Kaip atrasti savo interjero stilių?

Daugybė interjero stilių gali ir susukti galvą. Kaip tarp jų nepasimesti - šiame straipsnyje.

Jau pačiuose šiuolaikinių stilių pavadinimuose ir kryptyse rasime didžiulę painiavą. Praradę savo pirminę reikšmę, stiliai ėmė pintis, kuriasi vis naujos ir naujos kryptys. Ir visoms jų prilipdomas koks nors gražus ir skambus pavadinimas.

Postmodernizmas, minimalizmas, country, etninis stilius, high-tech, safari, kičas, Alpių namukų ar angliškos sodybos stilius, jau nekalbant apie klasiką, kuri šiuo momentu turi daugybę variantų – su visu tuo susiduria šiuolaikiniai dizaineriai ir jų užsakovai.

Stilius ir stilingumas

Šiuolaikiniame pasaulyje apsibrėžti kokį nors stilių ir jį išlaikyti yra praktiškai neįmanoma. Todėl svarbiausia užduotis kuriant interjerą – ne bandymas pakartoti kieno nors jau sukurtą stilių, o sukurti tam tikrą stilizaciją, išlaikant pagrindinę jus dominančią kryptį.

Esminis skirtumas tas, kad jūs nekuriate savo interjero griežtai pakartodami jau sukurtus tam tikro stiliaus interjerus, tokiomis pačiomis medžiagomis ir spalvomis. Tai, viena vertus, visiškai neįdomu, juk gautas rezultatas bus viso labo tik kopija. Be to, ieškant konkrečių medžiagų šiuolaikinėje pasirinkimo jūroje gali iškilti sunkumų.

Mąstant apie dizainą, geriau sukurti kažką asmeniško, unikalaus, kažką savo, laikantis bendros stilistinės krypties, artimos jūsų širdžiai ir skoniui. Tuo pat metu galima naudoti šiuolaikines medžiagas ir originalius aksesuarus, stengiantis elementais ir bendrais motyvais pasiekti to pojūčio, kuris, jūsų asmenine nuomone, atitinka pasirinktą stilių.

Svarbiausia šiuolaikinės architektūros ir dizaino sąvoka palaipsniui tampa ne stilius, bet „stilingumas“ – interjero unikalumas ir savitumas. Šis žodžių žaismas kaip niekad tiksliai atspindi šiuolaikines tendencijas.

Interjeras vertinamas pirmiausia atsižvelgiant į tai, kaip dera elementai, ar kompozicija yra vientisa, ar juntama vidinė logika. Ir jau po to visas šis paveikslas pritempiamas prie artimiausio stiliaus. Taip, kuriant savo interjerą, reikia pradėti ne nuo kažkokio stiliaus, o nuo bendro vaizdo, derinant jį prie savęs ir savo namų.

Kaip to pasiekti?

Pirmiausia reikia pasiruošti. Kaip dailininkas, prieš kurdamas savo meno kūrinį, studijuoja klasikų darbus, taip ir architektas-dizaineris, ir jūs asmeniškai, prieš galvodami apie savo interjero niuansus, turite pirmiausia apsispręsti dėl bendros krypties, kuri jums artima ir įdomi.

Tam reikia kuo daugiau dairytis aplink, tyrinėti fotografijas žurnaluose arba reklaminiuose bukletuose, nagrinėti mažiausias detales ir neatmesti kokių nors nepatikusių interjerų, vadovaujantis fraze „tai ne mano kišenei“ arba „pigokai atrodo“.

Jei jums patiko idėja arba koks nors interjero elementas, jį reikia prisiminti, atidėti galvoje ir paskui, kuriant savo stilių, grįžti prie jo, kritiškai įvertinti ir pritaikyti savo interjerui. Ir, žinoma, bet koks stilius susideda iš kelių pagrindinių komponentų.

Spalvų dermė

Pirmiausia stiliaus pojūtį gimdo spalvų dermė. Išanalizuokite tą medžiagą, kurią susirinkote, iš spalvinės gamos požiūrio taško. Veikiausiai savo iškarpose ir pastabose pastebėsite tam tikrą dėsningumą.

Skirtingiems klasikinio interjero variantams būdingi šviesūs tonai su tam tikra spalva: šviesiai žalsvi, šviesiai melsvi ir gelsvi, būtinai pabrėžti balta spalva. Japoniško minimalizmo stiliaus interjerams būdingi natūralesni, ekologiniai tonai, visų atspalvių ruda spalva, pilka.

Įdėmiai pažvelkite į atrastus dėsningumus ir kritiškai „pasimatuokite“ juos, juk dabar sprendžiate, koks bus jūsų būsimo interjero pagrindas. Atkreipkite dėmesį ne tik į spalvų derinį, bet ir į kontrastus. Klasikai būdingi švelnūs deriniai, o japoniškam stiliui – ryškesnės, kontrastingesnės formos.

Forma

Veikiausiai jūsų užrašuose bus galima atrasti baldų formos, nišų, aksesuarų bendrumų. Kiekvienam stiliui ir krypčiai būdingos bendros formos ar net naudojami elementai.

Pavyzdžiui, angliškame stiliuje toks elementas yra dekoratyvios medžio formos. Čia tinka didžiulė biblioteka, kur knygos išdėstytos ant prabangių medinių lentynų.

O high-tech stiliui, priešingai, būdinga atsisakyti „nereikalingų“ elementų. Lygūs paviršiai be papildomų piešinių ir reljefų, derinama pagal medžiagų skirtumą, o ne pagal jų dekorą. Jei tokiame interjere būtina rasti vietos bibliotekai, veikiausiai ji bus paslėpta už uždarų durų.

Šviesa

Šviesos sprendimai taip pat skiriasi skirtingiems stiliams. Šiuolaikinė šviestuvų rinka siūlo didžiulę variantų įvairovę – lubų šviestuvai, įmontuojami į sienas, paslėpti... Iš visos šios įvairovės reikės išsirinkti būtent tuos, kurie atitiks pasirinktą stilių ir papildys jūsų interjerą.

Pavyzdžiui, minimalizmui labiau tiks paslėpti šviesos šaltiniai. O turtingiems klasikinio stiliaus interjerams galima pasiūlyti prabangų sietyną kambario viduryje.

Nereikia pamiršti ir šviestuvų formos. Kai kuriuose stiliuose šviestuvai – labai svarbus elementas. Pavyzdžiui, žymieji kiniški šviestuvai. Net vienas jų suteiks kambariui savito atpažįstamo kolorito.

Drapiruotės

Užuolaidos, užtiesalai, pagalvės ir antklodės formuoja kambario įvaizdį ne kiek ne menkiau, kaip apmušalai ir baldai. Renkantis juos reikia atsižvelgti į menkiausias detales – ir spalvinę gamą, ir piešinį, ir faktūrą.

Pavyzdžiui, safari stiliui labai tiks odiniai ir kailiniai elementai su gyvūnų piešiniais. Tačiau jie bus visiškai nelogiški etninio stiliaus interjerui, kur būtina naudoti raštus, atitinkančius nacionalinius šalies motyvus.

Pabaigai

Žinoma, jums ir tik jums nuspręsti, kaip turi atrodyti jūsų interjeras. Ir jei jį kurdami vadovausitės ne tik savo supratimu apie komfortą, kainą ir praktiškumą, bet ir kritiškai pažvelgsite į jūsų interjero elementų parinkimą pagal esamą stilių ir suderinamumą, jūsų butas taps ne tiesiog patogia erdve gyventi, bet ir darniu užbaigtu paveikslu, meno kūriniu, atspindinčiu jūsų vidinį pasaulį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis