Kokie laiptai gali būti vadinami saugiais?

Kone kiekvieną dieną statome savo pėdas ant pakopų ir leidžiamės žemyn bei kylame aukštyn. Laiptai yra toks natūralus dalykas, kad nepagalvojame, jog vienu atžvilgiu jiems reikia ypatingo dėmesio – lipant laiptais įvyksta nemažai traumų, kartais net lemiamų. Kaip pasirinkti saugesnius laiptus bei ką daryti, jei jūsų laiptų paviršius jums atrodo per slidus, pasakoja ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Laiptų tipas. Jei laiptai yra įrengti profesionaliai, laiptų tipas saugumui reikšmės neturi. „Laiptų tipą pasirenka architektai pagal projektuojamą namą. Kadangi gyvename vidutinių platumų zonoje, kur žiemą reikalingas šildymas, individualūs namai statomi pakankamai mažos kvadratūros, todėl ir laiptai naujuose namuose projektuojami kompaktiški, besisukantys apie savo ašį“, – pasakoja „Laiptukas.lt“ atstovas Agnius Vobolis.

Renkant informaciją apie laiptus, galima perskaityti, kad kai kurie laiptų tipai, pavyzdžiui, metalinio karkaso laiptai, yra linkę vibruoti. „Jeigu konstrukcija yra per maža, nesvarbu ar ji yra iš medžio, metalo ar betono – ji lipant vibruos. Betoninių laiptų vibracija niekas nesiskundžia, nes jie paprastai būna labai masyvūs – padarykite tokius pat masės metalinius ir jokių vibracijų nebus. Vienaip ar kitaip saugumui tai įtakos neturi“, – teigia pašnekovas.

Pakopos. Įmonės „Laiptų karalystė“ atstovė Jolita Paspirgėlytė teigia, kad laiptų saugumas nepriklauso nuo pačių laiptų pločio. „Laiptų rekomenduojamas plotis yra 100-110 cm, tačiau saugumas priklauso nuo pakopos aukščio ir pločio. Rekomenduojamas pakopos aukštis-15-18 cm, plotis – 25-33 cm. Nesilaikant šių parametrų, laiptai bus ne tik nepatogūs, bet ir nesaugūs“, – teigia ji. Taip pat pažymėtina, jog laiptų pakopos turi būti vienodo aukščio.

Statumas. Tikslų jūsų tinkamų laiptų statumą jums nurodys projektuotojas, tik atminkite, kad laiptai, skirti dažnam vaikščiojimui, patekimui iš vieno gyvenamojo aukšto į kitą, neturėtų būti statesni nei 45 laipsniai. Laiptai viršijantys šį kampą turėtų būti skirti patekti į negyvenamas ar retai naudojamas patalpas, tokias kaip palėpė. Žinoma, visuomet saugiausia, kai nuolydis nedidelis, tačiau taip pat visuomet reikia daryti kompromisus su viso namo erdve.

Turėklai. Pašnekovai sutinka, kad įsirengiant laiptus, turėklai yra būtini. „Laiptai be turėklų yra uždelsta bomba. Jokiais būdais negalima jų eksploatuoti – lipant žemyn, paslydus galimas nevaldomas kritimas, kuris dažnai baigiasi sunkiomis traumomis“, – pasakoja A. Vobolis.

Turėklams taip pat taikomi tam tikri reikalavimai. „Patogiausias turėklų aukštis yra 0,9-1,0 m viduje ir 1,0-1,2 m lauke. Turėklas turi atlaikyti žmogaus svorį, negali vibruoti, klibėti. Turėklo tvirtumas didele dalimi priklauso nuo pagrindo, į kurį jis bus tvirtinamas. Tarpai tarp vertikalių elementų turi būti ne daugiau 12 cm, kad netilptų vaiko galva. Turėklą įrengti būtina bet kokiu atveju, nes net esant, atrodytų, nedideliam aukščiui, pavyzdžiui, 1 metrui, lipti laiptais be turėklo yra labai pavojinga, nes nukritus galima susižeisti. Ypač saugius turėklus reikia pasirinkti, kai namuose esama mažų vaikų. Jeigu rūpinatės dėl estetikos – šiandien yra daug variantų kaip išspręsti ir suderinti estetinį vaizdą bei saugumą“, – pasakoja J. Paspirgėlytė.

Turintiems mažų vaikų taip pat nerekomenduotini horizontaliai suskirstyti turėklai, kadangi smalsiam vaikui jie gali atlikti kopėtėlių funkciją – jis ant jų užlips, o tuomet tikrai labai lengva persisverti ir rimtai susižeisti.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip atsikratyti nereikalingų daiktų?
Patarimai, padėsiantys palaikyti tvarką namuose
Klausia skaitytojas: kaip perkelti vonią ir virtuvę į kitą vietą?

Laiptų slidumas. Taip pat labai svarbu, kad laiptai nebūtų slidūs. Tai lemia jų danga. Dauguma individualiuose namuose esančių laiptų pakopų yra medinės, bet būna įvairių variantų, tarkime, natūralus akmuo ar keraminės plytelės. Šie tipai geriau tinka lauke, o viduje geriau dėtis neslidų paviršių.

Medinių laiptų slidumas yra labai aktualus dalykas. A. Vobolis pataria visų pirma pasirinkti patikimus meistrus. „Slidūs laiptai yra tiesiog meistro darbo brokas. Kai kurie meistrai ir duris, ir laiptus šlifuoja labai mažo grūdėtumo šlifavimo juostomis. Durims tai tinka – medis būna lygus ir švelnus, tačiau gaminant laiptus pamirštama, kad taip jie tampa slidesni“, – pasakoja jis.

Vis dėlto, jeigu esami laiptai yra per slidūs, esama tam tikrų išeičių. „Medinius laiptus peršlifavus ir perlakavus jie mažiau slidūs netaps, kadangi lakas visada yra slidus. Norint, kad laiptai būtų mažiau slidūs galima juos alyvuoti. Tai padės, tačiau alyvavimą kartoti reikės gana dažnai – maždaug kartą per metus. Kita išeitis yra priklijuojamos juostelės. Dažnai jos yra kaip lipnios juostos ritinėlis, todėl lengvai priklijuojamos prie pakopų reikiamoje vietoje. Jų kiekis klijuojamas pagal poreikį, beje, juostelės estetinio vaizdo tikrai neprideda. Kainos priklauso nuo gamintojo ir juostelės dydžio“, – pasakoja J. Paspirgėlytė.

Kiliminė danga, PVC danga. A. Vobolio teigimu, kiliminė danga laiptų saugumui įtakos beveik neturi. Tiesa, ji galėtų sumažinti dangos slidumą, tačiau yra ir nepraktiška, ir nepopuliari. „Kiliminės dangos ar PVC dangos Lietuvoje yra visiškai nepopuliarios. Pirma, jos daromos tik uždariems laiptams, o besisukantys laiptai dažniau būna atviri. Didžiausia problema, kad jos gana greitai dėvisi, o jų atnaujinimas ar pakeitimas yra labai sudėtingas, antra, su kilimine danga laiptai praranda savo vaizdą“, – teigia pašnekovas.

Apšvietimas. Laiptų saugumą tamsiu paros metu padidins apšvietimas – taip galima matyti kur statai kojas. Šiais laikais laiptų apšvietimo variantų yra gana daug – nuo įprasto šviestuvo lubose iki įmontuojamo LED apšvietimo sienoje, apšvietimo iš pakopų apačios, sijoje, arba turėklo porankyje. Galima rinktis ir taškinį grindinį apšvietimą, tiesa, jis erdvės pilnai neapšvies, bus apšviestos tik pakopos. Taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį tiems, kas įsirengia ryškų sieninį apšvietimą – jis neturėtų šviesti jums į akis, kai lipate arba nulipate laiptais.

Lauko laiptai. Lauko laiptams slidžiausias variantas – lakuota mediena. „Geriausia lauko laiptams – cinkuotų pakopų laiptai, pakopos kaip grotelės – jos yra neslystančios, ant jų nesilaiko lietus, sniegas. Kitas variantas – juodas metalas, cinkuotas, jį galima nudažyti pasirinkta matine spalva, kuri yra neslidi. Tiesa, nereikėtų jo dažyti milteliniu būdu. Betoninius laiptus galima išklijuoti neslidžiomis plytelėmis su grioveliais“, – pataria J. Paspirgėlytė.

===
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos "L'Occitane" dovanų čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis