Kapitalinis virtuvės remontas – kiek kainuoja ir ką dažniausiai reikia tvarkyti?

Virtuvė – bene svarbiausia šeimos susirinkimų vieta. Čia šeimos nariai susitinka ryte prieš išskubėdami atlikti dienos darbų ir grįžta po jų. Tad graži ir jauki virtuvė turėtų būti kiekvieno savo namus mylinčio ir dėmesio jiems skiriančio žmogaus siekiamybė.

Remontas – 8000 litų

Atlikti virtuvės remontą namuose – sudėtingas ir kantrybės reikalaujantis procesas. Tuo įsitikino alytiškė Jolita. Ji įsigijusi apleistą butą gavo dovanų ir apleistą virtuvę.

„Ji atrodė tiesiog katastrofiškai. Teko viską pakeisti“, - pasakojo moteris.


Kapitalinis remontas įskaičiuojant buitinę techniką ir baldus, kuriuos darė patys, jų šeimai kainavo apie 8000 litų. Ji tikina kartu ir nemažai sutaupiusi, mat didžiausią darbą ji atliko kartu su vyru, meistro nesamdė.

Remontą galima atlikti ir už 5000 litų

Mažesnę sumą, 5000 litų įvardijo privačių butų remontais užsiimantis meistras Rimas Kisielius. Anot jo, didžiausią virtuvės remonto kainą sudaro virtuvinė įranga ir technika.

Pats jis už savo darbo valandą prašo 50 litų, jei darbai užtrunka ilgiau, kainą nuleidžia iki 30 Lt. Tačiau yra girdėjęs ir tokių meistrų, kurie už darbą ima po 25 litus.Visiems pradedantiems remontą jis turėjo pagrindinį patarimą: „Pasistenkite tuo metu nebūti namuose. Bent jau mėnesiui susiraskite kitą gyvenamąją vietą. Ir meistrams, ir šeimininkams tai tikrai nėra patogu. Reikia saugotis, kad nieko po savęs nepaliktum, viską sutvarkyti, o taip gaištamas laikas ir neretai vien dėl to remontas kainuoja brangiau.“

Įvardijo pagrindinius darbus

Anot R. Kisieliaus, svarbiausia remontuojant virtuvę atkreipti dėmesį į elektros instaliacijos įrengimą. Reikia viską apskaičiuoti taip, kad elektros prietaisams užtektų tiekiamos energijos, nebūtų išmušinėjami saugikliai. Nuo to apsisaugoti padėtų papildomi laidai, atvesti, pavyzdžiui, iš vonios. Taip pat didelį dėmesį reikėtų atkreipti ir į vamzdžius. Jeigu jie yra metaliniai, kuo skubiau juos reikėtų pakeisti plastikiniais.

Pasak meistro, žmonės dažniausiai virtuvėje keičia kriaukles, darbastalius ir grindis.

„Dabar populiarios įleidžiamos virtuvės kriaukles. Šių kriauklių pasirinkimas tikrai didelis: skardinės blizgios, skardinės matinės, akmens masės. Šiuo metu ypač populiarios akmens masės įvairių spalvų virtuvinės kriauklės. Matyt, racionaliausias sprendimas pasirinkti virtuvei skardinę kriauklę.

Svarbu atkreipti dėmesį į skardinės kriauklės skardos storį. Kuo skarda iš kurios pagaminta kriauklė storesnė, tuo geriau. Tai užtikrina virtuvės kriauklės ilgaamžiškumą, patogu stabiliai pritvirtinti vandens maišytuvą. Kai kurios skardinės kriauklės neturi savyje paruoštos skylės vandens maišytuvui įstatyti leidžiant pačiam pirkėjui nuspręsti kurioje vietoje įmontuoti vandens maišytuvą. Retas kuris meistras turi specialų įrankį taisyklingai skylei kriauklėje padaryti, todėl siūlyčiau jau parduotuvėje pasiteirauti ar jie neteikia tokios paslaugos. Geriau rinktis matinę arba rifliuotą skardą. Ją paprasčiau valyti.

Atkreipkite dėmesį į virtuvės kriauklės komplektaciją. Kriauklė turi turėti tvirtinimo, sandarinimo ir pajungimo prie nuotekų sistemos priedus. Prieš įstatant kriauklę į jai paruoštą vietą būtina nepamiršti silikonu užsandarinti stalviršio kraštus kad stalviršio nepagadintų ten prasiskverbęs vanduo. Vandens maišytuvą rinkčiausi su pajungimui prie vandentiekio naudojamais vamzdeliais o ne šlangutėmis. Tai kur kas patikimesnis ir ilgamžiškesnis pajungimo būdas“, - pasakojo vyras.

Pasak jo, nėra sudėtinga virtuvėje pakeisti ir darbastalį, o štai efektas pakeitus jį nauju tikrai iš karto matomas.

„Darbastalius dažnai reikia paaukštinti. Pavyzdžiui, žmogui iki 175 cm, gali tikti ir 85 cm aukščio darbastalis, tačiau, mano ūgio, 180 cm žmogui jau reikės bent 93 cm darbastalio, kitaip grės susikūprinimo ir kitos problemos. Darbastalio paaukštinimą galima atlikti keliais būdais. Pirma, galima jau esančias spinteles paketi į norimą aukštį medinių bruselių, montuojamų ant grindų, pagalba. Kitas sprendimas būtų pasinaudojus proga šiek tiek atnaujinti virtuvės spintelių komplektą ir virš esamų pastatomų spintelių sumontuoti naują jums patinkančios spalvos stalviršį su įleidžiama kriaukle. Atsiradusį plyšį tarp pastatomų spintelių ir naujo stalviršio galima gražiai uždengti suderintos spalvos laminuota plokšte. Tai žymiai pigiau nei užsakinėti naują baldą. Kita vertus, tokiu būdu galima išspręsti ir vietos stygių seniau statytų butų virtuvėse“, - patikino meistras.

Anot jo, ne visos šeimininkės dažnai naudoja dujinių viryklių orkaites. Atsisakius pastatomos dujinės viryklės su orkaite, jos vietą virtuvėje galėtų užimti skalbyklė ar indaplovė. O dujinę viryklę galima įmontuoti į naują stalviršį virš skalbyklės ar kito prietaiso. Tai šiuolaikiška ir patogu. Ištisinio stalviršio privalumas kad nelieka jokių plyšių tarp spintelių, kur paprastai kaupdavosi nešvarumai o neretai ir virtuvės įrankiai.

Dujinės viryklės vietą taip pat galima pakeisti. Anksčiau būdavo siūlomos tik pastatomos viryklės, dabar parduotuvėse siūlomos ir įmontuojamos. Dėl vamzdžių ir skaitiklio pakeitimo vietos reikėtų kreiptis į dujininkus, paprastas meistras to nepadarys.

Skaitytojos Jolitos ir D. Kisieliaus nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis