Prieskoniniai augalai: ką auginti ant palangės

Artėjant pavasariui namuose norisi kuo daugiau žalumynų. Prieskoniniais augalais galime ne tik pagardinti salotas, tačiau kartu jie papuoš Jūsų palangę. Apie tai, kaip juos pasirinkti ir auginti – šiame straipsnyje.

Kaip pasirinkti

Pirmiausiai apgalvokite, kokių augalų norite. Lengviausia juos išsirinkti pagal panaudojimą. Ant palangės greitai augs pipirnės, petražolės, bazilikai, čiobreliai, mairūnai, bazilikai, rozmarinai, mairūnai. Prieskoniniai augalai sudygsta per 4-11 dienas.

Kaip auginti

Pirmiausiai parinkite tinkamą vietą prie lango. Patartina, kad ji būtų kuo šviesesnė. Dėl to labiausiai tinkamas pietinis ar vakarinis langas. Gerai būtų patalpą, kurioje auginami augalai, kartais pravėdinti, bet svarbu nesudaryti skersvėjo. Temperatūra kambaryje turėtų būti apie 15-20 laipsnių. Jei manote, kad šviesos kiekis nepakankamas, prieskoninius augalus galite apšviesti ir fluorescensinėmis lempomis.

Juos galite auginti tiek vazonuose, tiek induose, kuriuos rasite namuose, tereikia pasirūpinti drenažu. Jeigu vis dėlto pasirinksite vazonus, teikite pirmenybę moliniams indams, o ne plastikiniams.

Prieskoninių augalų panaudojimas

Namuose galima auginti daugybę prieskoninių augalų. Tai gali būti pipirnės, bazilikai, mėtos, rozmarinai, raudonėliai, čiobreliai, šalavijai, krapai, kalendros ir kt. Pipirnes galima auginti tiesiog ant lėkštutės, kurioje laikoma sudrėkinta vata. Jos ypač tinkamos salotų pagardinimui.

Bazilikus svarbu gausiai laistyti ir laikyti saulėtoje vietoje. Šie prieskoniniai augalai yra vieni kvapniausių. Jais galima pagardinti įvairius patiekalus, salotas, jie dera su petražolėmis.

Čiobreliais galėsite mėgautis tiek šviežiais, tiek džiovintais. Šie prieskoniniai augalai naudojami skanaujant mėsos patiekalus, įvairius troškinius.

Rozmarinų auginimui reikės laiko ir kantrybės. Svarbu šio prieskoninio augalo neperlaistyti. Juos taip pat galite naudoti ir šviežius, ir džiovintus. Jie dera ne tik su antraisiais patiekalais, bet ir su vaisiais. 

Petražolės yra nereiklūs prieskoniniai augalai, kuriems nebūtinas nei didelis šviesos kiekis, nei ypatinga priežiūra. O jų universalumas nepaneigiamas – petražolėmis gardinti galite beveik viską. Jos, auginamos namie, gali sudygti per 5 dienas, tačiau jei gerai drėkinsite, jos gali nudžiuginti ir greičiau.

Mairūnu galima gardinti riebesnę mėsą, įvairius troškinius, jis tinkamas varškės paįvairinimui. O jei su juo konservuosite, agurkai ir pomidorai įgaus aštresnių natų.

Užsakymo nr.: PT_64056246

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis