Individualaus namo statybų draudimas – kam jis?

Individualų namą statytis savo jėgomis, pasitelkus į pagalbą tik gimines ar draugus, yra rizikinga. Nors su tokia pagalba būstas gali išdygti pigiau, ji neužtikrins saviveiklinės statybos kokybės ir nesuteiks dešimties metų garantijos. Be normalios rangos darbų sutarties ir laidavimo draudimo – nė iš vietos.

Individualaus namo statybai būdingi visi didesnės statybos bruožai – reikia architektūrinio ir techninio projektų, darbo brėžinių. Vėliau, sutarus su statybų įmone ar statybų organizatoriumi, sudaroma sutartis, kurioje numatyta statybų kaina, terminai, rangovo atsakomybė bei darbų atlikimo grafikas. Rangos sutartis yra pagrindinis teisinis dokumentas, nustatantis statybos užsakovo ir rangovo tarpusavio santykius, atsiskaitymo tvarką ir formas, sutartinių įsipareigojimų vykdymą ir turtinę atsakomybę. Ne mažiau svarbu yra pasamdyti darbų priežiūros inžinierių, kuris atstovaudamas užsakovą prižiūrėtų statybos darbus.

Sutartyje reikia nepamiršti vienos svarbios sąlygos – statybininkai turėtų apdrausti savo teikiamas statybų darbų garantijas tam atvejui, jei statybų įmonė nustotų gyvuoti ar dėl kitų aplinkybių negalėtų įgyvendinti sutarties ir užsakovas nebeturėtų kur kreiptis dėl garantijų suteikimo. Dažnai pasitaiko, kad statybų brokas išryškėja tik po kelerių metų. Neveltui Lietuvos Statybų įstatymas numato 5 metų garantiją statybos apdailos darbams ir 10 metų garantiją paslėptiems statybų darbams – pamatams, pastato konkstruktyvui.

Tikrovė tokia, kad individualaus namo statytojas dažnai susigundo galimybe sutaupyti, apskritai atsisakydamas sudaryti sutartį su statybų rangovu arba tos sutarties niekur neregistruoja. Tokiu atveju užsakovas rizikuoja netekti būtiniausio savo statybos projekto elemento – statybų darbų garantijos ir tos garantijos apsaugos.

Vidutinio dydžio 150 kv. m. namo statybos kainą galima palyginti su keturiais aukštos klasės automobiliais, kurie kainuotų apie 400 tūkst. Lt. Skirtumas tas, kad perkant tokį automobilį gamintojas pirkėjui suteikia 3-5 metų garantiją, kuri garantuoja nemokamą remontą ir detalių keitimą, jei gedimas įvyko dėl gamintojo kaltės. Tuo tarpu kalbant apie gerokai brangesnį pirkinį, t.y. individualų namą, užsakovas lengva ranka atsisako legalių, įteisintų sutartimi santykių su rangovu, iš esmės pasitenkindamas pastarojo garbės žodžiu.

Smulkiame statybų versle nereikėtų tikėti tik gerais norais ar pažadais, kuriuos lengvai gali pakoreguoti nenumatytos aplinkybės. Nedidelės statybų įmonės vadovui būna sunku sukontroliuoti finansinius srautus ypač tuomet, kai įmonė atlieka darbus keliuose objektuose. Dažnai pasitaiko situacija, kai keli užsakovai dėl finansinių problemų negali laiku atsiskaityti, o rangovui reikia mokėti už nupirktas medžiagas ir už atliktus darbus. Dėl tokios padėties mažiau patyręs rangovas gali patekti į finansinę duobę. Jei užsakovas nėra sudaręs sutarties ir neapdraudęs jos nuo tokios rizikos, sėkmingas statybos užbaigimas pakimba ant plauko. Kilus minėtoms rangovo problemoms, statybų procesas gali ilgam sustoti arba rangovas išvis nebegalės atlikti darbų, nes taps nemokus.

Nedideliam rangovui net ir sėkmingai pabaigus statybas nuolat gresia nemokumo pavojus, patekus į finansų žirkles. Yra tikimybė, kad atlikusi statybos darbus įmonė negalės įgyvendinti garantinių įsipareigojimų nei apdailos darbams, nei konstrukcijai, nes per 5 ar 10 metų įmonė gali būti likviduota arba bankrutavusi. Tokiu atveju užsakovui teks samdyti kitą statybos bendrovę ir vėl mokėti už broko ištaisymą.

Norint būti užtikrintam dėl garantijų statybų metu ir per visą ilgą garantinį laikotarpį, individualiam užsakovui patartina apdrausti statybos ir montavimo darbus. Pagal tokią sutartį apdraudžiamos statybos aikštelėje sandėliuojamos medžiagos, statybų mašinos ir įranga (pastoliai, paruošimo, maišymo įrengimai, kt.), statybininkų sandėliai. Patartina apdrausti ir civilinę atsakomybę dėl žalos, kurią statybininkai gali padaryti kaimynams, nes vykdant statybos darbus iškyla grėsmė netyčia sugadinti gretimam sklype esantį turtą, pažeisti gretimo namo komunikacijas, sulaužyti tvorą ir pan. Draudėju šiuo atveju gali būti ir statytojas (užsakovas), ir rangovas kartu su subrangovais.

Užsakovui svarbu būti tikram, kad rangos sutartyje numatytos garantijos bus realiai įgyvendintos, todėl siūloma sudaryti laidavimo draudimo sutartis. Yra kelios tokių statybose naudojamų sutarčių rūšys, tačiau individualiam užsakovui svarbiausios – darbų atlikimo užtikrinimo laidavimo ir garantinio laikotarpio užtikrinimo laidavimo sutartys. Darbų atlikimo užtikrinimo laidavimas garantuoja rangovo prievoles pagal su užsakovu sudarytą sutartį sutartu laiku ir tinkamai įvykdyti darbus, numatytus rangos sutartyje. Garantinio laikotarpio užtikrinimo laidavimas garantuoja rangovo prievoles ištaisyti rangos darbų defektus, atsiradusius dėl rangovo kaltės garantinio laikotarpio galiojimo metu. Laidavimo sutartimi laiduotojas, t.y. draudimo bendrovė, už atlyginimą įsipareigoja atsakyti kito asmens kreditoriui, jeigu tas asmuo, už kurį laiduoja, neįvykdys visos ar dalies savo prievolės.

Pastačius namą užsakovo rūpesčiai dažniausiai nesibaigia – anksčiau ar vėliau prireikia papildomos statybininkų pagalbos. Jei namo statyba vyko ūkio būdu, t.y. be sutarčių ir įsipareigojimų, tuomet užsakovas lieka vienas su savo bėda. Tačiau sudarius normalią sutartį ir papildomas laidavimo draudimo sutartis – namo remonto rūpesčiai galvos nekvaršins bent 10 metų.

Ieškant statybos rangovo visada patariama neskubėti, rinktis patikimus partnerius - ilgametę veiklos patirtį vietinėje rinkoje turinčias įmones. Statybines medžiagas įsigyti taip pat rekomenduojama ne tarpuvartėje, bet ilgamečių tiekėjų parduotuvėje, kurie dokumentais patvirtina prekių kilmę bei gamintojo suteikiamas garantijas. Savo vardą branginantys gamintojai, pavyzdžiui – „Eternit Baltic“, laikosi tarptautinių garantijos sąlygų – net ir bankrutavus pardavėjui suteikia garantinį aptarnavimą.

Užsakymo nr.: PT_63230056

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis