Kokios namų konstrukcijos padeda taupyti?

Dėl pakankamai aukštos energiją taupančių namų paklausos, nemažai namų architektų ir namų rengimo įmonių į namo statybos planus įtraukia ir energijos taupymo funkcijas. Šios funkcijos įtraukia ir didesnę izoliaciją, langų ir durų sandarinimą, šildymo įrangos įdiegimą ir t.t.

Tačiau yra daug kūrybiškų ir originalių sprendimų, kaip statyti tvarų ir energiją taupantį namą. Gal jie Lietuvoje ne visi gali būti pilnai įgyvendinami, tačiau idėjų pasisemti tikrai verta, nes kai kurie namai yra neįtikėtinai taupūs šilumos atžvilgiu.

Namas, pastatytas kalvoje. Kaip atrodo toks namas? Toks namas yra pastatytas į kalvą, o jo bent viena siena yra atraminė į žemę, o stogas padengtas taip pat žeme. Storas dirvožemio sluoksnis turi labai geras izoliacines savybes namų viduje gaminti ir išlaikyti aukštą temperatūrą nuo saulės spindulių. Tokio stiliaus namas yra unikalus variantas sumažinti šildymo ir vėdinimo išlaidas. Jei nuspręsite statyti panašaus tipo namą, atminkite, kad taip pat pirmiausiai turėsite pagalvoti ir apie geros kokybės ventiliaciją, nes oras iš tokios uždaros erdvės išeina sunkiau. Tokiu pavyzdžiu pasekė ir Billas Gatesas, statydamas savo namą.

Šiaudiniai namai. Šiaudinės sienos yra ne tik graži dekoracija, bet ir yra efektyvi izoliacinė medžiaga. Šiaudinių ryšulių statybos namas yra arba su šiaudų pluoštų sienomis, arba su sienomis, kurios užpildytos šiaudais (bet ne šienu). Tai pigus būdas apšildyti namą. Tačiau esant drėgnam orui, deja, šiaudų pluoštai labai greitai sušlampa ir nebetenka izoliacinių savybių, ta juos tenka keisti naujais.

Namai su ultra taupiomis sistemomis. Tokie namai yra įrengti su bene visomis galimomis energiją taupančiomis sistemomis, konstrukcijomis, prietaisais bei atsinaujinančių energijos šaltinių įrenginiais, pavyzdžiui, vandens šildymu ar elektros generavimu saulės baterijomis. Pasinaudojant vietinio klimato ir vietos sąlygomis, architektai gali įtraukti ir pasyvaus šildymo bei aušinimo energiją taupančias kraštovaizdžio strategijas. Tokio namo tikslas yra sumažinti namų energijos vartojimą, kiek įmanoma ekonomiškai efektyviau panaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius.

Užsakymo nr.: PT_63437474

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis