143 kv.m namas Kretingoje FOTO

143 kv.m keturių kambarių karkasinis namas Kretingoje yra kuklus, nedidelis, šiuolaikiškas, ekonomiškas ir ekologiškas. Užsakovai pageidavo, kad name būtų pirtis, pagrindinės patalpos įkurtos pirmame aukšte, o virtuvė su langu į gatvę. Šeimininkams tiesiog reikėjo minimalius poreikius atitinkančio funkcionalaus namo.

Pagrindiniai iššūkiai kuriant šį namą buvo įsijausti į vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo būdą, išsiaiškinti tikruosius jų poreikius. Ir, žinoma, visa tai pritaikyti jų gyvenimo normoms. Kadangi užsakovai nestandartiniai, aktyvūs ir keliaujantys, tolerantiški šių dienų gyvenimiškiems ritmams ir novatoriškoms pažiūroms, o tuo pačiu išgyvenę sovietų laikotarpį, bet sugebėję išlikti laisvi nuo santvarkos subtilybių, normų ir dogmų, svarbi užduotis buvo visa tai įvilkti į atitinkamą šiuolaikinės architektūros rūbą, bei sukurti visa tai atitinkančią ir laisvą aplinką, kuri nevaržytų.

Architektui Tomui Eidukevičiui kuriant interjerą svarbus švaros pojūtis, tai reiškia, kad interjeras nebūtų perkrautas laikinomis, varginančiomis ir greit pabostančiomis detalėmis, spalvomis. „Manau, šių laikų gyvenamajame interjere turi vyrauti ramybė. Ne paslaptis, kad šiandien gyvenimas intensyvus, jis perpildytas judesio, greičio, visokio pobūdžio lenktynių, o nusiraminti, išvalyti savo galvas nuo šiukšlių nėra kur ir kada. O kiek švari tavo aplinka, tiek švari ir galva. Juk aplinka mus tiesiogiai paveikia ir formuoja mūsų nuotaiką“, – teigia T. Eidukevičius.

Virtuvė

Pirmiausiai išpildytas pageidavimas – virtuvė su langu į gatvę. Virtuvės zona nesikerta su gyvenamąja erdve, tačiau kartu ir lengvai pasiekiama. Kadangi pagrindiniai kriterijai kuriant šią zoną buvo patogumas ir funkcionalumas, parinktos medžiagos atitinka bendrą namo idėją, parinkta ryški mediena, įdomūs jos raštai. Taip pat svarbu tai, jog pasirinkta faniera, kuri kurį laiką buvo visai nebevertinama. Ji tebuvo naudojama langų užkalimui, kaip statybinė pagalbinė medžiaga.

Interjeras
Interjeras
L.Garbačiausko nuotr.

Svetainė

Svetainė sujungta su valgomuoju ir sudaro bendrą gyvenamąją erdvę. Čia vyksta pagrindinis gyvenimas – poilsis prie židinio, televizoriaus žiūrėjimas, bendravimas, skaitymas, valgymas ir kiti procesai. Svetainės ir valgomojo zonas skiria lengvų ir skaidrių konstrukcijų laiptai, kurie atsidūrę patalpos viduryje, dalyvauja kaip svarbi dekoracija interjere. Svetainė turi glaudų ryšį su lauko terasa vakarinės saulės fone. Iš svetainės, vitrininių langų pagalba, atsiveria visas vidinis kiemas, esantis vakarinėje namo pusėje.

Interjeras
Interjeras
L.Garbačiausko nuotr.

Miegamasis

Miegamasis taip pat orientuotas į ramiąją pastato pusę – kiemą. Jo ilgame lange, kaip paveiksle, išsirikiuoja aukštų medžių eilė, sukurdama popietinį šešėlį. Prie lango taip pat demonstruojama fanieros tematika – su palange susiliejusi lentyna knygoms, skirta svarbioms šeimos nuotraukoms, knygoms ir aksesuarams.

Interjeras
Interjeras
L.Garbačiausko nuotr.

Vonios kambarys

Vonios kambariui parinkta tokia vieta, kad jis tarnautų ir dienos metu verdančiam gyvenimui, ir būtų šalia šeimininkų miegamojo, ir turėtų ryšį su terasa ir kiemu. Kaip žinia, jame įrengta ir nedidelė pirtis, kasdieniniam naudojimui. Taip sutaupyta santechnikos prietaisams. Parinkta tik tai, kas būtina – kriauklė, bidė, tualetas ir dušas. Tiesa, name atsisakyta vonios, o šis (vienas iš daugelio) sprendimas padėjo realizuoti namo kompaktiškumo idėją.

Interjeras
Interjeras
L.Garbačiausko nuotr.

Visą interjerą galite peržiūrėti galerijoje:


Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis