Specialistai pataria, kaip naikinti pelėsį virtuvėje

Virtuvėje ruošiate maistą ir laikote maisto produktus, todėl labai svarbu, kad ji būtų švari. Ir nors sušluoti trupinius, pavalyti stalviršius ar išvalyti kriauklę yra labai lengva, šie paprasti nešvarumai nedaro tokios žalos kaip virtuvėje atsiradęs pelėsis. Kuo jis pavojingas, kaip jį valyti ir apsisaugoti nuo pelėsio atsiradimo, pasakoja ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Pelėsiai yra grybų klasei priskiriami mikroorganizmai. Dažniausiai pelėsio atsiradimą pastebime iš pradedančių apaugti paviršių spalvos kitimo. Pelėsiai būna skirtingų spalvų. Dažniausiai pasitaikantys yra juodos, žalios, pilkos spalvos pelėsiai, tačiau kai kurios rūšys gali būti ir mėlynos, rudos, raudonos ir net geltonos. Vis dėlto, neestetiška pelėsio išvaizda ko gero tėra vienas mažiausių nepatogumų. „Augdami pelėsiai išskiria nuodingas medžiagas – mikotoksinus (aflatoksinus, ochratoksinus, zearalenonus, trichocetenus), kurių didelė koncentracija yra kenksminga žmogaus nervų, kvėpavimo, imuninei sistemoms. Dažnai pasitaiko, kad pelėsiai tampa pagrindine alerginių reakcijų, tokių kaip bronchinė astma, kvėpavimo takų uždegimas, priežastimi“, – pasakoja valymo paslaugas teikiančios įmonės „Vitaresta“ atstovė Nomeda Valaitė.

Pelėsis virtuvėje. Pelėsis užsiveisia patalpoje susikaupus tam tikram drėgmės kiekiui – kuo ilgiau laikosi tokios sąlygos, tuo geriau auga ir pelėsis. Nors dažniausiai drėgmės perteklius atsiranda vonioje, esant netinkamai ventiliacijai, pelėsį taip pat galite aptikti ir virtuvėje. „Kaip ir kitose patalpose, virtuvėje pelėsis kaupiasi ant angokraščių, kampuose, tačiau būna atvejų, kai jis atsiranda po kriaukle, spintelėse ar po jomis. Dažnai pelėsis kaupiasi už baldų ar apdailos. Didesnė tikimybė pelėsiams atsirasti yra ten kur baldai ar kiti daiktai pastatomi arti išorinės sienos, kadangi baldas mažina šilumos patekimą prie sienos ir ji dar labiau atšala. Taip pat tokiu atveju suprastėja minėtos vietos vėdinimas, patenka mažiau šviesos. Šalčiausi yra atitvarų – sienų, grindų ir lubų – kampai, todėl būtent ten ir pasiekiama taip vadinama rasos taško temperatūra, kuriai esant vyksta vandens garų kondensacija“, – pasakoja šiltinimo sprendimais ir pelėsio valymu užsiimančios įmonės „Termas“ ekspertas Aurimas Skopas.

Valymas. Šaldytuve atsiradusį pelėsį, A. Skopas pataria jį valyti didelės koncentracijos acto tirpalu. Spinteles galima valyti tiek su antipelėsiniais preparatais, tiek actu. „Tradicinės priemonės labiau tinkamos nedidelėms pelėsio sankaupoms naikinti, tačiau dažnai jos duoda laikiną efektą. Valyti su sodos ar skalbimo miltelių mišiniu yra geriau nei nieko nedaryti. Vis dėlto geriausią efektą galime pasiekti su tam skirtomis specialiomis efektyviau veikiančiomis priemonėmis, kurtas būtent šiam tikslui. Tačiau labai svarbu įsitikinti, kad specialios priemonės turėtų dokumentus, patvirtinančius, kad jos yra saugios naudoti“, – teigia pašnekovas .

N. Valaitė taip pat pabrėžia, kad būtina pašalinti visą pelėsio struktūrą, o įprastos priemonės dažniausiai padeda tik dalinai. „Sodos ar miltelių tirpalas gali pašalinti pradedantį formuotis pelėsį tam tikram laikui. Tačiau gana greitai pelėsis vėl atsiras toje pačioje vietoje, nes šie tirpalai nesunaikina pelėsių siūlų, tai yra šaknų, kuriomis pelėsiai plinta. Specializuotos pelėsio naikinimo priemonės, dažniausiai gaminamos chloro pagrindu, sunaikina ne tik pelėsį bet ir siūlinį šaknų tinklą, todėl pelėsis neatsinaujins ilgesnį laiką. Šios priemonės taip pat panaikina gilesnius patamsėjimus, kurie lieka naudojant tradicines priemones. Iš patirties žinau, kad sodos, skalbimo miltelių ir chloro turinčio audinių baliklio tirpalas, gali sustabdyti pelėsio augimą“, – pasakoja pašnekovė.
 
Kada reikia kviesti specialistus. Kartais pelėsio naikinimas atidedamas tiek, kad nutarus pagaliau jo imtis, pamatote, kad savo jėgomis vargu ar susitvarkysite. „Jei pelėsio nėra daug, arba jis atsiranda tik tam tikru metų laiku, tarkime rudenį, kai daug drėgmės ir dar nėra šildymo, galima bandyti valyti pačiam naudojant tam skirtas priemones. Tačiau, jei pelėsis plačiai išplitęs ir įsisenėjęs, būtina kviesti specialistus, nes pačiam dirbant su didelės koncentracijos valikliais yra pavojus apsideginti, be to, chloro garai yra kenksmingi žmogui. Chloras dirgina kvėpavimo takus, akių gleivinę. Apsinuodijus chloru, atsiranda kosulys, ima pykinti, pradeda skaudėti krūtinę, ima ašaroti akys. Stipriai apsinuodijus plaučiai paburksta, todėl žmogus pradeda dusti“, – įspėja N. Valaitė.

Kaip išvengti ir užkirsti kelią tolesniam plitimui. Tai, kad kartą išvalėte pelėsį virtuvėje reiškia, kad laimėjote mūšį. Ar laimėsite ir karą priklauso nuo to, kaip pagerinsite esamas sąlygas. „Net ir specialiomis priemonėmis išvalytas pelėsis gali vėl atsirasti. Svarbiausia yra panaikinti pelėsio atsiradimo priežastį – mažinti drėgmę patalpas intensyviau vėdinant, apšiltinant pastatą iš išorės arba problemines vietas atskirai“, – teigia A. Skopas.
 
N. Valaitė pataria nuolat palaikyti tinkamą patalpų drėgmę (40-60 proc.) ir temperatūrą (19-23 C). „Dažniausia pelėsio atsiradimo priežastis drėgmė, atsirandanti dėl nepakankamos ventiliacijos virtuvėje arba blogai veikiančio gartraukio. Taip pat priežastis gali būti sienų įtrūkimai ar blogai sumontuoti langai, kai atvėsus orams drėgmė esanti patalpose kondensuojasi ant vėsių paviršių - čia dažniausiai ir susidaro pelėsis. Kaip pagalbinę priemonę drėgnuoju sezonu, rudenį ir pavasarį, galima naudoti elektrinius drėgmės rinktuvus, kurie priklausomai nuo galingumo gali surinkti nuo 5 iki 20 litrų drėgmės per parą“, – kad pataria pašnekovė.

Apdaila. Šalinant pelėsį nuo kai kurių (pavyzdžiui, tinkuotų) paviršių, po procedūros dažniausiai tenka atlikti tam tikrus apdailos darbus, priklausomai nuo paviršiaus, po pelėsio valymo gali likti dėmių ir kitų pažeidimų. Kai kurie iš virtuvės paviršių, tarkime plastikas arba plytelės, yra atsparūs drėgmei, todėl naudojant profesionalias pelėsio valymui skirtas priemones, išsikerojusį pelėsį galima nuvalyti ir nepažeidžiant paviršių. Jei nuvalius pelėsį pažeidžiama apdaila, rekomenduojama jį perdažyti antipelėsiniais dažais. Valiklių sudėtyje esantis chloras gali išblukinti intensyviomis spalvomis dažytų paviršių spalvą, tad jeigu jaudinatės dėl apdailos, visuomet pirma išmėginkite valiklį ant nedidelio mažai matomoje vietoje esančio paviršiaus ploto.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis