Kodėl yra praktiški L formos ir tiesinės virtuvės išplanavimai ?

Darbo vietoje pirmenybę paprastai teikiame funkcionalumui, viskas turi būti po ranka ir lengvai pasiekiama, tačiau kai kalba apsisuka apie buitį, mes norime patogumo, jaukumo ir komforto. Žinoma, tai svarbu, tačiau, kai kalba pasisuka apie virtuvę, grožis ir stilius nustumiamas į antra vietą. Virtuvėje turi karaliauti patogumas, todėl jos išplanavimas turi būti kruopščiai, iki menkiausios smulkmenos, apgalvotas. Virtuvė turi būti suplanuota taip, kad visa jos erdvė būtų ekonomiškai išnaudota.

Virtuvė dalinama į tris pagrindines zonas, kurias būtų galima skirstyti į darbinę, saugojimo bei šlapiąją, kurios cente yra plautuvė. Savaime suprantama, kad darbinė zona – bet kurios virtuvės širdis, apie kurią sukasi veiksmas: čia gaminame maistą, išdėstomos virtuvės baldų spintelės su didesniais stalviršiais. Tinkamai šias zonas išdėsčius turime trikampio formą, kuri neturėtų būti didesnė nei 7 kvadratiniai metrai, priešingu atveju jums bus sunku dirbti, nes teks nuolatos bėgioti nuo viryklės iki šaldytuvo ir prie plautuvės. Atminkite, kad šie buitiniai prietaisai negali būti šalia vienas kito, nes karštis, šaltis ir vanduo tarpusavyje nesuderinami dalykai. Kita vertus, jei trikampis bus mažesnis nei 4 kvadratiniai metrai, virtuvėje bus labai ankšta ir nepatogu dirbti.

Realiai šiuo metu egzistuoja šeši virtuvės išplanavimo tipai: vienos sienos virtuvė, dviejų sienų virtuvė, L, U ir G formos išplanavimai bei šių išplanavimų kombinacija su sala arba pusiasaliu. Kadangi tradicinis lietuvio būstas negali didžiuotis didele virtuvės erdve pakalbėkime apie labiausiai paplitusius ir naudojamos virtuvės išplanavimo tipus, t.y. – tiesinė arba vienos sienos virtuvė bei L formos virtuvė.

Vienos sienos virtuvė itin ankštai erdvei

Tokia virtuvė skirta vienam žmogui, visi virtuvės baldai bei buitinė technika yra glaudžiami prie vienos sienos. Tiesa, nors toks virtuvės išplanavimas atrodo labai paprastai – praustuvė, virtuvinė spintelė skirta maisto gaminimui, viryklė, spintelė maisto laikymui ir galiausiai šaldytuvas, tačiau taip nėra. Taigi, kur glūdi vienos sienos virtuvės funkcionalumo paslaptis?

Fotolia nuotr.

Svarbiausia, kad jūsų stalviršis, ant kurio gaminate maistą, būtų tinkamo dydžio, kuris priklauso nuo patalpų erdvės. Tarkim, jei stalviršis per ilgas tai neišvengsite pasivaikštinėjimų nuo vieno jo galo prie kito, priešingu atveju – neturėsite pakankamai vietos maisto ruošai. Tiesa, štai dar viena gudrybė, kuri jūsų tiesinei virtuvei suteiks funkcionalumo – plautuvę įmontuokite per vidurį. Taip jums nereikės lankstyti iš vieno virtuvės galo į kitą.

L – formos virtuvė ne tik mažoms erdvėms

Toks kampinis virtuvės variantas, kai virtuvės baldai statomi išilgai gretimų sienų, sudarydami trikampį, ko gero, yra labiausiai nusisekęs ir labai paplitęs. Jis plačiai naudojamas ne tik didelėse erdvėse, bet puikiai tinka ir šiek tiek mažesnėse, tuo atveju, jei jos nėra siauros.

Fotolia nuotr.

Kaip pataria Ellin baldų specialistai, funkcionaliausiai virtuvės baldai išdėstomi tada, kai šaldytuvas būna integruotas ilgesniame L-formos dalies gale, plautuvė toje pačioje tiesėje, kur stovi šaldytuvas, o juos skirtų virtuvės baldai, ant kurių galėtumėte gaminti maistą ar pasidėti pirkinius, atneštus iš parduotuvės. O štai viryklę galite suprojektuoti likusioje L- formos dalyje, taip išdėstyti virtuvės baldai sudaro praktiškai idealų trikampį ir darbas tokioje virtuvėje tampa tikru malonumu. 

Atminkite, kad plautuvė taip pat turėtų būti per vidurį, kad nuo jos iki šaldytuvo ir viryklės nereikėtų keliauti per visą virtuvės patalpą. Beje, jei jūsų virtuvės erdvė pakankamai didelė, tai jos viduryje puikiai derės ir valgomasis stalas, tiesa, kad judėjimas virtuvėje neapkarstų, praėjimui, turėtumėte palikti mažiausiai 1,2 metro.

Shutterstock nuotr.

Visuomet reikia stengtis išnaudoti visą virtuvės zonos plotą.

Informacija iš: www.ellin.eu

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis