Kas geriau – šildyti vieną kambarį ar visą namą?

Nuosavų namų savininkams dažnai kyla klausimas: ar pigiau ir efektyviau šildyti visą namą, ar tik tą kambarį, ar kambarius, kuriuose dažniausiai būnu? Pavyzdžiui, jei jūs dažniausiai būnate svetainėje, ar turėtumėte turėti centrinį šildymą išjungti ir tą kambarį šildyti su šildytuvu, ar geriau – židiniu?

Jei turite modernų vandens šildytuvą (boilerį). Jei turite dujinę ar centrinę šildymo sistemą ir gerai izoliuotus namus tuomet geriausia centrinį šildymą vartoti visiems namams, nei šildyti tik vieną kambarį. Įranga, pavyzdžiui, gerai subalansuotas kaminas, kuris pritraukia oro iš išorės ir skatina degimo procesą, taip pat šilumokaičiai ir kondensacijos technologijos, kurios išstumia dūmus – visa tokia moderni sistema yra efektyviausiai būdas šildyti namus.

Jei turite radiatorius su temperatūros reguliatoriais. Jei turite bene naujausią šildymo sistemą, greičiausiai turite ir temperatūros reguliavimo sukiklius (arba termostatinius ventilius) radiatoriuose. Jie leidžia jums keisti skirtingų patalpų temperatūrą namuose, o tai reiškia, kad galite išlaikyti jums optimalią temperatūrą visuose namuose, o ją padidinti pasirinktuose kambariuose.

Jei jūsų radiatoriai be temperatūros reguliatorių. Jei jūsų radiatoriuose nėra temperatūros reguliatorių, galite naudoti dujinį arba elektrinį šildytuvą tame kambaryje, kuriame praleidžiate daugiausiai laiko. Tačiau taip pat patartina visuose namuose palaikyti jums optimalią temperatūrą. Jei taip darysite, įsitikinkite, kad jūsų termostatas nėra tame pačiame kambaryje, kaip ir papildomi šilumos įrenginiai.

Jei turite kaupiamos šilumos radiatorių, kuris saugo šiluminę energiją vakare arba naktį, kai elektros kainų tarifas yra mažesnis, o šilumą išskiria dieną, kai reikia. Tokiu atveju labiau yra verta šildyti kambarius atskirai. Ir jei pasirinksite tokį šildymo būdą, nepamirškite uždarinėti durų – taip izoliuosite kambario šilumą.

Jei turite dujinį židinį. Jei jūsų svetainėje įrengtas dujinis židinys, geriausia šildymui naudoti jį, o ne centrinį šildymą, jei jūsų kambarys yra mažesnis nei trečdalis namo. Modernus centrinis šildymas gali turėti net 90 proc. efektyvumo, dujinis židinys iki 60 proc. efektyvumo, o dujinis židinys su atvira liepsna suteikia perpus mažesnį efektyvumą. Taip yra todėl, kad daug šilumos prarandama per kaminą.

Dujiniam židiniui taip pat reikia šviežio oro, kad deguonis patektų į degimo procesą. Šviežias oras dažniausiai į kambarį patenka per ventiliatorių arba orines plyteles. Tik, deja, tokia ventiliacija veikia visą laiką ir veda prie oro nutekėjimo, vadinasi prarandama ir šiluma, netgi tada, kai nesate uždegę ugnies.

Jei turite mobilų šildytuvą. Mobilūs šildytuvai ar kitokios mažesnės šildymo priemonės paprastai nėra efektyvūs energijos atžvilgiu – jie nenaudoja pigiausios energijos, o šildymas tokiais prietaisais dažniausiai baigiasi kambario perkaitinimu. Tad jais naudotis patartina kiek įmanoma rečiau.

Užsakymo nr.: PT_63372488

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis