Kovo mėnesio žurnalo „Mano namai“ numeris kviečia pavasarį

Kovo mėnesio žurnalo „Mano namai“ numeris jau pasirodė spaudos pardavimo vietose. Jis bus įdomus tiems, kas svajoja įsirengti mansardą, mėgsta modernų interjerą, ketina apstatyti namus stilingais baldais ir aksesuarais ar rengiasi pertvarkyti prieškambarį.

Interjeras Geros idėjos

Palėpės pokyčiai: šviesu, jauku, stilinga

Interjero specialistai neretai tvirtina, kad rekonstruoti gyvenamąją erdvę kur kas sudėtingiau, nei pastatyti ar įrengti iš naujo. Tačiau interjero architektė Indrė Sunklodienė puikiai susidorojo su šia užduotimi: pertvarkydama daugiaaukštyje įrengtą palėpę ji sėkmingai priderino buvusios apdailos fragmentus, pritaikė ekonomiškų, bet dekoratyvių sprendimų ir sumaniai atskleidė nestandartinės gyvenamosios erdvės privalumus.

Kambario centre suformuotam valgomajam interjero architektė išrinko apskritą natūralaus medžio prancūziškam stiliui būdingų formų baltos spalvos stalą, prie jo priderino atnaujintas, baltai perdažytas šeimininkų turėtas kėdes. Už valgomojo, palei ilgąją bendrojo kambario sieną, įrengtai virtuves zonai taip pat buvo parinktas baltas koloritas. Derindama prie vyraujančios interjero koncepcijos, architektė parinko baltus, įsprūdinius virtuvės baldų fasadus, kontrastuojančius su tamsiu vengės atspalvio stalviršiu.

Į antresolę vietoj kopėčių įrengti dekoratyvūs sraigtiniai laiptai. Ieškodama ekonomiškų būdų, kaip atnaujinti palėpę, interjero architektė nutarė palikti kai kuriuos buvusius apdailos fragmentus. Prie pušinių lentelių stogo nuolydžio plokštumų apdailos Indrė priderino baltą sienų koloritą, o buvusias grindis pašviesino. Taip pavyko niveliuoti aktyvų gelsvą pušinės apdailos atspalvį ir sukurti šiuolaikiškos erdvės įspūdį.

Nuotraukos – Jurijaus Azanovo; tekstas – Kristinos Pečiukonienės, projekto autorė – interjero architektė Indrė Sunklodienė.

Interjeras Geros idėjos

Išbaigta stilistinių fragmentų dėlionė

Sostinės Naujamiesčio rajone naujos statybos daugiabutyje įrengtame bute interjerą projektavusi kūrybinga vilnietė Kristina Muliuolienė sako namus kūrusi tarsi dėlionę, atidžiai rinkdama kiekvieną baldą ar aksesuarą ir ieškodama jam tinkamiausios vietos, kol pavyko sudėlioti išbaigtą jaukių, stilingų ir išskirtinių namų paveikslą.

Palei didelį langą įrengta svetainės poilsio zoną pabrėžia ryškaus raudono kolorito geometriškais rytietiškais raštais dekoruotas kilimas. Čia dėmesį patraukia garsiojo Charleso ir Ray‘aus Eamesų sukurto krėslo „Gross“ replika, pabrėžianti interjero modernumo koncepciją. Prie jo stilistiškai dera modernaus dizaino funkcionalus toršeras, kitą tokio pat dizaino šviestuvą Kristina įkomponavo ant sienos prie sofos ir taip sukūrė vientisą poilsio zonos kompoziciją.

Pagrindinis vaidmuo bendrajame kambaryje atitenka centre įkomponuotam apskritam ąžuoliniam stalui, vizualiai skaidančiam erdvę į buitinę ir poilsio zonas. Reikšmingą ir išskirtinę šio baldo poziciją interjere dar labiau pabrėžia virš jo įkomponuotas originalus „Ligne Roset“ šviestuvas. Projekto autorė pasakojo, kad dėl tinkamos pozicijos, patogaus stalo ir aplink jį išrikiuotų kėdžių valgomasis tapo viena mėgstamiausių šeimos susibūrimo vietų namuose.

Nuotraukos – Augio Narmonto; tekstas – Kristinos Pečiukonienės; projekto autorė – Kristina Muliuolienė.

Interjeras Geros idėjos

Išraiškinga modernumo estetika

Projektuodama Vilniaus senamiestyje naujos statybos name įrengtą erdvų nuomoti skirtą butą architektė Rasa Jonikaitė stengėsi sukurti šiuolaikišką ir patogią, tačiau neutralią aplinką, todėl visam butui dekoruoti išrinko santūrų baltą foną. Jį pagyvino ryškesniais akcentais, dvelkiančiais išgryninta modernumo estetika.

Buto sienoms dekoruoti pasirinktas vientisas baltas koloritas – tokiame fone nesunku pritaikyti įvairaus stiliaus bei spalvų detalių, atsižvelgiant į individualius būsimųjų gyventojų poreikius. Prie baltų sienų kontrasto principu priderintos itin kokybiškos termiškai apdoroto tamsaus atspalvio ąžuolo grindys. Butui dekoruoti architektė ieškojo modernių, išraiškingų ir nenuobodžių, tačiau santūrių baldų, šviestuvų bei kitų elementų, pabrėžiančių kuriamą šiuolaikiško, kokybiško ir estetiško interjero koncepciją.

Vienas pagrindinių šio interjero aspektų – neutrali, daugelio skoniui priimtina, dekoro atžvilgiu lengvai koreguojama aplinka, praktiška ir funkcionali erdvė. Dėl šios priežasties pakoreguotos buto funkcinės zonos: norėdama sukurti prabangių, erdvių namų įspūdį, architektė nutarė padidinti prieškambarį ir praplėsti įėjimą į bendrąjį kambarį, kad ši buto erdvė taptų svetainės dalimi. Prabangos ir komforto įspūdį padėjo sukurti ir paaukštintos durų angos, vizualiai „pakeliančios“ ir taip aukštesnes nei įprasta lubas.

Nuotraukos – Tanios Serket, tekstas – Kristinos Pečiukonienės.

Praktiški sprendimai

Prieškambaris be sienų: 12 idėjų

Atviras prieškambaris – tai šviesa, erdvė ir puiki galimybė tinkamu rakursu apžvelgti visą būstą, tačiau jis atsiduria tarsi tarp dviejų ugnių: viena vertus, turi sukurti pirmąjį jaukių namų įspūdį, kita vertus, netapti kitų erdvių disonansu.

Nuo pagrindinės erdvės prieškambaris atskirtas nesiekiančia lubų siena, kuri primena baldą – čia iš prieškambario pusės suprojektuota nedidelė drabužinė. Sienos viršus panaudotas kaip dekoratyvi lentyna – ant jos išdėliota krištolinių grafinų kolekcija puošia ir prieškambarį, ir svetainę. Iš kitos pusės prieškambario zoną įrėmina į antresolę vedantys santūraus dizaino ir lengvos konstrukcijos mediniai laiptai. Dinamiškumo atviram prieškambariui suteikia neįprastas dekoras: prie įdomios spalvos deginto ąžuolo masyvo grindų priderintos ne mažiau išraiškingos amerikietiško riešuto lukšto įstrižo rašto lauko durys. (Autoriai – dizaineriai Nauris Kalinauskas ir Dalia Mauricaitė.)

Perėjimo iš lauko į namų zoną ribas apibrėžia fanerinis kubas. Ši įspūdinga konstrukcija padėjo išspręsti ir bendrosios lofto erdvės padalijimo problemą. Kubas sukonstruotas iš metalinių sijų ir palyginti nebrangios medžiagos – klijuotos faneros lakštų, sudėliotų su nedideliais tarpeliais. Dėl tarpų tarp lentų neužgožiama erdvė ir prieškambario zona neįrėminama aklinai. Ant užlenktos konstrukcijos dalies patogu prisėsti, o ir daiktams pasidėti atsirado daug vietos. (Autorius – architektas Adomas Kondrotas.)

Namų virtuvė

Greitai, skaniai, sočiai

Jeigu ploni lyg popierius ryžių lakštai, Filo (phyllo) tešla arba tortiljos jums dar neragauti, tai gamindami ir skanaudami su jais paruoštus patiekalus patirsite naujų skonių bei emocijų. Šiuos paprastus valgius gaminkite patys!

Sūrio, pomidorų ir aitriosios paprikos tortiljos

8 tortilijos (4 porcijos)

Įdarui paruošti reikės:
250 g tarkuoto fermentinio sūrio,
4 sukapotų šviežių arba saulėje džiovintų pomidorų,
1 supjaustytos aitriosios paprikos,
1 šaukšto aliejaus tortiljoms patepti,
druskos.

Dubenyje sumaišykite sūrį, pomidorus, aitriąją papriką. Ant keturių tortiljų išdalykite įdarą, paskleiskite jį, bet ne iki pat kraštų, kad kepant neištekėtų. Tada ant kiekvienos tortiljos su įdaru prispauskite po likusią tortilją. Patepkite ją aliejumi ir dėkite patepta puse žemyn į įkaitintą keptuvę su grotelėmis (tinka ir įprasta keptuvė). Kepkite maždaug 2 minutes ant vidutinio stiprumo ugnies, kad sūris ištirptų, o tortiljos neperkeptų. Patepkite viršuje esančią tortilją aliejumi ir apvertę kepkite dar 2 minutes. Iškeptas supjaustykite gabaliukais.

Gamino ir fotografavo Giedrė Barauskienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis