Ką vertėtų žinoti prieš įrengiant židinį bute?

Jei manote, kad bute įsirengti židinio neįmanoma arba jo įrengimas yra brangus, jūsų nuomonę pakeisime ir galbūt jau šį sezoną džiaugsitės jaukia židinio liepsna ir šiluma. Pateikiame jums dažniausiai kylančius klausimus ir atsakymus į juos apie židinių įrengimą butuose. Už atsakymus dėkojame UAB „Degis“ specialistui Artūrui.

Norint įrengti židinį bute, kokį turėtume pasirinkti?

Pirmiausiai pasirinkti, ar norėsite įrengti bio židinį, kūrenamą dujomis, ar kieto kuro židinį, kūrenamą malkomis. Bio židiniai yra populiariausi, nes juos įrengti yra lengviausia ir pigiausia, be to, juos galima įrengti mažos kvadratūros butuose. Jei rinksitės kietu kuru kūrenamus židinius, vertėtų atkreipti dėmesį į buto išplanavimą ir plotą – jie gali tiesiog pernelyg įšildyti namus, tad būtų jaučiamas diskomfortas. Tokie židiniai dažniausiai įrengiami kotedžuose.

Kiek kainuoja židinio įrengimas bute?

Pats bio židinys nėra labai brangus palyginus su židiniu kūrenamu kietuoju kuru. Didžiausia bio židinio kaina yra maždaug 2300 litų be įmontavimo kainos. Kietuoju kuru kūrenamų židinių kainos labai įvairios – jos priklauso nuo kapsulės dydžio – gali kainuoti nuo 5000 litų iki 14 000 litų su įrengimu. Taip pat reikia apgalvoti ir apie židinio įrengimo paruošimą – paruošti sieną, galbūt išmušti skylę ir panašiai. Žinoma, norint įrengti bet kokį židinį namuose reikia kreiptis į specialistus, kad jie paruoštų eskizus ir visą projektą.

Ar yra koks nors laiko limitas, kiek galima kūrenti židinį bute?

Bio židiniai paprastai yra kaip buto dekoracija, jie didelės namų šilumos nesudarys, tad juos laikyti uždegus galima tikrai ilgai dėl jaukumo. O kieto kuro židiniai yra labiau efektyvūs šilumos taupymo atžvilgiu – pakūrenus 3 valandas, šiluma namuose gali išsilaikyti iki 12 valandų.

Ar norint įrengti židinį bute reikia leidimo?

Leidimo dažniausiai reikia. Reiktų kreiptis į savo bendrijos pirmininką dėl įrengimo. Galima pastebėti, kad žmonės, kurie gyvena daugiabučio paskutiniame aukšte, tokius leidimus gauna žymiai greičiau ir lengviau, nes šiuose aukštuose židinius įrengti lengviausia.

Kiek priežiūros reikia židiniams butuose?

Bio židinio priežiūra nėra didelė – nors ir yra atviras, jis nedūmina ir neteršia aplinkos. Tiesiog reikia papildyti dujas kartas nuo karto. Kieto kuro židinių priežiūros yra kiek daugiau, nes čia jau atsiranda pelenai, kuriuos išmetant reikia užpilti vandeniu, kad netyčia nesukeltų liepsnos.

Ar židinys bute gali pakeisti visą šildymo sistemą?

Bio židinys yra kaip dekoracija, o kieto kuro židinys gali būti ir kaip pagrindinis šildymo šaltinis ir kaip papildomas šilumos šaltinis. Žmonės šiuos židinius dažniausiai pasirenka įsirengti būtent rudenį arba pavasarį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis