinėmis savybėmis. Naudinga į meniu įtraukti svarainių ir tiems, kurie serga kepenų ligomis bei tiems, kurie nori išsaugoti gerą regėjimą.


Nevalgomas vaisius? Išmokite gaminti


Svarainiai plačiai naudojami daugelio šalių kulinarijoje. Šių vaisių dedama į daugelį elitinių vynų. Didžiojoje Britanijoje labai mėgstama svarainių uogienė arba džemas, taip pat želė, kuri valgoma pusryčiams prie arbatos. Pastaraisiais metais šį vaisių ypač pamėgo amerikiečiai.


Žinoma, žali svarainiai neskanūs, tačiau troškinti ar kepti tampa nuostabūs. Ilgai termiškai apdoroti jie įgauna sodrų atspalvį ir būna nebe tokie rūgštūs. Svarainiai tinka ir kaip garnyras prie mėsos, ir kaip troškinių ingredientas, ir kaip pyragų įdaras.


Kaip išsirinkti ir saugoti?


Jei svarainius perkate turguje ar prekybos centre, rinkitės tuos vaisius, kurių odelė yra lygi, vientisos geltonos spalvos, be žalių dėmelių. Neimkite pažeistų vaisių, nes jie greitai suges. Iki namų svarainius neškite atskirame maišelyje, nes jie „jautrūs“ pažeidimams. Laikyti svarainius polietileniniame pakelyje galima apie 60 dienų.


Svarbu:


– Svarainių kauliukus būtina pašalinti ruošiant maistą, nes juose yra amigdalino, medžiagos, kuri skrandyje virsta cianidu.

– Svarainis vaikams iki vienerių metų netinkamas – savo rūgštimi dirgina gleivinę, alergizuoja, kaip ir citrusiniai vaisiai.

– Svarainių nepatariama valgyti paūmėjus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, sergant plonojo ir storojo žarnynų uždegimu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis