Grindų dizainas: spalvos, kontrastai ir geometrija

Kontrastai praskaidrina kasdienybę. Ir ne tik ją: interjere daug didesnį įspūdį palieka priešingybės – namai atrodo žaismingesni, nuspalvinti intrigos. Dizaino požiūriu kraštutinumai visuomet traukia akį. O jeigu jie pritaikomi didesnėse erdvėse, tarkim, kuriant grindų dekorą, kambarys įgauna išskirtinio individualumo.

Spalvų dinamika

Grafika visada madinga: ji sėkmingai naudojama ir grindims puošti. Griežti ir ritmiški raštai traukia akį, žavi kelių spalvų deriniais, nuotaiką kuria jų dinamika ir kontrastai. Raštai siejasi su tam tikru stiliumi ar dekoro tema. Dar jie keičia erdvės suvokimą. Be to, margos grindys netgi praktiškesnės nei vienspalvės.

Raštai sukuriami įvairiausiais būdais. Klojant laminuotas ar medžio masyvo grindis kaitaliojamos ryškesnių ir blankesnių spalvų lentos. O šachmatinė juodų ir baltų plytelių dėlionė – tai jau klasika. Kad kontrastingas dekoravimo būdas neatrodytų tarsi svetimkūnis, grindų atspalvius galėtų pakartoti ir kiti nedideli aksesuarai. Taip pat svarbu, kad spalvinė interjero gama arba sutaptų su grindų raštų spalvomis, arba būtų neutrali, nenukreipianti nuo jų dėmesio.


Ne tik parketlentės, bet ir plytos gali būti dėliojamos V forma – toks raštas suteikia žaismingumo santūriam interjerui.

Geometriniai motyvai suteikia įspūdingos dinamikos net ramiausiam standartiniam interjerui. Apskritimai ir kvadratai, juostos ir zigzagai – viskas gali tapti įkvėpimo šaltiniu. Mažuose kambariuose geometriniai motyvai gali būti kartojami visame grindų plote, didesnėse erdvėse užteks vienos zonos, ypač jei raštas gan stambus – toks įspūdingas siužetas atkreipia dėmesį į kambario centrą ar kitą reikšmingą vietą.


Kilimėlių „dėlionė“ – vienas įdomiausių būdų sukurti išskirtinį grindų dekorą santūriame interjere. Kilimėliai gali būti naudojami pačiomis įvairiausiomis variacijomis.

Raštai iš trijų ar daugiau spalvų itin puošnūs. Įspūdingai atrodo palaipsnis atspalvių perėjimas nuo šviesių į tamsesnius ar sodresnius. Šviesūs neutralūs gelsvi, rusvi atspalviai subtilūs, vizualiai padidinantys grindų plotą. Tamsiai ruda spalva įspūdingai suspindi su šviesiais minkštaisiais baldais. Balti ir mėlyni raštai – lyg nuoroda į jūrinį stilių ar kinų egzotiką. Pilkai balti achromatiniai atspalviai nepakeičiami mažuose kambariuose. O drąsus juodos ir baltos spalvų derinys radikaliai susiaurina erdvę.


Būsto Vilniuje grindis puošianti mozaika ne tik primena Pietų Europos kraštams būdingą stilių, bet ir tarsi žymi namų centrinę ašį. Mozaika sudėliota naudojant akmens plytelių likučius. Rezultatas stulbinamas, o sąnaudos – ne tokios ir didelės. Interjero autorė – architektė Romualda Dainelienė.

Plytelių efektas

Keraminių ar akmens masės plytelių monotoniją išsklaidyti paprasčiausia: dera įvairios spalvos, faktūros, raštai... Kartais net paprastos plytelės, suklotos su fantazija, grindims suteikia išskirtinio originalumo. Įkvėpimo semiamasi tiek iš Vakarų, tiek iš Rytų šalių tradicijų. Viduržemio jūros šalims įprasta be terakotos naudoti dar trijų ar keturių šiltų atspalvių plyteles. Anglijoje ir Švedijoje, priešingai, mėgstamos dvi kontrastingos spalvos, ir nebūtinai tai juoda ir balta.


Maltoje esančiame bute didžiausias privalumas – išlikusios autentiškos šiam regionui būdingos grindų plytelės, atstojančios spalvingą ornamentuotą kilimą. Prie grindų dekoro priderinti tamsaus medžio baldai. Interjero autorė – architektė Ugnė Puronaitė.

Ant tokių „dramatiškų“ grindų stilingai atrodo tiek pilkų atspalvių interjero detalės, tiek ryškiaspalvės. (Tiesa, kad kontrastingos grindys atrodytų išties įspūdingai, jos kuo minimaliau užstatomos baldais.) Onaudojant achromatines plyteles įspūdingai suspindi optinius efektus sukuriantys raštai. Jei plytelės suklotos kaip rytietiško kilimo ornamentas, svetainėje ar valgomajame gali atstoti tradicinį kilimą. Tik jų spalvinė gama paprastai būna švelnesnė, subtilesnė, kad grindų danga neatrodytų pernelyg rėksmingai.


Ryškių plytelių stilizuoto liaudiško rašto mozaika sukuria žaismingą pirmąjį įspūdį. Interjero autorė – architektė Enrika Riaukaitė.

Į masyvių plytelių pagrindą įkomponuoti nedideli kontrastingų spalvų „inkliuzai“ atrodo lyg brangakmenių kristalai. Šį grindų dekoravimo būdą prancūzai perėmė iš italų, jis pradėjo savo pergalingą žygį Prancūzijos dvarų pokylių salėse. Toks raštas įspūdingai atrodo prieškambaryje, o dideliame kambaryje galėtų puošti lokalią zoną. Mažoje erdvėje pirmenybė paprastai teikiama ne tokiems kontrastingiems spalvų deriniams – įspūdis švelnesnis, jei naudojamos ne sniego baltumo,o dramblio kaulo ar pieno atspalvio plytelės.

Dryžuota drama

Juostos – tai ritmiškas spalvų pakartojimas, sukuriantis stiprios vyriškos energetikos raštą, bet tik tuo atveju, jei jomis dekoruojami dideli plotai, o ne pavieniai aksesuarai. Kaip dryžuota grafika pakeis interjerą, sudėtingas klausimas, tai priklauso nuo juostų pločio, jų krypties, spalvų derinio. Svarbiausia atminti, kad juostos vizualiai „ištempia“ plokštumą ta kryptimi, kuria yra nutįsusios. Šią savybę galima sėkmingai panaudoti koreguojant grindų plotą, ypač koridoriuje ar kitoje mažoje erdvėje. Kambarį galima ne tik „pailginti“, bet ir „sutrumpinti“, jei dryžiai išdėstomi statmenai ilgajai sienai. Dar labiau vizuali „apgaulė“ veikia tuomet, kai naudojamos kontrastingos spalvos, be subtilių perėjimų, be kitokio rašto. Plačios kontrastingų spalvų juostos geriausiai dera dideliuose kambariuose, kur galima pajusti jų ritmiką. Juostų sukeliamas vizualus efektas mažiau pastebimas (nes tikslas gali būti ir toks), jei yra plačios ir artimų atspalvių, o ribos tarp jų neaiškios.

Dryžuotas raštas dar smagus tuo, kad praktiškai nėra stiliaus, prie kurio juostuotos grindys nederėtų. Dryžiai lengvai „susigyvena“ su įvairiais paviršiais, medžiagomis ir kitais raštais, jie tinkami ir klasikiniame, ir šiuolaikiškame, ir etnostiliaus interjere. Grindų spalvos gali būti derinamos prie sienų spalvinės gamos ar prie interjero stiliaus, tarkim, kaimiškojo, o gal marokietiško. Jei juostos gan siauros ir santūrių spalvų, galima jas pakartoti ir kitur – kad ir užuolaidų raštuose.

Medienos tekstūra

Medžio tekstūra – pati įspūdingiausia dėl nepakartojamo rašto, natūraliai gamtos sukurto. Itin žaismingai atrodo egzotiškos medienos ornamentai. Tokia mediena labai ryški ir gyva, todėl prie jos tenka atidžiai derinti baldus ir sienų dangas. Jei šios yra šiltų ar neutralių atspalvių, jų fone kontrastingai išryškėja grindų medienos raštai. Dar originaliau medienos tekstūros dekoratyvumas matomas derinant skirtingo pločio lentas.

Kita vertus, medinės raštuotos grindys gali būti sukurtos ir žmogaus rankų, kai lentos nudažomos skirtingomis spalvomis. Vis dėlto medines ryškaus rašto grindis turėtų vienyti bendras vardiklis: jei lentos skirtingų spalvų, tai galėtų būti medžio raštas, o jei jos pagamintos iš skirtingos medienos – rievių atspalvis.

Kas antra grindų lenta nudažyta skirtingo atspalvio dažais (viena – baltais, kita – gelsvais). Raštuotos grindys ne tik išskirtinai atrodo – taip architektė vizualiai pakoregavo ilgo ir gan siauro kambario formą. Interjero autorė – architektė Marija Digrytė.

Nuotraukos – iš žurnalo „Mano namai“ archyvo.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis