Roletai ar užuolaidos – kaip pasirinkti?

Pirmosios užuolaidos atsirado prieš daugelį metų, kai senovės žmonės pradėjo gyvūnų kailius kabinti prie olos įėjimo, tai blokuodavo šviesą ir sulaikydavo šilumą. Tokio tipo uždangalai gali būti laikomi šių dienų užuolaidų protėviais.

Šiandien lietuviškuose namuose užuolaidos vis dar yra vienas pagrindinių interjero akcentų, tačiau pastaruoju metu į rinką aktyviai skverbiasi roletų pardavėjai, kurie siūlo patogią alternatyvą. Kalbiname užuolaidų ir roletų pardavėjus, kurie sutiko su mumis pasidalinti patarimais, ką derėtų rinktis lietuvio namams.

Svarbu kambario interjeras

Kalbinti ekspertai sutinka, kad vienas iš pagrindinių dalykų, į ką derėtų atkreipti dėmesį renkantis užuolaidas ar roletus – kambario interjeras.

„Renkantis lango uždangalus reiktų atkreipti dėmesį į sienų spalvą, jeigu tai svetainė – į minkštų baldų spalvas. Prioritetą siūlyčiau teikti būsto savininko mėgstamiems, tačiau neryškiems, nedirginantiems atspalviams. Dažnas nesuvokia, tačiau užuolaidos – atskira interjero detalė, kuri yra labai svarbi“, - kalbėjo „Baldų rojaus“ užuolaidų salono ekspertė Rima Blaževičienė.

Užuolaidų ekspertė pastebi, kad dabar lietuvių namuose vis labiau populiarėja dideli langai, todėl tam reikia naujų ir įdomių sprendimų. „Su užuolaidomis galima pataisyti interjerą, o galima ir visiškai sugadinti. Rekomenduočiau užuolaidas rinktis ne patiems, bet konsultuotis su dizainere, nes tai labai svarbus namų akcentas“, - kalbėjo užuolaidomis prekiaujančios įmonės atstovė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Medžio interjere panaudojimo idėjos
Įžymybės namai: Tori Spelling būstas su asmeniniu kino teatru
Kaip pagyvinti nuobodų miegamąjį

Roletus gaminančios įmonės „Dextera“ atstovas teigia, kad renkantis roletus būtina atkreipti dėmesį ir į bendrą namų stilių. „Pastebime tendenciją, kad klientai linkę kiekvienam būsto kambariui pasirinkti skirtingus roletus. Jų įvairovė šiais laikais labai didelė. Net ir įprasti roletai gali būti su vaizdais ar užsakovo pateiktomis nuotraukomis. Vieni pasirenka šeimos fotografijas, kiti – linksmus tekstus, vaikų kambarius dažnai puošia animacinių filmukų personažai arba gamtos peizažai, jaunimas labai mėgsta urbanistinius vaizdus“, - kalbėjo atostovas.

Pardavėjų teigimu, kitas lietuviams artimas langų papuošimas – romanetės. Tai dailiai klostėmis krentantis audinys, kuris yra traukiamas vertikaliai. Romanetės – tarpinis variantas tarp roletų ir užuolaidų. Ekspertas pastebi, kad šiuolaikiniame interjere nėra būtina išlaikyti vientisą stilių, o dažnai net yra sveikintina skirtingų stilių elementų dermė. Tačiau visas fantazijas reiktų kontroliuoti laikantis dydžių ir spalvų balanso.

Audinio pasirinkimas

Užuolaidų ekspertė teigia, kad audiniai gali būti įvairūs. „Viskas gražu, jeigu savoje vietoje. Skirtingi stiliai reikalauja skirtingų medžiagų, tad viskas yra madinga“, - savo mintimis dalinosi žinovė.

„Šiuo metu jaučiamas ekologijos ir natūralumo bumas, vis dažniau pageidaujama lino, kitų natūralių audinių. Tačiau renkantis užuolaidas verta pagalvoti ir apie praktinius aspektus. Todėl rekomenduočiau pusiau sintetinio audinio užuolaidas. Jas bus paprasčiau prižiūrėti, išskalbus audinys nepraras savo pradinio vaizdo“, - toliau patarimais dalinosi užuolaidomis prekiaujančios įmonės atstovė.

Užuolaidų ekspertė teigia, kad užuolaidas prižiūrėti nėra sunku: „Kai kurie skalbia kartą į metus, kiti ir kas penkerius, tai labai individualus reikalas, tačiau užuolaidos tikrai nereikalauja išskirtinės priežiūros.“.

Roletais prekiaujančios įmonės atstovas teigia, kad jie turi savų pranašumų: „Roletai užima mažiau vietos, taip pat nesulaiko šilumos, kadangi nėra kabinami ant karnizų kaip užuolaidos ir neuždengia radiatorių. Tai ypač svarbu šaltuoju metų laiku. Priklausomai nuo padėties – galima uždengti norimą lango dalį ir taip lengviau valdyti šviesos patekimą į patalpas“.

Didelio vargo neturėtų kelti ir roletų priežiūra. Roletais prekiaujančios įmonės atstovas teigia, kad jų produktai gaminami iš specialios medžiagos, kuri nebijo drėgmės ir yra skirta dažnam valymui bei pažymi, kad naudojant kasetinę apsaugą – roletas dulka daug mažiau, o priežiūra tampa labai paprasta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis