Ką vertėtų žinoti apie šildymą malkomis

Nors namų šildymas malkomis gali padėti sutaupyti nemažai pinigų, yra keletas kitų veiksnių, kuriuos turėtumėte žinoti ir pasirūpinti. Net ir efektyviausi šiuolaikiniai šildymo malkomis prietaisai teršia aplinką labiau nei modernios dujų ar naftos šildymo sistemos – deginama mediena skleidžia dūmus, kurie gali sukelti problemų jūsų šeimos ar netgi kaimynų sveikatai.

Tačiau kai kurios kūrenimo mediena technologijos medieną degina švariau ir efektyviau palyginus su senomis krosnimis. Dabartinės taupios krosnys efektyviau skleidžia šilumą, bet reikia atminti, kad jos ir kainuoja šiek tiek brangiau. Kita vertus, tokioms krosnims sunaudojama mažiau malkų, vadinasi, jos išskiria ir mažiau dūmų. Taip pat reikia atminti, kad nuo malkų kokybės taip pat priklauso ir išskiriamų dūmų kiekis.

Jei planuojate namus šildyti malkomis, reikėtų atkreipti dėmesį į galimybę gauti kokybiškų malkų, įvertinti pastangas bei išlaidas šias malkas išlaikyti sausas, atsižvelgti į galimybę įrengti krosnį namuose bei išlaidas jos įrengimui, laiko faktorių, kuomet turėsite kūrenti krosnį ir ją prižiūrėti, taip pat kamino valymo išlaidas bei pelenų likučių sankaupų panaudojimą.

Galimos šildymo malkomis technologijos

Jei planuojate namus šildyti malkomis, geriausias patarimas būtų pasirinkti tinkamą jūsų namams krosnį – labai svarbu pamatuoti, ar krosnies dydis yra geriausias variantas. Krosnys yra vertinamos pagal tai, kiek jos pagamina šilumos per tam tikrą laiką (paprastai per valandą). Jei tinkamai pasirinksite krosnies dydį pagal namo plotą, tuomet efektyviai patenkinsite namų šildymo poreikius. Kokio dydžio krosnies gali reikėti jūsų namams, gali padėti nustatyti šildymo sistemų rangovai. Niekada nesirinkite krosnies patys, nes jei išsirinksite per didelę krosnį, ji veiks neefektyviai ir skleis daug dūmų.

Šildymo malkomis sistemą savo namams galite rinktis iš trijų variantų:

1. Malkomis kurenami hidrauliniai šildytuvai – ši sistema šildo vandenį, kurie gali šildyti vandenį ir naudojimui buityje.

2. Krosnys – jos labiausiai tinka šildyti nedideles patalpas.

3. Židiniai – ne visada efektyviausias pasirinkimas, nes reikia didelės priežiūros, o židinio kūrenimo laikas yra ribotas.

Šildymas malkomis ir sveikata

Šildymas malkomas gali sukelti sveikatos problemų – medienios dūmai ir chemikalai, kurie yra jose, yra labai nuodingi. Medienos dūmuose yra milžiniškas kiekis smulkių dalelių, kurios patenka giliai į plaučius bei kvėpavimo takus. Vaikai, pagyvenę žmonės ir žmonės, turintys širdies bei kraujagyslių problemų, yra jautresni medžio dūmams, tad tokio šildymo reiktų atsisakyti atsižvelgiant į namų gyventojų sveikatą.

Kaip efektyviau šildyti namus malkomis?

Norint gauti maksimalią naudą kūrenimo malkomis, svarbu pasirinkti sausas malkas, nes tik tokios malkos pradės lengvai degti ir skleis mažai dūmų. Drėgnos malkos skleidžia labai daug dūmų, o kūrenimui reikia daugiau priežiūros.

Kaip paruošti malkas kūrenimui?

Sukapokite jas tokio ilgio ir pločio, kad būtų patogu jas įdėti į krosnį – pasirinkite maždaug 40 centimetrų ilgį bei iki maždaug 10 centimetrų skersmens malkas. Malkas laikykite vienoje eilutėje, sudėtas ne ant žemės, šviesioje ir vėdinamoje vietoje, kad jos nesudrėgtų. Kartas nuo karto malkas apžiūrėkite ir apvalykite.

Užsakymo nr.: PT_63518944

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis