Jukos (netikros palmės) auginimas namuose

Egzotiškos išvaizdos, vienas populiariausių, paprasčiausiai auginamų namų sąlygomis, šiltų kraštų augalas. Jis ne tik ištvermingas ir nelepus, bet ir puikiai valo namų orą. Žinoma, svarbu žinoti keletą esminių jukos priežiūros taisyklių, kad augalas klestėtų ir džiugintų ilgus metus. Dalinamės pagrindinėmis jukų savybėmis, kurias svarbu žinoti.

Juka (lot. yucca) – populiarus kambarinis augalas su kuokštais kietų, kardo pavidalo lapų ant sumedėjusio rudo stiebo. Augalo aukštis priklauso nuo stiebo aukščio. Namų sąly­gomis juka nežydi. Lengvai augi­nama, bet kartais augalas su silpnomis šaknimis arba pažeistas grybligės gali sunykti jau pirmai­siais augimo metais.


Juka interjere
Juka interjere
Unsplash


Vieta

Mėgsta šviesą. Vasarą galima laikyti verandoje arba balkone.


Temperatūra

Vasarą gerai išlaiko aukštą temperatūrą, ypač išnešta j dar­žą. Žiemą poilsio metu labiau linkusi prie šaltesnio oro (10-14C), nors gali žiemoti ir nor­malioje kambario temperatūroje su sąlyga, kad oras nėra per daug sausas.


Laistymas

Vasarą gausus, 2-3 kartus per savaitę, ypač karštomis dienomis. Žiemą laistymas apribojamas, kad žemė kartkartėmis perdžiūtų. Au­galo užliejimas, ypač šaltose patal­pose, dažnai būna ne tik lapų pageltimo, bet ir jukos sunykimo priežas­timi.


Tręšimas

Pavasarį ir vasarą – kas 10 dienų sil­pnos koncentracijos mineralinių trąšų mišiniu arba mėšlo srutų tirpalu.


Persodinimas

Jaunus augalus – kasmet pavasa­rį, senesnius – kas 2-3 metai į kompostinės, velėninės žemės, durpių bei smėlio mišinį. Dideliems auga­lams pakeičiamas tik viršutinis že­mės sluoksnis.


Dauginimas

Atžaliniais sodinukais arba jaunų lapų ar stiebo dalių įšaknijimo bū­du.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis