Pagrindiniai maišytuvų skirtumai: su kokiais sunkumais susidurtumėte, jei vonios maišytuvą naudotumėte virtuvėje

„Vieni montuojami vonioje, kiti virtuvėje“, – sakysite jūs, ir būsite visiškai teisūs. Vis dėlto techniškai nėra sunku sumontuoti virtuvinį maišytuvą vonioje ir atvirkščiai. Tai, žinoma, nėra daug lemianti klaida, tačiau jeigu praustuvo maišytuvas būtų dedamas į plautuvę, susidurtumėte su kai kuriais nepatogumais. Kad netektų apsirikti, ManoNamai.lt kalbinti ekspertai nurodo pagrindinius skirtumus tarp virtuvės ir vonios maišytuvų.

Plautuvės ir praustuvo maišytuvai

Esminiai skirtumai tarp jų yra du – dizainas ir techniniai parametrai. „Virtuviniai maišytuvai būna aukštesni, o praustuvuose paprastai montuojami mažesni maišytuvai. Skiriasi ir jų padengimas – praustuve maišytuvas dažniausiai būna tik chromuotas, o virtuvėse jie dažniausiai būna spalvoti, parenkami pagal plautuvės spalvą. Virtuvėse įrengiamos įvairių spalvų plautuvės, todėl ir maišytuvų įvairovė didesnė, o praustuvai, kaip žinome, dažniausiai būna balti. Virtuvėje naudojami įvairių atspalvių – aukso, žalvario spalvos, sendinto plieno, retro stiliaus arba tiesiog šlifuoto plieno matiniai, taip pat aplieti spalvotu plastiku – juodos, smėlynės, rudos, pilkos ir kitų spalvų maišytuvai“, – pasakoja maišytuvais prekiaujančios įmonės „Vandeniai“ atstovas Tadas Ustinavičius.

Skirtingo paviršių padengimo priežastis – praktiškumas. „Vonioje naudojamiems maišytuvams nekeliami tokie priežiūros reikalavimai kaip virtuviniams. Virtuvėje gaminant maistą, rankos dažnai būna teplios – riebaluotos, miltuotos ir panašiai. Todėl virtuvėse reikia praktiškesnių maišytuvų. Ranka prilietus chromuotą maišytuvą, ant jo lieka pirštų žymės, tačiau jeigu jis yra dažytas ar matinis, ant jo pirštų žymių matysis kur kas mažiau“, – teigia pašnekovas.

Jo teigimu, Lietuvoje į praustuvus daugiausia montuojami maži, apie 15 centimetrų aukščio maišytuvai. Kitokio tvirtinimo maišytuvai, tarkime, tvirtinami prie sienos, yra labiau paplitę užsienyje. Lietuvoje dominuoja standartiniai, praustuvo viršuje montuojami maišytuvai.

Kai kurie plautuviniai maišytuvai, lyginant su praustuvu, turi ir papildomų funkcijų. „Yra maišytuvų su ištraukiamu čiaupo galu, dušeliu. Specialaus mygtuko paspaudimu galima įprastą srovę priversti bėgti plačiau – tai tarsi dušo srovės imitacija. Tam tikrose situacijose jis gali būti itin naudingas. Tarkime, turite didelį arbūzą, kuris netelpa į dubenį – jį su ištraukiamu dušu galima nuplauti kitoje talpoje. Reikia pripilti kibirą? Vėlgi, kad kibiro nereikėtų kilnoti, ištraukiama žarnelė įdedama į jį. Kitas atvejis, sakykime, plaunant orkaitės skardas – jos yra per didelės, kad patogiai tilptų į plautuvę. Čia taip pat pravers ištraukiamas maišytuvas. Kitaip tariant, virtuvės maišytuvai gali būti pritaikyti ir platesnei paskirčiai. O naudojantis voniniu-praustuvo maišytuvu paprastai tiek daug funkcijų nereikia – vonioje aktualu veido plovimas, dantų valymasis ir panašiai“, – pasakoja T. Ustinavičius.

Pašnekovo teigimu, ištraukiami maišytuvai yra įrengti apie 30% visų virtuvių. Kadangi tokie maišytuvai yra brangesni, pasirenkant daug lemia ir kaina – žmonės tiesiog renkasi pigesnį standartinį variantą.

Jeigu dėl kokių nors priežasčių, tyčia ar netyčia, naudotumėte vonios maišytuvą virtuvėje, susidurtumėte su sunkumais plaunant indus, pastebi T. Ustinavičius. „Atkreipkite dėmesį – srovė, bėganti iš maišytuvo, teka šalia praustuvo krašto, kadangi jis yra mažas, o jo čiaupas – neilgas. Virtuviniuose maišytuvuose srovė yra nukreipta į dubens vidurį, todėl plaunant lėkštę, jos nereikia laikyti prie krašto, norint patogiai išplauti indus. Praustuve viskas kiek kitaip – plaudamiesi rankas mes suvilgome jas vandeniu, ir kol muilinamės, rankas patraukiame nuo srovės. Tokiu atveju centre tekanti srovė nėra patogi. Virtuviniai maišytuvai būtent todėl ir yra aukštesni bei ilgesni. Net jei maišytuvas nėra labai aukštas, jis vis tiek bus ilgesnis, kad srovė būtų kuo arčiau dubens centro“, – pasakoja pašnekovas.

Virtuvės ir vonios maišytuvai

Vonios maišytuvai nuo virtuvinių pirmiausia skiriasi savo dizainu ir skirtingomis, tik voniai reikalingomis funkcijomis, teigia UAB „Vilpra“ atstovė Gailutė Paškevičienė. „Vonios maišytuvai dažniausiai montuojami iš sienos, o kai kurie modeliai gali būti montuojami ir iš vonios krašto. Vonios maišytuvai gali būti ilgu arba trumpu snapu, taip pat viensvirčiai, maišantys karštą ir šaltą vandenį, arba termostatiniai, kuriuose rankenėlės pagalba sureguliuojama tam tikra pageidaujama temperatūra. Kai kurie gamintojai savo asortimente turi taip vadinamųjų išmaniųjų maišytuvų, kuriuos galima programuoti – toks maišytuvas vandenį leis pagal jūsų nustatytą laiką. Ši funkcija aktuali turintiems vaikų, be to, taip yra taupomas vanduo ir išvengiama vandens persipylimų“, –pasakoja pašnekovė.

Nors vandens pralaidumas plautuvės ir prausyklės maišytuvuose beveik nesiskiria, vonios maišytuvų pralaidumas yra kur kas didesnis, kadangi į vonią greitai turi subėgti kuo daugiau vandens.

***

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos "L'Occitane" dovanų čekį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis