Orchidėjų Maxillaria tenuifolia priežiūra

Rodos, apie falenopsį žinome viską. Bet juk orhidėjų yra pačių įvairiausių... Šįkart supažindiname su Maxillaria tenuifolia.

Kilusi iš Nikaragvos, Meksikos ši orchidėja primena žolę savo siaurais, ilgais, tamsiai žaliais lapais. Žydi pavasario, vasaros laikotarpiu.

Tamsiai raudoni žiedai su išmarginta raudonomis dėmėmis gelsva lūpa labai skaniai kvepia kokosais. Užtenka vos 2 – 3 žiedų, kad visas kambarys pakviptų, tačiau kvapas nėra įkyrus.

Orchidejos.lt nuotr.

Suaugęs augalas dažniausiai žydi labai gausiai. Geriausia šią Maxillaria auginti vazone arba krepšelyje, pasodintą į epifitinėms orchidėjoms skirtą substratą. Šakniastiebis auga visada į viršų, todėl galima auginti ir pririštą ant žievės. Jei norite sulaukti žiedų, augalas saulės turėtų gauti daug (galima auginti kartu su katlėjomis), todėl geriausia tinka rytinė, vakarinė ar pietinė palangė. Temperatūra vidutinė - žiemą vėsiau (apie apie 20°C dieną, naktį šiek tiek vėsiau). 

Gausiai laistyti augimo metu, žiemą augalą laikyti šiek tiek sausiau, ypač jei temperatūra būna žemesnė. Pavasarį, kai orai pakankamai atšyla galima nešti ir pakabinti lauke ant medžio šakos arba išnešti į balkoną ar šiltnamį. Tačiau reikia nepamiršti, kad lauke greičiau džiūsta substratas, todėl reikia dažniau lieti. Max. tenuifolia tarp laistymų substratas turėtų šiek tiek pradžiūti, bet jokiu būdu neišdžiūti (plonos šaknys jautrios išdžiūvimui).

Orchidejos.lt nuotr.

Nuo ankstyvo pavasario iki vasaros vidurio tręšti daugiau azoto turinčiomis trąšomis, vėliau - mažiau azoto, bet daugiau kalio ir fosforo turinčiomis trąšomis. Taip pat kaip ir daugumai simpodinių orchidėjų galima naudoti natūralią organiką, pavyzdžiui, arklio mėšlą (įmaišant džiovinto į substratą persodinimo metu).

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis