Kokia prevencija prieš graužikus veiksmingiausia?

Pasnigus kenkėjų kontrolės ekspertai sulaukia vis daugiau iškvietimų naikinti graužikus – žiurkės randamos net klozetuose.

Imtis priemonių reikėtų, net jei graužikas pastebimas šmirinėjantis lauke

UAB „Dezinfa” biologas Liutauras Grigaliūnas pasakoja, kad graužikai intensyviai ieško maisto, besirinkdami įvairiausius patekimo į būstus kelius.

„Praeitą savaitę gavome nusiskundimą dėl žiurkės, įstrigusios klozete. Iš tiesų ne itin malonus vaizdas, tačiau stebėtis nereikėtų, kadangi žiurkė puikiai geba plaukti ir nesunkiai išbūti po vandeniu iki 3 minučių. Kanalizacijos sistemos – vienas iš pagrindinių keliavimo būdų”, – žiniomis dalinasi biologas.

Kenkėjų kontrolės ekpsertas perspėja, kad priemonių imtis reikėtų net ir tuo atveju, jei graužikas pastebimas lauke, o ne gyvenamosios patalpose.

„Šie aštriadančiai graužikai perneša žmonių ir naminių gyvūnų sveikatai pavojinas ligas: salmoneliozę, leptospirozę, tuliaremiją, jersiniozę ir kt. Taip pat žiurkės nešioja blusas, erkes, kurios taip pat gali pernešti infekcinių ligų sukėlėjus. Išbadėjusios žiurkės gali suėsti net naminių paukščių, triušių jauniklius”, – perspėja L. Grigaliūnas.

Žiurkės – organizuoti graužikai

Krebžedesiai sienose, lubose, stiprus į amoniaką panašus kvapas, skylės prie grindjuosčių, urveliai pastatų išorėje, lizdai iš laikraščių ar audinių skiaučių, pavyzdžiui, už šaldytuvo ar spintelių, 10-14 mm ilgio kūgio formos tamsios išmatos – vieni iš pagrindinių požymių, signalizuojančių, jog būste yra nekviestų svečių.

Kenkėjų kontrolės ekspertas pasakoja, kad išnaikinti žiurkes pakankamai sudėtinga. Žiurkės gali būti labai nuovokios – pastebėjusios žuvusias drauges, jos gali nuodų ir negraužti.

„Siekiant išnaikinti graužikus labai svarbu įvertinti situaciją ir gebėti parinkti tinkamą naikinimo priemonę, kad ji būtų ir veiksminga, ir saugi. Pavyzdžiui, jei namuose yra vaikų ar augintinių, rekomenduojama nepilti masalo atvirose vietose – žiurkės ir pelės linkusios išnešioti jauką po teritoriją. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į naudojamų priemonių kiekį – jų turėtų būti nei per mažai, nei per daug. Graužikus galima naikinti nuodais, gyvagaudžiais, Radar ar kt. spąstais, lipniomis lentelėmis”, – pataria ekspertas.

Ekspertai rekomenduoja po naikinimo nepamiršti ir profesionalios dezinfekcijos, siekiant išvengti graužikų platinamų ligų.

Prevencija prieš žiurkių ir pelių invaziją

Žiemos pradžia pakankamai šilta, tikėtina, kad šį sezoną graužikų antplūdis bus gausesnis nei įprastai. Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ rekomenduoja imtis prevencinių priemonių, užkirsti kelią graužikų invazijai. Pasak jų, labai svarbu pasirūpinti maisto produktais ir vandeniu – jie turi būti laikomi graužikams nepasiekiamose vietose. Pavyzdžiui, žiurkės itin mėgsta šviežią mėsa, žuvį, grūdus, pelės – daržoves, vaisius, sausainius.

Buitinės atliekos taip pat turi būti uždengiamos sandariai, reguliariai šalinamos. Labai svarbu pasirūpinti patalpų sandarumu. Sandarinti plyšius galima betonu, metalinėmis detalėmis ar kitomis panašiomis priemonėmis, kurių graužikai negalėtų įveikti.

Ekspertai rekomenduoja gerai apžiūrėti ir praustuvus, tualetus, ventiliavimo, šildymo bei elektros instaliacijos sistemas. Pastatų išorėje galima išdėlioti specialias vyliaus dėžutes, kuriose paliekamas apnuodytas jaukas, arba gyvagaudžius spąstus. Pelės, žiurkės, radę maisto lauke, jo ieškoti nebesiverš į patalpas, kas užkerta kelią užsikrėsti graužikų platinamomis ligomis.

***
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos "L'Occitane" dovanų čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis