Lengvai paruošiami troškiniai žiemiškai dienai

Sultingi, sotūs ir kvapnūs troškiniai – nesudėtingi paruošti. Vienas po kito visi komponentai sukrinta į puodą, įsigeria vieni kitų aromatų virsdami vienu skaniu patiekalu. O šaukštu kabinamas karštas desertas – smaližių svajonė!

Troškiniai – šaltojo sezono patiekalas: jaukiai kunkuliuoja sau ant viryklės, skleisdamas šiltus ir malonius aromatus, arba ramiai kaista orkaitėje, šildydamas namus ir subtiliais kvapais keldamas apetitą. Troškiniai gaminami iš daržovių, vaisių, mėsos, vištienos, žuvų, dešrų, jūrų gėrybių ir daugybės kitų produktų. Pagaminti šį patiekalą visai nesunku, neužima daug laiko. Galima eksperimentuoti – derinti įvairius produktus (nebūtina griežtai vadovautis receptu), beje, jų kiekis nėra tiksliai apibrėžtas. Troškinti reikia gan ilgai (nelygu, kokios sudedamosios dalys) – prieskoniai įsigeria į produktus ir suteikia jiems puikų skonį. Gaminti troškinius galime ant viryklės arba orkaitėje – tereikia nustatyti tinkamą temperatūrą ir laiką.

Troškinio privalumai:
- Nesunku gaminti – produktai sumetami į puodą ir retkarčiais pamaišomi.
- Šį patiekalą galima suvartoti ir kitą dieną.
- Paprasta pagaminti didelei kompanijai – tereikia pridėti įvairių produktų, pavyzdžiui, daržovių.
- Troškinį valgyti nepalyginamai sveikiau nei keptą maistą ar pusgaminius.

Troškinys su jautiena

(4 porcijos)

Reikės:
0,8 kg jautienos,
0,5 kg bulvių,
4 morkų,
0,4 kg moliūgų be sėklų ir žievės,
2 pastarnokų,
1 svogūno,
280 ml jautienos arba daržovių sultinio,
1 skiltelės česnakų,
1 stiklinės sauso raudonojo vyno,
2 šaukštų pomidorų pastos,
1 šaukšto miltų,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
2 šakelių rozmarinų,
saujelės šalavijų lapų,
1 citrinos žievelės,
1 šaukšto sviesto,
aliejaus.

Svogūną ir česnakus nulupkite. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnakus smulkiai sukapokite. Į orkaitėje kepti tinkamą keptuvę supilkite aliejų, įdėkite sviestą ir ant nesmarkios ugnies įkaitinkite. Suberkite svogūną, šalavijų lapelius ir 3–4 minutes kepinkite.

Mėsą nuplaukite, supjaustykite maždaug 5 cm gabalėliais, pavoliokite miltuose su trupučiu pipirų bei miltų ir sumeskite į keptuvę. 

Pastarnokus nuskuskite, nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis arba smulkiau. Moliūgus supjaustykite nykščio dydžio gabaliukais. Morkas ir bulves nuskuskite, nuplaukite ir padalykite į 4–5 dalis. Daržoves sumeskite į keptuvę prie mėsos. Įmaišykite pomidorų pastą, supilkite sultinį, vyną, įberkite druskos, pamaišykite ir uždenkite. Kai užvirs, uždengtą keptuvę perkelkite į orkaitę, įkaitintą iki 160 °C, ir troškinkite, kol mėsa suminkštės, – apie 2,5–3 val.(paspaudus šakute ji turi subyrėti).
Sumaišykite citrinos žievelę su česnakais, sukapotais rozmarinais ir pagardinkite paruoštą troškinį.

Vištiena su keptomis daržovėmis ir ryžiais

(4–5 porcijos)

Reikės:
0,5–0,7 kg vištų petelių,
1 cukinijos,
5 morkų,
2 skiltelių česnakų,
1,5 stiklinės ryžių jasmin arba basmati,
1 šaukšto prieskonių mišinio „Tikka masala“,
šaukšto alyvuogių aliejaus,
150 ml neriebios grietinėlės,
1 šaukšto sviesto,
aliejaus kepti,
druskos.

Vištienos gabaliukus iš vakaro nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite prieskoniais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir laikykite šaldytuve. Pasūdytame vandenyje išvirkite ir nusunkite ryžius. Suberkite į puodą.

Morkas nuskuskite, sutarkuokite ir pakepinkite su aliejumi (įkaitintu ant vidutinio karštumo ugnies), kol ims skrusti. Tada išgriebkite iš keptuvės į puodą prie ryžių.

Cukiniją nuplaukite, sutarkuokite ir sudėkite į keptuvėje likusius įkaitintus riebalus, suberkite nuluptas ir sutrintas česnakų skilteles ir pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies apie 10 minučių arba kol suminkštės. Išgriebkite iš keptuvės į puodą prie ryžių ir morkų.

Įdėkite į keptuvę vištienos gabaliukus, šaukštą sviesto, įberkite druskos ir pavartydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies apie 10–12 minučių, kol gražiai apskrus. Tada supilkite į keptuvę grietinėlę, keptuvę uždenkite ir troškinkite joje vištieną ant silpnos ugnies apie 5–7 minutes. Iš keptuvės viską supilkite į puodą prie ryžių, išmaišykite, pakaitinkite ant nesmarkios ugnies ir skanaukite.

Vištiena su juodaisiais lęšiais ir grietinėlės bei garstyčių padažu

(4 porcijos)

Reikės:
700–800 g vištienos mažų filė gabaliukų,
1 šaukšto aliejaus,
1 šaukšto sviesto,
1 svogūno,
6–8 nedidelių raudonųjų svogūnų,
250 g juodųjų (arba žaliųjų) lęšių,
2 skiltelių česnakų,
600 ml vištienos sultinio,
200 ml neriebios grietinėlės,
1 šaukštelio garstyčių,
1 citrinos žievelės,
1 šaukšto citrinų sulčių,
1 šaukšto sukapotų petražolių arba kitokių jūsų mėgstamų prieskoninių žolelių,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Svogūnus ir česnakų skilteles nulupkite. Vištienos gabaliukus nuplaukite, nusausinkite ir kepkite su įkaitintu aliejumi ir sviestu ant smarkios ugnies apie 2–4 minutes iš kiekvienos pusės. Užberkite druskos, pipirų. Tada vištieną perdėkite į lėkštę.

Raudonuosius svogūnus perpjaukite pusiau ir sudėkite į keptuvę, kur kepė vištiena. Kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, kol ims skrusti krašteliai, tada sudėkite į lėkštę prie vištienos.

Paprastą svogūną kuo smulkiau supjaustykite ir suberkite į keptuvėje likusius įkaitintus riebalus (jeigu per mažai, įdėkite dar šaukštą sviesto). Pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies, kol suminkštės, taps skaidrūs. Tada suberkite sukapotas česnakų skilteles ir pakepinkite dar 1–2 minutes.

Lęšius perliekite šaltu vandeniu ir suberkite į keptuvę prie svogūnų, supilkite sultinį, citrinų sultis. Kai užvirs, sudėkite vištienos gabaliukus, uždenkite ir kaitinkite ant nesmarkios ugnies apie 20 minučių.

Tada dangtį nuimkite ir kaitinkite dar apie 20 minučių. Į keptuvę prie mėsos ir lęšių supilkite grietinėlę, įmaišykite garstyčias, įberkite labai plonai nutarkuotą citrinos žievelę, druskos, pipirų. Galiausiai įmaišykite mėlynuosius svogūnus ir užberkite sukapotus žalumynus.

Pudingas su vaisiais ir uogomis

(4–6 porcijos)

Reikės:
2 kriaušių,
2 obuolių,
10 slyvų,
3 kiaušinių baltymų,
1 trynio,
2 pakelių grietinėlės skonio pudingo,
½ stiklinės pieno,
150 g rikotos arba varškės,
2–3 šaukštų cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 vanilės ankšties sėklų,
3–4 šaukštų mėlynių uogienės.

Vaisius ir uogas nuplaukite, pašalinkite kauliukus ir sėklalizdžius, supjaustykite gabaliukais ir padalykite į du dubenėlius. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki tirštų putų.

Varškę ištrinkite su tryniu, cukrumi ir vanilės ankšties sėklomis. Pudingą išmaišykite su pienu ir įmaišykite į varškę, tada įmaišykite baltymus. Šią masę užpilkite ant vaisių ir uogų indeliuose.

Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 25–30 minučių. Patiekite su mėlynių arba kitokia jūsų mėgstama uogiene arba ledais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis