Būstas, kuriame telpa ir gyvenamosios erdvės, ir prekybos centras, ir parkas ant stogo

„Emporia“ pirmiausia yra urbanistinio planavimo projektas, sujungiantis biurus, gyvenamuosius namus ir mažmeninį verslą į daugiafunkcį kompleksą, išsidėsčiusį palei Bulvarą (Boulevarden) ir Stoties gatvę (Stationsgatan) Hyllie rajone, pietinėje Malmės (Švedija) dalyje.

„Pagrindinė mūsų projekto nugalėtojo idėja buvo paslėpti uždarą mažmeninio verslo kvartalą už gyvenamųjų ir verslo pastatų grandinės. Taip visas parduotuvių kompleksas būtų ilgainiui įtrauktas į miesto audinį“, – pasakoja projekto kūrėjai. 

Tai didžiulis kompleksas, kuriame kol kas užbaigtas vienintelis kampinis pastatas, kurį puošia Gintarinis įėjimas. Šis įėjimas bus vienintelis prekybos centro „Emporia“ akcentas, matomas ir statyboms pasibaigus. Kadangi idėja buvo apstatyti gatves įvairios paskirties pastatais, reikėjo įtaigios formos, kuri suviliotų lankytojus iš Stoties aikštės užsukti apsipirkti. Skliautų grandinė, dvelkianti Panteonu, iš naujo atgyja pasitelkus bronzinės ochros toną. Dvigubai lenktas stiklas užtveria įstrižą prapjovą, einančią skersai pastato. Čia Zundo sąsmaukos orai, greitai praskriejantys debesys, gainiojantys saulės blykstelėjimus, tampa realūs ir ranka pasiekiami. 

Įstrižas įėjimas iš Hyllie stoties aikštės veda gilyn į kvartalą. Viduje mažmeninės prekybos objektai rikiuojami aplink tris aukštus užimančią aštuoniukę. Parduotuvės telkiamos aplink ryškiai nudažytus atrijus, kurių kiekvienas ištapytas pagal skirtingą temą. Komplekso šiaurinėje dalyje esanti rampa veda į vaivorykštės spalvomis išdažytą automobilių garažą (2 500 automobilių vietų), iš kur galima tiesiai patekti į aštuoniukę. Rytinėje dalyje, prie pat prekybos centro, įrengta antžeminė automobilių stovėjimo aikštelė (500 automobilių vietų).

Ant stogo įkurdintas išpuoselėtas parkas. Jo žalumynus (šilokai, prerijų žolė, medžiai) bei saulės šildomus, nuo vėjo apsaugotus kiemelius galima aplankyti tiek iš pastato vidaus, tiek iš išorės. Kalvelėse, saugančiose nuo vėjo, iš tiesų slepiasi valdymo kambariai. Ateityje ant stogo bus įrengtos lauko kavinės, SPA, nes pramogų parkai ir prekybos centrai privalo siūlyti lankytojams naujų pramogų, kuriomis šie galėtų mėgautis visą laiką.

„Emporia“ gali plėstis tik aukštyn ir į vakarus. Atskirus gyvenamuosius pastatus, žvelgiančius į Bulvaro pusę, dar reikės pastatyti, kaip ir pastatus, stovėsiančius ant pakylėjimo palei Stoties gatvę pietinėje dalyje. 

Prekybos centro „Emporia“ interjeras meta iššūkį įprastai panašių vietų sampratai. Jo ryškios spalvos ir lenktos linijos, projekto apimtys ir ambicijos nepaklūsta normoms. Toks požiūris leido sukurti nestandartinio dizaino interjerą – pradedant lubomis, grindimis, vitrinomis ir baigiant iškabomis, kabančių augalų lynais, baldais, lietinio stiklo durų rankenomis.

Mūsų moto visada buvo – „nepripažįstame jokių vidutinių dydžių“. Būtent tokias prekes galima išvysti vitrinose. Interjerą apibrėžia dideli modeliai ir įmantrios detalės. 

Šį stilių puikiai charakterizuoja dirbtinio akmens grindys, joms būdingos didesnės nei standartinės trikampės jungtys, laipsniški perėjimai nuo baltos iki grafito spalvos, taikant septynis žingsnius, ir žėrintys spalvoto stiklo intarpai. Interjeras puoštas kreipiant išskirtinį dėmesį į detales – nuo oda aptrauktų turėklų iki įmontuotų sėdėjimo vietų apdailos. 

Prekybos centre „Emporia“ galima rasti daugybę tokių meno kūrinių, kuriuos retai kada išvysi komercinėje aplinkoje. Petteri’o Nisuneno ir Tommi’o Grönlundo kurta apšvietimo instaliacija (devyniasdešimt devyni stulpeliai) pakylėja Gintarinį įėjimą, bronzinės Joepo van Lieshouto skulptūros bei Siljos Rantanen stiklo kūrinys (4 x 81 m) puošia Jūros įėjimą, o štai Pero Mårtenssono itin didelio formato (20 x 114 m) linijinės tapybos paveikslas ant plėvelės dengia automobilių garažo fasadą. Interjerą puošia Signe Marie Andersen nuotraukos.

Faktai apie „Emporia“

Architektai: „Wingårdhs“, Gert Wingårdh, Johan Eklind ir Joakim Lyth;

Interjero architektai: „Wingårdhs“, Helena Toresson ir Sara Helder;

Grafinis dizainas: „Wingårdhs“, Jennie Stolpe;

Kraštovaizdžio dizainas: „Thyréns AB“ (Anders Dahl, Pamela Sjöstrand), „Wingårdhs“, „Landskapsgruppen Öresund AB“ ir Louise Lundberg;

Klientas: „Steen & Strøm Sverige AB“ (Erik Lennhammar);

Pastato vieta: Hyllie Boulevard 19, Malmė, Švedija;

Darbų pabaigos data: 2012 m. spalis

Statybų išlaidos: 2,5 mln. Švedijos kronų (SEK)

Bendrasis plotas: 207 000 m² (įskaitant kelių aukštų automobilių stovėjimo aikštelę + 27 000 m² ploto parkas ant stogo)

Tord-Rikard Söderström, Traian Cimpeanu, André Pihl nuotraukos.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis