Kaip sukurti originalaus stiliaus virtuvę?

Savitas, originalus virtuvės interjeras gali tapti realybe. Originaliai virtuvei sukurti reikia ne tiek jau daug. O jeigu Jūs patys kūrybiškai pažvelgtumėte į savo virtuvės kambario interjero projektavimą? Svarbiausias dalykas būtų noras projektuoti virtuvės interjerą patiems. Kodėl?

1. Interjero dizaineris ar architektas nepažins Jūsų taip gerai, kaip Jūs pažįstate patys save. Aišku, dizaineriai skirtingi: kai kurie lengvai supras Jūsų pageidavimus ir sustiprins Jūsų emocijas, išreikš Jūsų norus interjero išraiškos formų pagalba.

2. Interjero dizaineris ar architektas turi vienokį ar kitokį braižą, stilių, kas vienaip ar kitaip gali atsispindėti Jūsų interjere. Jeigu Jūs to norite, Jums patinka dizainerio stilius, – Jums reikalingas dizaineris, jei ne – dizaineriu galite tapti patys.

Nepriklausomai nuo Jūsų mėgstamo dekoro stiliaus ir kokioms apdailos medžiagoms Jūs teikiate pirmenybę, pateikiame keletą patarimų, iliustruotų keletu virtuvių interjerų, kaip patiems susikurti originalaus dizaino virtuvę, kuri atskleistų savitą Jūsų stilių.

Atraskite įkvėpimą. Originalios virtuvės interjerui sukurti reikia įkvėpimo, minties polėkio. Gali būti sunku, jeigu nėra įkvėpimo šaltinio. Pirmas dalykas yra, atrasti tai. Atrasti tai, kuo Jūs žavitės. Kokia tema, daiktas galėtų suvirpinti Jūsų jausmus, pažadinti Jūsų kūrybines galias? Kiekvienam žmogui tai gali būti skirtingi dalykai: meno kūrinys, virtuvės plytelės, dizainerio suprojektuotas šviestuvas, virtuvės išplanavimas ar vaizdas pro langus. Atraskite tai. Tai taptų ta ašimi, aplink kurią suktųsi Jūsų kuriamos virtuvės interjeras.

Būkite kūrybingi su apdailos medžiagomis. Sienų, lubų dažymas yra dažniausiai naudojamas apdailos būdas virtuvės kambaryje, tačiau yra ir kitos apdailos medžiagos, kurios galėtų suteikti virtuvės interjerui unikalumo. Susipažinkite su apdailos medžiagų, interjero detalių, aksesuarų, baldų įvairove. Įvairios sienų plytelės, akmuo, medinės detalės, sienų tapyba galėtų praplėsti virtuvės dekoravimo galimybes. Prisiminkite, kad paviršiai iki pakabinamų spintelių turėtų būti plaunami. Virš spintelių ir atokiau nuo maisto paruošimo vietų, paviršių apdailai galėtume suteikti daugiau laisvės.

Kiekvieno žmogaus kūrybinis procesas yra skirtingas. Išsirinkite savo virtuvės interjero projektavimo žaidimo dalyvius: detales, aksesuarus, baldus, šviestuvus apdailos medžiagų parduotuvėse, interjero dizaino salonuose ar pasigaminkite patys. Sudėliokite pavyzdžius, nuotraukas vieną šalia kitos. Pažiūrėkite, ar vizija gali tapti realybe.

Parinkite spalvas. Priklausomai nuo Jūsų virtuvės interjero stiliaus, Jūs galite pasirinkti švarias, ryškias spalvas arba panaudoti neutralias, žemiškas spalvas. Ar panaudosite ryškių spalvų virtuvinių spintelių dureles, blizgančio ar matinio metalo furnitūrą, spalvingas apdailos medžiagas; ar sienas dažytumėte, bet kuria įsivaizduojama ar neįsivaizduojama spalva, Jūsų virtuvė turėtų atspindėti Jus ir tai, ką Jūs mėgstate savo gyvenime. Aišku, jei norėsite po projekto įgyvendinimo, kartais užeiti į savo projektuotą virtuvę. Jeigu mylite jūrą, atskleiskite tai mėlynos spalvos atspalvių spintelių durelėmis ar sieninėmis plytelėmis, ar kitomis dekoro medžiagomis. Jei mėgstate vaikštinėti miške, atspindėkite tai savo virtuvės interjere.

Parinkite faktūras (medžiagų paviršius). Medžiagų paviršiams interjero projektavime dažnai skiriamas nepakankamas dėmesys. Faktūros – tai panašios kategorijos interjero dekoro išraiškos formos ar įrankiai kaip ir medžiagų spalvos. Kad lengviau būtų tai suprasti, pabandykite, bet kurias pasirenkamas medžiagas, baldus šviestuvus įsivaizduoti, nekreipdami dėmesio į daiktų, medžiagų spalvas (išjungti savo spalvų suvokimo receptorių ar kanalą), atkreipdami dėmesį tik į paviršius, jų švelnumą, šiurkštumą, blizgesį, matiškumą (palyginus su garsu, sakykim, išjungti tembro reguliatorių: garsas be tembro). Daugeliui žmonių, pirmą kartą tai įsivaizdavus, atsiveria kaip ir kitas išmatavimas – paviršiaus šiurkštumo dimensija.

Dar kiek arčiau interjero projektavimo esmės ir principų. Mes turime trimatę erdvę: aukščio, pločio ir ilgio dimensijas. Įsivaizduokite erdvę, daiktus erdvėje, kaip vielinius, tuščiavidurius daiktų, detalių karkasus, kuriuos vėliau apvelkame rūbais, – plokštumomis. Su plokštumomis į erdvę įžengia plokštumų medžiaginės savybės. Viena iš šių savybių yra medžiagų spalvos. Pavadinkime tai Spalviniu išmatavimu, 4 dimensija ar 4D. Kaip ir prieš spalvas, kalbant laiko terminais, ar po spalvomis, kalbant erdvės terminais, yra pasislėpusios faktūros, medžiagų paviršiai; jų švelnumo, šiurkštumo, matiškumo, blizgesio savybės. Pavadinkime tai faktūriniu išmatavimu ar 5D. Erdvė ir materija turi ir daugiau išmatavimų: medžiagų egzistencija laike – Laiko D; kaip formos viena su kita derinasi savo santykiniais dydžiais – Mastelio D ir kitos. Taip kad sakyti, kad mes gyvename 3D pasaulyje paprasčiausiai yra gana ribotas tvirtinimas ar nesugebėjimas matyti.

Atraskite stilių. Tai dar vienas išmatavimas interjero projektavime ar erdvėje. Stilius – tai kalba, kuria interjero autorius išreiškia savo mintis. Bet kuris interjeras ar architektūra ar tik apdaila, tai žmogaus kalbėjimas, monologas ar dialogas erdvėje.

Jūs galite pritaikyti ar interpretuoti Jums patinkantį stilių savo virtuvės interjere (minimalizmas, retro ir pan.).

Galite maišyti ir derinti keletą stilių, sukurdami, taip vadinamą eklektinį stilių. Įdomus dalykas, kad stiliai ar medžiagos, skirtingo laikmečio baldai, šviestuvai, kartais nesiderina tarpusavyje, bet sujungus, originaliai papildo vienas kitą ar sukuria netikėtus derinius. Panaudokite grubios apdailos medinius paviršius kontrastiškame derinyje su blizgančiais lakuotais paviršiais, ryškių spalvų spinteles, blyškiomis spalvomis dažytų sienų fone. Eklektiškas stilius suteiks virtuvės interjerui savitumo ir nepakartojamumo įspūdį.

Kūrybiškas erdvės organizavimas. Kad ir vizuali estetika yra svarbus dalykas mūsų originalios virtuvės dizaino atveju, bet neužmirškite ir funkcionalumo. Funkcionalus baldų išdėstymas, kūrybiškas požiūris į sandėliavimo organizavimą savo virtuvėje – tai tarsi nematomas karkasas, kuris egzistuoja ar susiformuoja prieš 3D formų atsiradimą erdvėje. Kiekviena ši forma turėtų logiškai ar funkcionaliai pateisinti savo egzistavimą būtent šioje erdvės vietoje. Mažinant formų mastelį turėtume apmąstyti, kaip talpiai ir patogiai panaudoti spinteles, stalčius, įvairius konteinerius ir dėžutes. Originali virtuvė turi ne tik atrodyti puikiai, bet ir tinkamai atlikti savo funkcijas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis