Orchidėjų Leptotes bicolor priežiūra

Pasaulyje, tuo pačiu ir Lietuvoje, daugėja orchidėjų augintojų. Kai kas šiuos nuostabius augalus atranda tik dabar, o kai kas jų vazonėliais jau apstatė visas palanges. Augintojai kolekcionieriai, norėdami turėti kuo daugiau ir kuo įvairesnių augalų, dėl vietos stokos nejučiomis pradeda dairytis į vidutinio ar mažo dydžio augalus. Vienas tokių yra Leptotes bicolor.

Šis gegužraibinių šeimos augalas yra ne tik mažo dydžio, sukraunantis neproporcingai didelius žiedus, bet ir turintis gana neįprastus orchidėjoms lapus. Leptotes bicolor buvo atrasta 1833 metais. Natūraliai gamtoje auga Paragvajuje ir Brazilijoje subtropiniuose drėgnuose atogrąžų miškuose ir pakrantės kalnuose aukštyje nuo 500 iki 900 metrų.

Leptotes bicolor gumbeliai yra labai maži, iki 1,5 cm dydžio, gumbas turi vieną lapą, kuris daugiau panašus į storą smailėjantį spyglį; lapo ilgis siekia iki 12 – 13 cm. Lapo viduriu per visą ilgį eina vagelė, kurios susidūrime su gumbu išauga žiedstiebis. Žiedstiebio ilgis iki 2 cm.

Žiedai, kurių būna nuo vieno iki trijų, yra 3,5 – 5 cm dydžio. Taurėlapiai ir vaniklapiai yra balti, o lūpa ryškios violetinės spalvos (kartais pasitaiko ir kitokių atspalvių). Žiedai kvepia. Taip pat galima įsigyti ir alba formą, tačiau ji yra pakankamai reta.

N.Valatkaitės nuotr.

Daugelis augintojų pataria šią orchidėją auginti pritvirtintą prie medžio žievės bloko. Turint orchidariumą ar esant pakankamam oro drėgnumui tai visai nesudėtinga, tačiau jeigu tai neįmanoma, Leptotes bicolor atsisakyti tikrai neverta – ji sėkmingai augs moliniame vazonėlyje. Prieš sodindami augalą prigręžiokite papildomų skylučių vazonėlio šonuose, taip užtikrinsite oro judėjimą ir greitesnį substrato pradžiūvimą.

Geras drenažas Leptotes bicolor yra būtinas, todėl vazonėlio dugne sudėkite didelius žievės gabalus, o viršuje naudokite smulkesnį sustratą. Augalą sodinkite taip, kad substratas siektų vazonėlio viršų, nes Leptotes bicolor mėgsta išlipti per kraštus. Taip ji prisiaugina daug orinių šaknų, kurios priauga prie vazonėlio išorės.

Leptotes bicolor laistyti reikia panašiai kaip katlėjas, šviesos turi būti daug, bet niekada tiesoginės saulės, tręšti kaip ir kitas orchidėjas. Šis tas įdomaus: Brazilijoje yra gaminami ledai ir šerbetas, į kurių sudėtį įeina brandintų Leptotes bicolor sėklų ankščių ekstraktas. Kalbama, kad skonis panašus į vanilės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis