Sodybos statybos: visuomet laimi brangesnis variantas

Žiema – pats tinkamiausias metas pradėti ruoštis pokyčiams. Juk būtent dabar galite suprojektuoti savo svajonių sodybą, o vėliau šį planą ir realizuoti. ManoNamai.lt skaitytojai dalinasi, kaip senas namelis tapo jaukia 75 kv.m sodyba.

Esminiams darbams šios sodybos šeimininkams prireikė 6 mėnesių. Tiesa, į šį laikotarpį neįėjo vidinės apdailos bei išoriniai apdailos dalių darbai.

Asmeninio archyvo nuotr.

Svarbiausi etapai: seno namuko griovimas ir naujo projektavimas bei statyba. Antrasis: karkaso statyba, kamino mūrijimas, stogo dengimas, sienų ir stogo apšildymas, išorinė apdaila, vidinė apdaila. Kiekvienam darbui teko paskirti nuo kelių dienų iki poros savaičių.

Asmeninio archyvo nuotr.

Darbams realizuoti savo jėgas sutelkė ne tik patys sodybos šeimininkai, bet ir jų giminaičiai, turintys patirties šioje srityje.

Šiame 75 kv.m name yra 6 mx11 m su terasa, sienomis dengtas plotas 6 mx8 m. Terasa užima 18 kv.m pirmame aukste, tiek pat ir balkonas antrame aukšte.

Asmeninio archyvo nuotr.

Skaitytojas teigia, jog tam, kad pasiryžtum sodybos statybos darbams, reikia gerai žinoti, ko nori: „Prieš statant apsvarstyčiau, ar man iš tikrųjų to reikia. Tačiau viską nusveria argumentas, kad už tą pačią sumą, ne vienerius metus turėsite poilsio zoną.“

Jo nuomone, tokie pat apmąstymai turėtų kilti ir sprendžiant ar geriau statyti sodybą, ar pigiau būtų ją rekonstruoti. Visgi, skaitytojas dalinasi savo patirtimi: labiau verta griauti seną ir imtis statyti naują sodybą. Tai bus ir greitesnis, ir efektyvesnis variantas, nes nebus prisirišimo prie esamos konstrukcijos, kuri varžytų naujus sprendimus.

Asmeninio archyvo nuotr.

Ir visgi kiek tai gali atsieiti? Iš tiesų tai labai apgaulingas dalykas, nes dažniausiai galutinė suma nuo pradinės sumos skiriasi 30-40 proc., išskyrus tuos atvejus, kai samdomas rangovas, kuris paruoštų labai tikslią sąmatos detalizaciją.

Kodėl išlaidos padidėja? Tai įvyksta, kai besirenkant medžiagą, nusveria kokybės faktorius, kuris daugiau ir atsieina.

Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo atveju, apie 97 procentus namuko įrengimo (nepamirštant elektros instalikacijos, krosnelės šildymui, kamino įrengimo, santechninių mazgų, dušų, tualeto įrengimo) ir neskaičiuojant baldų, tai atsiėjo 75 tūkst. Lt.

Gal ir Jūs savo rankomis statėte sodybą ar norėtumėte pasidalinti idėjomis? Rašykite: manonamai@delfi.lt

Visą sodybos rekonstrukcijos procesą galite išvysti galerijoje:

***

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos "L'Occitane" dovanų čekį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis