Gartraukiai: pasirinkimo, montavimo ir priežiūros ypatumai

Moderni virtuvė ir gartraukis yra tapę neatsiejamu deriniu. Šis įtaisas naudingas tuo, kad ne tik valo orą, tačiau ir sugeria gaminamo maisto kvapus. Ir nors, atrodytų, standartiniai gartraukiai teturi kelias galios pakopas bei apšvietimą, pradėjus rinktis, pastebima, kad egzistuoja gana nemažai pasirinkimo kriterijų ir žinotinų aspektų. Kaip išsirinkti gerą gartraukį jums pataria ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Tipas. Gartraukiai būna dviejų tipų – pakabinami arba įmontuojami į baldus. Įmontuojami gartraukiai dažniausiai pasirenkami tada, kai norima sutaupyti vietos, o pakabinami montuojami didesnėse virtuvėse. 

Galingumas. Vienas pagrindinių rodiklių, pagal kuriuos pasirenkami gartraukiai, yra oro ištraukimo pajėgumas. Jis matuojamas kubiniais metrais per valandą (m3/h) ir vidutiniškai siekia 200-800 m3/h. 

Integruojama virtuvės buitine technika prekiaujančios įmonės „Sateka“ atstovas Rimvydas Navickas pataria atsakingai įvertinti šį kriterijų. „Yra įvairių būdų, kaip pateikti gartraukio galingumą. Dažnai pateikiamas gartraukio variklio galingumas – čia reikšmė ir būna pati didžiausia. Taip pat dažnai pateikiamas gartraukio galingumas tuščia eiga – kai nėra jokio kanalo ar pasipriešinimo. Teisingiausias pateikiamas galingumas, išmatuotas pagal metodiką, pateikta EN – 61591 standarte. Vėlgi teisinga būtų, jei gamintojas pateiktų maksimalų ir minimalų gartraukio galingumą, arba visų galios pakopų, kurių galia iki 4-5, galingumą“, – pasakoja pašnekovas

Specialistai pataria paprastą galingumo ir virtuvės dydžio skaičiavimo formulę: virtuvės tūrį padauginti iš 10. Virtuvėms, kurios yra sujungtos su kitais kambariais, gali prireikti galingesnio gartraukio. Vis dėlto, pašnekovas teigia, kad tokia formulė nėra visiškai tiksli. „Grubiai skaičiuojant, toks skaičiavimas galėtų tikti, tačiau paprastai kuo gartraukis brangesnis, tuo jis turi daugiau galios, yra tylesnis, patogesnis naudoti, estetiškiau atrodo. Jei gartraukio galingumas mažesnis nei 200 kubinių metrų per valandą, jis tiks tik mažai virtuvei“, – teigia R. Navickas. 

Buitine technika prekiaujančios įmonės „ABA plius“ atstovas Mindaugas Bansevičius teigia, kad gartraukio galingumas nėra lemiama sąlyga galinti užtikrinti, kad jūsų prietaisas veiks efektyviai. „Ne visuomet teisinga manyti, kad pasirinkus itin galingą prietaisą, jis veiks efektyviai. Kad gartraukis veiktų efektyviai, reikia, kad įrengtas ortakis būtų ne mažesnio diametro nei gartraukio gamintojo numatytas – įprastai tai būna 125-150 mm. Taip pat reikia, kad ortakis būtų kiek įmanoma trumpesnio ilgio ir jame nebūtų daug alkūnių, kadangi kiekviena sistemoje esanti alkūnė gartraukio ištraukimo pajėgumą sumažina 20-30%. Taip pat rekomenduojama įrengiamą ortakį apšiltinti ir sumontuoti atbulinį vožtuvą, kuris dažnai jau būna gartraukio komplektacijoje. Ortakis turėtų būti lygiasienis. Lietuvoje plačiai naudojamos aliuminio gofros nėra geras pasirinkimas – dėl rifliuoto jų paviršiaus susidaro oro sūkuriai, apsunkinantys oro tekėjimą bei sukeliantys papildomą triukšmą“, – teigia M. Bansevičius. 

Gartraukiai taip pat yra skirstomi pagal variklio tipą. „Varikliai gali būti turbininiai arba ventiliatoriniai. Jų detalės dažniausiai yra plastikinės, nors kai kurios firmos deda metalines detales, kurios, žinoma, atitinkamai ir kainuoja. Gartraukiai vizualiai gali atrodyti vienodai, tačiau kokybę išduos kaina. Turbininiai varikliai yra galingesni bei tylesni, bet ir brangesni, – teigia R. Navickas. 

Triukšmo lygis. Jis matuojamas decibelais ir yra tiesiogiai susijęs su paties gartraukio galingumu – paprastai kuo galingesnis gartraukis, tuo didesnį garsą jis sukelia. R. Navicko teigimu, 50 db triukšmą keliantį gartraukį jau galima laikyti garsiu, tuo tarpu 45 db gartraukis jau yra santykinai tylus. Rinkoje egzistuoja ir gartraukių, kurie kelia vos 42 db garsą, tačiau jie kainuoja brangiau. Norintiems mažiau triukšmo, M. Bansevičius pataria rinktis gartraukį su išoriniu varikliu ir montuoti jį prie nurodyto diametro ortakio – jeigu gartraukio pajungimo diametras yra 150 mm, jį prie atitinkamo skersmens ortakio reikėtų ir montuoti. 

Filtrai. Virtuvėje susidaro riebalingi, drėgni, dažnai turintys kvapą garai, tad gartraukiuose montuojami skirtingi filtrai, kurių paskirtis – valyti orą. „Pirminis gartraukyje įtaisytas filtras būna iš aliuminio. Jį reikia plauti. Kaip dažnai – priklauso nuo to, kiek riebalingas jūsų maistas, nes riebalingi garai užkemša mikroskylutes. Jei gartraukyje nėra daviklių, nuspręsti, kad jį reikėtų išvalyti galima iš tam tikrų požymių – gartraukis pradeda labiau triukšmauti, pradeda silpnėti trauka“, – pataria R. Navickas. 

Tais atvejais, kai oro srautų išvesti į išorę nėra įmanoma, vykdoma oro recirkuliacija. „Gartraukiuose, dirbančiuose recirkuliacijos režime, montuojami papildomi angliniai filtrai. Oras yra košiamas per pagrindinį metalinį arba aliumininį filtrą, po to filtruojamas per anglinį filtrą, kuris sulaiko kvapą. Tokiu būdu pravalytas oras grąžinamas atgal į patalpą. Anglinių filtrų priežiūra taip pat priklauso nuo intensyvumo ir juos reikėtų keisti kas metus ar kas pusmetį“, – teigia pašnekovas.

Išvaizda. Taip pat svarbi ir gartraukių išvaizda – tuo atveju, jei renkatės neįmontuojamą prietaisą, norėsite, kad jis būtų pritaikytas prie virtuvės interjero. Laisvai kabantys gartraukiai būna cilindro, piramidės, T formos, pleišto ir apvalios formos. „Pastaruoju metu gamintojai iš tiesų pradėjo pataikauti interjero dizaineriams. Egzistuoja nemažas įvairiausių spalvų, ornamentų, formų ir medžiagų gartraukių pasirinkimas. Jie gali būti su stiklo, odos, medžio, akmens apdaila. Reikia turėti omenyje, kad šie gartraukiai yra reiklesni priežiūrai, taip pat neretai gartraukio efektyvumas ir praktiškumas yra aukojamas dizainui“, – pastebi M. Bansevičius. 

Montavimas. Renkantis gartraukį reikėtų tiksliai apskaičiuoti ir žinoti virtuvės bei jos buitinės technikos ir baldų matmenis, taip pat rinktis platesnį gartraukį, nei įrengta kaitlentė. „Viršutinės ribos montavimui nėra, tačiau jei gartraukis kabos per aukštai, jis bus mažiau efektyvus. Ribojamas minimalus atstumas tarp kaitlentės ir gartraukio. Jei jį montuojate virš elektrinės viryklės, minimalus atstumas turėtų būti 55 cm. Nerekomenduojama be priežiūros palikinėti kaitlenčių įjungtų, nes ant filtro susikaupę riebalai yra degūs, o karštis gali sukelti gaisrą. Dujinei viryklei gartraukį reikėtų kelti dar aukščiau, iki 60-65 cm“, – pasakoja R. Navickas

Naudojimas. Visų gartraukių naudojimas yra pakankamai elementarus – jie įjungiami gaminant maistą. „Reikia prisiminti, kad gartraukis veiks efektyviai tik tuomet, kai patalpoje bus užtikrinamas pakankamas šviežio oro pritekėjimas iš lauko, pavyzdžiui, jei gaminimo metu bus pravertas langas. Taip pat patarčiau gartraukį įjungti maksimaliu pajėgumu keletui minučių prieš pradedant gaminti, kad susidarytų oro apykaita patalpoje. Pradėjus gaminti, gartraukio pajėgumą pagal poreikį galima sumažinti iki vidutinio arba minimalaus. Daugelis klaidingai mano, kad gartraukis, veikdamas maksimaliu pajėgumu, bus efektyviausias, bet taip nėra“, – teigia M. Bansevičius. 

Priežiūra. Kaip ir daugelį stambių virtuvės įtaisų, gartraukius svarbu prižiūrėti. Jų priežiūra yra paprasta, tačiau svarbiausia – prisiversti. „Svarbiausia reguliariai prižiūrėti, neužleisti. Jokių ypatingų priemonių tam nereikia. Užtenka laiku išplauti metalinius riebalų filtrus – juos galima plauti ir indaplovėje. Tuo atveju, jeigu naudojami angliniai filtrai, juos reikėtų reguliariai keisti. Taip pat reikėtų valyti patį gartraukio paviršių, tam yra pakankamai specializuotų valymo priemonių. Valant reikėtų nenaudoti abrazyvinių šluosčių ar kempinėlių“, – pataria M. Bansevičius.

Naujovės ir tendencijos. Standartiniai gartraukiai turi kelias oro ištraukimo pakopas ir apšvietimo lemputę. Apšvietimo tipas gali skirtis – vienuose gartraukiuose gali būti įmontuotos kaitrinės lemputės, kituose naudojamos halogeninės lempos, o naujausių modelių gartraukiai apšviečiami ir LED apšvietimu. Naujausi gartraukiai turi sensorinį valdymą, kai kurie iš jų būna komplektuojami su distancinio valdymo pulteliu ar net gali būti valdomi mobiliuoju telefonu. Be jau minėtų apšvietimo ir valdymo sprendimų, jie gali turėti filtro užterštumo indikatorius. „Tokiu atveju, gali atsirasti ženkliukas, kad filtras užterštas, laikas jį valyti, o kai kuriuose modeliuose apskritai neleidžiama įjungti variklio, jei gartraukis filtras yra užterštas“, – pasakoja R. Navickas.

Taip pat populiarėja ir netradiciniai gartraukių tipai. „Didelį populiarumą įgauna perimetrinio traukimo gartraukiai. Gartraukio apačia, priklausomai nuo modelio, yra pridengiama plienine arba stikline plokšte ir tik pačiuose kraštuose visu perimetru paliekamos ertmės garo sutraukimui. Taip pat populiarėja prie lubų montuojami gartraukiai, skirti salos tipo virtuvėms. Vis daugiau atsiranda į stalviršį įmontuojamų gartraukių – jie tinka tiek tradicinėms, tiek salos tipo virtuvėms“, – naujoves vardija M. Bansevičius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis